Spinal anestezi, anne adayının bebeğini doğar doğmaz görmesine imkan veren bir anestezi türüdür. Birçok anne adayı bu işlemi sezaryen doğum öncesi doktorundan isteyebilir. Doğum sırasında anne adayları genel anestezi yerine, spinal anestezi ile doğumu gerçekleştirebilir. Çoğu zaman epidural anestezi ile karıştırılan spinal anestezi, normal doğum sırasında uygulanmaz. Sadece sezaryen doğum yapacak olan kişiler spinal anestezi ile doğum yapabilir. Eğer spinal anestezi ile doğum yapma durumunuz söz konusu ise ve aklınızda konu ile ilgili soru işaretleri varsa, spinal anestezi ile ilgili tüm bilgileri sizin için paylaştık.
Spinal anestezi nedir?
Spinal anestezi, sezaryen doğum sırasında uyanık olup bebeğini doğumdan hemen sonra görebilme imkanı sunan anestezi yöntemlerinden biridir. Yalnızca sezaryen doğumda uygulanan, doğumun ağrısız geçmesi için belden verilen ilaç ile sadece belden aşağısının uyuşturulduğu bir anestezi türüdür. Sezaryen ameliyatı genel anestezi ile hasta uyutularak gerçekleştirilir. Bu yöntemi istemeyenler, belden aşağısını uyuşturma diye tabir edilen anestezi tekniklerini uygularlar. Spinal anestezi dışında, aynı yöntemi sunan epidural anestezi de çok karıştırılan anestezi türlerinden biridir.
Spinal anestezi nasıl uygulanır?
Spinal anestezi uygulamasına başlamadan önce anestezi uzmanı son kez tüm kontrollerini yapar, anne adayına çeşitli sorular sorar. Daha sonra anestezinin yapılacağı odada, anne adayının oturur pozisyonda olması istenir. Anne adayından, çenesini göğsüne doğru ve omuzlarını olabildiğince öne doğru çekmesi istenir. Yani, anne adayının hafif kambur bir pozisyon alması sağlanır. Anestezi uzmanı, önce iğnenin gireceği bölgeyi steril hale getirmek için temizler, daha sonra çok ince bir iğne yardımıyla gerekli ilaçları uygun gördüğü iki omur arasına verir. Bu aşamada, anne adayının hareketsiz durması çok önemlidir. Zaten anestezi uzmanı bu konuda sizi bilgilendirecektir. Anestezi maddesi verildikten çok kısa bir süre sonra bacağınızda ve kalçanızda uyuşma hissi başlayacaktır. Daha sonra iğne çekilerek, iğnenin girdiği yer bantla kapatılır. Son olarak anestezi uzmanı, uyuşmanın seviyesini kontrol ederek işlemi sonlandırır. Uyuşma hissiniz, doğum bittikten 2 saat kadar daha sürebilir. Bu süre içinde doktorunuzun onayı ile bebeğinizi emzirmeye başlayabilirsiniz.
Spinal anestezi ile epidural anestezi arasındaki fark nedir?
-İki anestezi yönteminin de uygulanış şekli aynıdır. İkisi de belden aşağısını uyuşturmak için omurilik bölgesinden yapılır.
-Ancak epidural anestezide ilaç omurilik etrafında bulunan zarın dışına enjekte edilirken, spinal anestezide bu zar geçilir ve içindeki sıvıya verilir.
-Epidural anestezi uygulandıktan sonra uyuşukluk hissinin 10-15 dakika sürerken, spinal anestezide anında veya 1-2 dakika sonra uyuşukluk hissi başlar.
-Epidural anestezinin süresi ilaç tekrar enjekte edilerek uzatılabilir ancak spinal anestezi yalnızca bir defa uygulanır, süre uzatılmaz.
-Epidural anestezide ameliyat boyunca anne adayının belinde ince bir katater bulunur, gerek görülürse ek doz verilir. Spinal anestezi de ise ilaç enjeksiyon ile verilir ve geri çıkartılır, katater bulunmaz.
-Epidural anesteziyi sezaryen ya da normal doğum yapacak olanlar tercih edebilir.
-Fakat spinal anesteziyi normal doğum yapacak olanlar yaptıramaz.
Spinal anestezi kimlere uygulanabilir?
-Genel anestezi almaya müsait olmayan kişilere uygulanır.
-Eğer kalp yetmezliğiniz, akciğer probleminiz ve solunum yetmezliği gibi problemleriniz varsa, genel anestezi almanız mümkün değildir. Bunun yerine spinal anestezi alabilirsiniz.
Spinal anestezi kimlere uygulanmaz?
-Bel bölgesinde enfeksiyon
-Bel fıtığı ameliyatı
-Deri hastalığı
-Kan pıhtılaşması sorunu yaşayanlara spinal anestezi uygulanmaz.
Spinal anestezi sonrası yapılması gerekenler nelerdir?
-Her sezaryen operasyonunda olduğu gibi spinal sezaryenden sonra da en az 1-2 gün yatak istirahatı yapılmalıdır.
-Doktor izni ile bol bol sıvı alımı yapılmalıdır.
-Beli zorlayacak hareketlerden kaçınmalıdır.
Spinal anestezinin yan etkileri nelerdir?
Her anestezi gibi spinal anestezi sonrasında yan etkileri de görülecektir. Bunlar şu şekildedir:
-Baş ağrısı
-Bel ve sırt ağrıları
Tüm bu bilgilerden sonra mutlaka bir uzmana danışarak spinal anestezi konusunda karar verilmelidir.
Son Dakika › Kadın › Spinal Anestezi Nedir? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?