1. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali" - Son Dakika
Kültür Sanat

1. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali"

1. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali"

İBB Şehir Tiyatroları, onuncu yıl dönümünü kutlayan Tiyatro Frankfurt'un davetlisi olarak, "1. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali"ne katılacak İBB Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Şahin: "Türk tiyatrosunda kurumsal kimlik olarak, bu kadar yıl ayakta duran bir tiyatro, Türkçe'nin konuşulduğu her yere,

04.03.2014 16:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İBB Şehir Tiyatroları, onuncu yıl dönümünü kutlayan Tiyatro Frankfurt'un davetlisi olarak, "1. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali"ne katılacak.

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi Fuayesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin, Şehir Tiyatroları'nın geçmiş yıllarda yurtdışında pek çok turneye katıldığını, ancak bu etkinliğin daha anlamlı olduğunu söyledi.

Frankfurt'ta Şehir Tiyatrosu'ndan yola çıkarak Türk tiyatrosunu tanıtmaya çalışacaklarını aktaran Şahin, "Türk tiyatrosunda kurumsal kimlik olarak, bu kadar yıl ayakta duran bir tiyatro, Türkçe'nin konuşulduğu her yere, Türk dilinin anlam kazandığı her yere ve doğal olarak da Türk vatandaşlarının olduğu her yere ulaşmak düşüncesindedir" dedi.

Şahin, şunları kaydetti:

"Biz yalnızca İstanbul'un değil, Türklerin ve Türkçe'nin olduğu her yerde olabilmek, 10. yılını kutlayan Tiyatro Frankfurt'un yanında olmak istedik. 5 oyunumuzla Frankfurt'ta olacağız."

İBB Şehir Tiyatroları Müdürü Salih Efiloğlu ise İstanbul'un bir kültür başkenti olarak böyle bir çalışmada olması gerektiğini vurgulayarak, yurt içinde yapılan güzel çalışmaların, yurt dışına ve Balkanlar'a da taşınması gerektiğini dile getirdi.

Tiyatro Frankfurt'un Genel Sanat Yönetmeni Kamil Kellecioğlu da yaklaşık 10 yıldır Frankfurt'ta Türkçe tiyatroyu sevdirmek, Türk tiyatrosunu tanıtmak, Avrupa'da yaşayan gençlere Türk kültürünü ve dilini yaşatmak ve onlarla birlikte yaşamak çabası içinde olduklarını anlattı.

Frankfurt ve etrafında yaşayan yaklaşık 500 bin Türk olduğunu da belirten Kellecioğlu "Buradaki güzelliklerden onları bir şekilde haberdar etme çabamız var. Çok güzel bir dilimiz, kültürümüz ve çok değerli sanatçılarımız var. Bu zenginlikten, orada doğan büyüyen insanlarımızın mahrum kalmasını istemiyoruz" diye konuştu.

Tiyatro Frankfurt'un sahnelediği oyunlarda Almanca üst yazı kullanarak Almanları da salonlarına çektiklerini ifade eden Kellecioğlu, Almanlar ve Türkler'in bir arada Türkçe tiyatro seyrettiğini, festival oyunlarında da Almanca üst yazı kullanılacağını kaydetti.

Kellecioğlu, "50 yıldır birlikte yaşıyoruz. Trende, vapurda, markette karşılaşıyoruz. Komşuyuz, iş arkadaşıyız. Ama bir de 'sanatımızı gelin, izleyin' diyoruz onlara. 'Tiyatrolarımızı izleyin, bizi sanat penceresinden görme şansı yakalayın' diyoruz. Almanlar Türkçe tiyatroyu sevdi. Sevdirmeye de devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Festivalde sahnelenecek oyunlarla 5 bin kişiyi tiyatroya çekeceklerini de aktaran Kellecioğlu, festivalde Şehir Tiyatroları'nın 5 oyununun yedi kez sahneleneceğini vurguladı.

Kellecioğlu, Frankfurt Başkonsolosluğu himayesinde gerçekleştirilecek festivalin bütçesinin, yaklaşık 100 - 150 bin avro kadar olacağını söyledi.

Toplantıya katılan oyuncu Erhan Yazıcıoğlu da 100 yıldır Türkiye'de yaşayan Şehir Tiyatroları'nın, arada sırada yurt dışında kendilerini özleyenlerle buluşması kadar güzel birşey olamayacağını bildirerek, "Biz buna heyecanla baktık. Heyecanla katılıyoruz" dedi.

Perihan Savaş ise Almanlara Türkçe oyun oynamanın çok hoş olacağını söyleyerek, basının da kendilerine destek vermesini istedi.

21-26 Mayıs arasında gerçekleşecek festivalde, İBB Şehir Tiyatroları'nın "Yüzleşme", "Yolcu" ve "Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum" oyunları ve "Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt" ile " Kedi ile Palyaço" isimli çocuk oyunları sahnelenecek. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 1. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement