Beyhan Eczacıbaşı İlk Gençlik Edebiyatı Yılın Kadın Yazarı Ödülü Sahibi Belli Oldu - Son Dakika
Kültür Sanat

Beyhan Eczacıbaşı İlk Gençlik Edebiyatı Yılın Kadın Yazarı Ödülü Sahibi Belli Oldu

Beyhan Eczacıbaşı İlk Gençlik Edebiyatı Yılın Kadın Yazarı Ödülü Sahibi Belli Oldu

Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı tarafından düzenlenen Beyhan Eczacıbaşı İlk Gençlik Edebiyatı Yılın Kadın Yazarı Ödülü'nün kazananı Gamze Pat oldu. Ödül töreninde konuşan Bülent Eczacıbaşı, annesi Beyhan Eczacıbaşı'nın kitabının sevginin iyileştirici gücünü anlattığını belirtti.

03.11.2023 09:58  Güncelleme: 10:12

Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Vakfı tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Beyhan Eczacıbaşı İlk Gençlik Edebiyatı Yılın Kadın Yazarı Ödülü'nün kazananı törenle açıklandı.

Eczacıbaşı Topluluğunun kurucusu Nejat Eczacıbaşı'nın eşi Beyhan Eczacıbaşı'nın, çocuklarına anlattığı masallardan ilham alarak kaleme aldığı "Kar Masalları" adlı kitabına ithafen düzenlenen ödülü kazanan, "Nasıl Dedektif Oldum" adlı kitabıyla yazar Gamze Pat oldu.

İstanbul Modern'de düzenlenen törende konuşan Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, "Annemizin kaleme aldığı 'Kar Masalları' kitabı, sevginin iyileştirici gücünü anlatır. Sevgi bütün çirkinliklerin üstünü örten kar gibidir. Daha güzel bir dünya için iyimserlik duyuyorsak bunun en sağlam temeli ancak içimizdeki insan sebebi olmalıdır. İş adamı olmanın en vazgeçilmez koşulu iyimser dünya görüşünü kardeşim Faruk'a ve bana kazandıran, inanıyorum ki babamızın girişimci kişiliği kadar annemizin bu hayata bakışı olmuştur. Kar Masalları bu yaşam felsefesinin masallaştırılarak kitaba dönüştürülmüş şeklidir." dedi.

Eczacıbaşı, yapılan araştırmalara göre, Türkiye'de ilk gençlik edebiyatında özgün eserlerin sınırlı sayıda olduğunu aktararak, "Yarışmamıza 24 eser başvurdu. Umarız önümüzdeki yıllarda bu rakam artar. Son beş yılda yüzde 50'ye yakın artış göstererek en hızlı büyümeyi gösteren bu kategorinin, gelecek beş yıl içinde daha da gelişmesi bekleniyor. Bu alanda kendi kültürümüzden de konular işlenebilir, gençlerimizin kendilerini daha kolay özdeşleştirebileceği karakterler yaratılabilirse, genç okuyucuların okuma alışkanlığının gelişimine destek olunabileceğine inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Seçici Kurul Başkanı Prof. Dr. Jale Parla da, ödülün amacının ilk gençlik edebiyatını hem yazarlar hem de okurlar katında teşvik etmek olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

"12-18 yaş arasındaki gençlere hitap etmeyi amaçlayan ilk gençlik edebiyatı, ülkemizde kayda değer bir yaygınlığa ulaşmış olmakla birlikte yeterince bilinmiyor. Yarışmaya başvuran tüm eserleri zevkle okudum. İlk gençlik hakkında yaptığım bu konuşmayı bebeklerin silah sesleri altında doğmadığı, çocukların ölmediği, gençlerin askere gitmesine gerek kalmadığı, bunakların ise hiç savaş görmeden yaşadıkları için hatırlayamadıkları şeyler arasında savaşın olmadığı bir insan hayatını hayal ederek bitiyorum."

"Nasıl Dedektif Oldum" adlı kitabıyla ödüle layık görülen yazar Gamze Pat ise yazarların hayallerini gerçekleştirmelerine destek olan Eczacıbaşı ailesine teşekkür ederek, "Cumhuriyetimizin 100. yılını kutladığımız şu günlerde edebiyatta fırsat eşitliği adına verilen bu ödülü alıyor olmak benim için çok önemli." diye konuştu.

Jale Parla başkanlığındaki Seçici Kurul'da, Prof. Dr. Nüket Esen, Prof. Dr. Sibel Irzık, Müge İplikçi ve Asuman Kafaoğlu-Büke görev aldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Beyhan Eczacıbaşı İlk Gençlik Edebiyatı Yılın Kadın Yazarı Ödülü Sahibi Belli Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement