ALİ BALLI - Muğla'nın Bodrum ilçesinde yaşayan Erkin Özgül, 25 yıldır su kabağından lamba yapıyor.
Bodrum'un Gümüşlük Mahallesinde küçük bir atölyede 25 yıldan bu yana su kabağından aydınlatma objesi yapan Özgül, ürettiği ürünleri Türkiye'de çok sayıda ilin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerine satıyor.
Evde, iş yerinde ve bazı restoranlarda da aydınlatma objesi olarak kullanılan su kabakları, yaş olarak alınıyor.
Antalya, Aydın ve Muğla bölgesinden özel siparişle getirtilen kabaklar, ilk olarak 4 ay kuruma sürecine bırakılıyor.
Tamamen kuruyan ve işlemeye hazır hale gelen kabaklar daha sonra içleri boşaltılarak temizleniyor. Dış yüzeyine çakı ve özel kesme aletleriyle yüzlerce farklı şekiller yapılabilen kabaklar, daha sonra süsleniyor. Farklı renklerde boncuk takılan kabaklar işlemlerin ardından lamba olarak satışa sunuluyor.
Muhasebecilik yüksekokulu mezunu olan ancak mesleğini hiç yapmayan Erkin Özgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, su kabaklarıyla aydınlatma yapma işine 25 yıl önce başladıklarını söyledi. İşe çakıyla ay ve yıldız şeklini yaparak başladıklarını ifade eden Özgül, çalışmalarını yıllar içerisinde çeşitli şekillerle genişlettiğini kaydetti.
Akla gelen tüm şekilleri kabak üzerine işleyebildiklerini belirten Özgül, "Şu anda yüzlerce şekli kabak üzerine işleyebiliyoruz. Yeter ki biraz sabırlı olmayı bilin. Bazen özel istekler de geliyor. Bu şekilleri de kabak üzerine yapıyoruz." dedi. Özgül, su kabağının işlemesinin oldukça uzun ve meşakkatli bir süreci olduğunu anlattı. Özgül, "Kabağı temizleyip yıkadıktan sonra, işlemeye alıyoruz. Çeşitli oyma ve boncuk işleminden geçiyor. Daha sonra da lamba haline geliyor. İnsanların da oldukça ilgisini çekiyor. 'Bodrum' denince artık su kabağından lamba da anılır hale geldi. Bu konuda da istekler çoğaldı." diye konuştu.
Yurt içinde de yurt dışında da ilgi görüyor
Özgül, lambaları daha önce yurt dışına gönderdiklerini, şu anda ise ağırlıklı olarak iç pazara satış yaptıklarını kaydetti.
Yuvarlak saplı, sivri saplı ve uzun olmak üzere üç ayrı kabak çeşidini işlediklerini anlatan Özgül, işlemesi tamamlanan kabakları 50 ila 150 lira arasında değişen fiyatlarda satışa sunduklarını ifade etti.
Erkin Özgül'ün yanında 10 yıldır ustalık yapan Evren Temizay da kabağın 9 ayda büyüdüğünü belirtti. Yılda 3 bine yakın su kabağını işlediğini anlatan Temizay, şöyle konuştu:
"Kabağın 4 aylık bir bekleme süresi var. Antalya, Aydın ve Muğla'dan özel olarak getirtiyoruz. Türkiye'nin ilk kabak lambasını bulan kişi de ustamdır. Bu meslek o zaman başladı. 10 yıldır da biz devam ettiriyoruz. Yurt içi ve yurt dışından da oldukça talep görüyoruz."
İşlenmiş su kabağı aydınlatması satın alan Mazlum Arslan, bu tür objelerin çok ilgisini çektiğini dile getirdi. Arslan, "Su kabakları özellikle gece çok güzel görünüyor. Çeşitli motifler de işleyebiliyorlar. Ben de bir Beşiktaş taraftarıyım. Özel siparişle şampiyonlukla ilgili bir kabak yaptırdım. Çok hoşuma gitti." diye konuştu.
Son Dakika › Kültür Sanat › Binlerce Su Kabağını Lambaya Dönüştürdü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?