Bursa'daki Bin Yıllık Şeriye Sicilleri, Dünyaya Açılacak - Son Dakika
Kültür Sanat

Bursa'daki Bin Yıllık Şeriye Sicilleri, Dünyaya Açılacak

Bursa\'daki Bin Yıllık Şeriye Sicilleri, Dünyaya Açılacak

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof.Dr.Hülagü."Bursa'ya ait bin yıllık şeriye sicilleri var" "Tarihi ve hukuki kayıtlar, komşuluk ilişkileri, davalar, miraslar, seyahatnameler gibi bu eserleri kitaplaştırıp araştırmacılara, halkımıza, hatta dünyaya"...

30.05.2013 18:17

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, Bursa'ya ait bin yıllık şeriye sicilleri bulunduğunu belirterek, "Tarihi ve hukuki kayıtlar, komşuluk ilişkileri, davalar, miraslar, seyahatnameler gibi bu eserleri kitaplaştırıp araştırmacılara, halkımıza, hatta dünyaya açmak için Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği çalışmalarımız olacak" dedi.

Restore edilerek yeniden kullanıma açılan Kayıhan Hamamı Sosyal Tesisleri'nde, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile bir araya gelen Hülagü, burada yaptığı konuşmada, tarih başkenti olan Bursa'nın, aynı zamanda pek çok tarihi yapıyı barındırdığını söyledi.

Bu yapıların büyük bölümünün gerek ihmal edilmesi gerekse iklim ve zamana yenik düşmesi gibi nedenlerle harap hale geldiğini ifade eden Hülagü, şöyle devam etti:

"Bursa'da büyük bir hareketlilik ve canlılık görülüyor. Tarihi dokunun ihyası yönünde ciddi çalışmalar var. Bu eserlerin gerek orijinal halleriyle gerekse sosyal donatı alanı, kültür merkezi ve yeme-içme mekanı olarak halkın kullanımına açıldığını görüyoruz. Atalarımızdan, geçmişten bize intikal eden, kültür ve medeniyetimizin simgesi olan bu mimari doku kesinlikle muhafaza edilmeli. Çünkü bunların bir örneği daha yok ve yeniden yapılması mümkün değil. Her ne kadar teknoloji ilerlese de mimari gelişse de o sanat değerini, el işçiliğini, o göz nuru eserleri bir daha kesinlikle bulamayacağımızı biliyoruz. Bundan dolayı birtakım eserlerimizin yurt dışına kaçırıldığını biliyoruz. Dolayısıyla bu eserleri ayağa kaldıran belediye başkanlarına, mülki amirlere destek verilmesi gerekiyor."

Bursa Büyükşehir Belediyesinin restorasyon deneyiminden yararlanmayı hedeflediklerini anlatan Hülagü, özellikle tarih ve kültür konusunda halkın aydınlatılmasına yönelik ortak konferanslar düzenleyeceklerini kaydetti.

İş birliğinin bununla sınırlı olmayacağına dikkati çeken Hülagü, "Tarihi ve hukuki kayıtlar, komşuluk ilişkileri, davalar, miraslar, seyahatnameler gibi bu eserleri kitaplaştırıp araştırmacılara, halkımıza, hatta dünyaya açmak için Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği çalışmalarımız olacak" ifadesini kullandı.

Altepe de tarihi eserlerin ayağa kaldırılması yanında kent kültürü gibi somut olmayan mirasın gelecek kuşaklara aktarılması noktasında örnek çalışmaları hayata geçirdiklerini bildirdi.

Bu çalışmaları yaparken üniversiteler başta olmak üzere tüm kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, iş adamları gibi kent dinamikleriyle iş birliği içinde olduklarını dile getiren Altepe, "Türk Tarih Kurumu da bizim için en önemli proje ortaklarımızdan biri. Çalışmalarımızda bize en büyük desteği verecek kurum. Yakında farklı proje ortaklıklarına imza atacağız" değerlendirmesinde bulundu. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Bursa'daki Bin Yıllık Şeriye Sicilleri, Dünyaya Açılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement