Engeller Akıllı Bastonla Aşılacak - Son Dakika
Kültür Sanat

Engeller Akıllı Bastonla Aşılacak

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde eğitim gören öğrencilerin, "Görme Engelliler için Akıllı Baston Projesi" adı altında tasarladığı baston, görme engellileri tehlikelere karşı titreşimle uyarma özelliği taşıyor.

15.06.2016 12:19

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde eğitim gören öğrencilerin, "Görme Engelliler için Akıllı Baston Projesi" adı altında tasarladığı baston, görme engellileri tehlikelere karşı titreşimle uyarma özelliği taşıyor. Akıllı baston, üzerindeki ultrasonik sensör yardımıyla karşıdaki engeli belli bir mesafeden algılıyor ve titreşim göndererek görme engelliyi tehlikelere karşı uyarabiliyor.

Proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sevim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada yaklaşık 100 milyon, Türkiye'de ise 130 bin görme engelli bulunduğunu söyledi.

Görme engellilerin, hareket ederken ciddi problemlerle karşılaştıklarını belirten Sevim, "Görme engelli kişilerin hayatları oldukça zor. Görme engelliler, evde yalnızken veya toplum içerisinde yaşamlarını sürdürürken birçok sorunla karşılaşabiliyor. Baston, görme engellinin en önemli aracı, adeta gözleri ve rehberidir. Görme engellilerin bastonsuz hareket etmesi hatta bir adım dahi atması, onun için tehlike anlamına gelmektedir." dedi.

Sevim, son sınıf öğrencileri Esra Şen ve Rasim Bayraktar'ın bastonun hem yön bulma hem tehlikeleri tanımada bir araç olduğundan yola çıkarak, "Görme Engelliler için Akıllı Baston Projesi" hazırladıklarını vurguladı.

Yolların engebeli olması, yol üzerinde taş veya toprak parçalarının bulunması gibi birçok durumun, özellikle görme engelliler için tehlike oluşturduğunu anlatan Sevim, "Akıllı baston günlük hayatta engelli kişilerin hareketlerini kolaylaştıracak ve güvenli adım atmalarını sağlayacaktır. Proje, hayatın içinde onların da engelsiz var oluşunu göstermek ve sosyalleşmelerine olanak tanımak açısından önemli." diye konuştu.

Akıllı baston titreşim motorlarıyla geri bildirimde bulunuyor

Sevim, akıllı bastonun, görme engellilerin hayatını kolaylaştırmak ve onlara hareket özgürlüğü sağlamak için elektronik olarak küçük bir el aparatı şeklinde tasarlandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Projemizin amacı ultrasonik sensör yardımıyla engellerin algılanması ve görme engelli kişiye engelin yönünün ve mesafesinin titreşim ile geri bildirilmesidir. Akıllı bastonun üzerindeki ultrasonik algılayıcı, engel ile sensör arasındaki mesafenin ölçümünü yapıyor. Engeli algılayan sensör titreşim motorlarını çalıştırarak görme engelliye sinyal gönderiyor. Ayrıca bu sinyal baston üzerine yerleştirilen ledlerin de mesafeye göre yanması sağlanıyor."

Konuyla alakalı günümüzde birçok proje gerçekleştirildiğini kaydeden Sevim, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu çalışmada, diğer projelerle çalışma prensibi benzer olup farklı kılan yönü titreşim motorlarıyla geri bildirimde bulunmasıdır. Ledlerin yardımıyla gece ya da karanlık ortamlarda görme engelli kişiler de olduğu bilinecektir. Proje ile ulusal ve uluslararası alanda tüm görme engelli kişilerin kullanabileceği, çevrede bulunan objelerin varlığı ve mesafesi konusunda kullanıcıyı bilgilendiren bir baston geliştirildi. Akıllı baston özelliği ile karşısına çıkacak tüm engelleri algılayarak, görme engelli kişiye engelsiz bir hayat sunacaktır. Akıllı baston, benzerlerine göre, uygulanan elektronik düzenekleri sayesinde kullanışlı, hafif, sağlam ve güvenlikte bir adım öndedir."

Yrd. Doç. Dr. Sevim, TÜBİTAK'ın da desteklediği projenin, ticari bir ürüne dönüştürülebilme potansiyelinin yüksek olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Engeller Akıllı Bastonla Aşılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement