Kusturica'nın Festivali Başlıyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Kusturica'nın Festivali Başlıyor

Kusturica\'nın Festivali Başlıyor

Emir Kusturica'nın organize ettiği "Kustendorf" film ve müzik festivali, yarın yapılacak törenle başlayacak.

15.01.2013 12:46  Güncelleme: 12:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bosna savaşı sırasında, savaş mağduru kadınlara yönelik "tecavüz olaylarını abartıyorsunuz" sözleri ve Çetniklerle işbirliği yapması nedeniyle yıllardır eleştirilen yönetmen Emir (Nemanja) Kusturica'nın organize ettiği "Kustendorf" film ve müzik festivali, yarın yapılacak törenle başlayacak.

"Yarışma Bölümü", "Retrospektif", "Modern Eğilimler", "Evergreen" ve "Yeni Sinemacılar" olmak üzere 5 kategoride toplam 57 filmin gösterileceği festival, 22 Ocak'a kadar devam edecek.

Sırbistan'ın batısında yer alan Zlatibor Dağı'ndaki "Mokra Gora" adlı doğa parkında Kusturica tarafından kurulan ve ahşap evlerden oluşan Drvengrad'da

(Tahta Kent) 2008 yılından bu yana düzenlenen "Kustendorf" festivalinin 6'ncısında yer alacak ünlü isimler arasında ünlü İtalyan oyuncu Monica Bellucci'nin de yer alacağı belirtildi.

"Kustendorf" film festivali Halkla İlişkiler birimi tarafından yapılı yazılı açıklamada, festivalin "Modern Eğilimler" adlı programında yer alacak 6 film arasında genç yönetmen Yeşim Ustaoğlu'nun "Araf" filminin de bulunduğu kaydedildi.

Festivale, ünlü Rus yönetmen Aleksey Balabanov, Çinli yönetmen Zhang Yimou, ABD'li sinemacı Benh Zeitlin, Filistinli yönetmen Elia Suleiman, İtalyan yönetmen Matteo Garrone'nin de katılacağı açıklandı.

Festivalin "yarışma" kategorisinde, altın, gümüş ve bronz "yumurta" olmak üzere üç ödülü almak için 18 ülkeden 29 film yarışacak. Bu yılki festivalde ayrıca Kosova'da yaşayan etnik Sırpların halk oyunları ve geleneksel kıyafet gösterileri de düzenlenecek.

-Yönetmen Kusturica-

Bosna-Hersek'te 1992-1995 yılları arasında 300 bine yakın insanın katledildiği, sistematik tecavüzlerin, soykırımların yapıldığı, tarihi eserlerin, kütüphanelerin, köprülerin, camilerin yıkılıp yakıldığı bir dönemde Kusturica'nın Çetnikleri destekleyen açıklamaları, aradan geçen yıllara rağmen Bosna-Hersek'te tepkilere neden oluyor.

Savaş döneminde sistematik tecavüze uğrayan kadınlara yönelik, "Meseleyi lüzumundan fazla abartıyorsunuz", "500 yıl önce zaten hepimiz Sırptık, yeniden Sırp ve Hristiyan olalım, mesele bitsin" şeklindeki açıklamaları Bosna-Hersek'teki basın tarafından savaş yıllarında sıkça eleştirilen Kusturica, Mayıs 2005'te Belgrad'da vaftiz edilerek Ortodoks olmuş ve "Nemanja" adını almıştı.

Muhabir: Zlatan Kapiç

Yayıncı: Serkan Fidan - BELGRAD

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Kusturica'nın Festivali Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement