Milenyumun Yaşam Tarzı: Minimalizm - Son Dakika
Kültür Sanat

Milenyumun Yaşam Tarzı: Minimalizm

Milenyumun Yaşam Tarzı: Minimalizm

Kökeni 1960'lara dayanan minimalizm akımı, modern sanat ve müzik alanlarında kendini göstermiştir. Minimal sanat ve ABC sanat gibi isimlerle de anılan minimalizm, nesnelliği ve sadeliği öne çıkarmaktadır.

14.01.2019 15:05  Güncelleme: 12:06

MİNİMALİZM AKIMININ GÖRSEL SANATLARA YANSIMASI

Soyut dışavurumculuk akımının anlayışı olan duyguya ve biçime aşırı önem göstermeye tepki olarak ortaya çıkan minimalizm, nesnenin nesne olma özelliğine vurgu yapmak, sembolik, tarihsel ve ifade anlamlarını minimuma indirmek amaçları gütmüştür. Minimalizmi benimseyen sanatkarlar bu nedenle heykele daha fazla ağırlık vermişlerdir. Bu alanda çalışmaları olan önemli sanatçılar, Sol LeWitt, Carl Andre, Richard Serra, Donald Judd, Robert Morris ve Dan Flavin sayılabilir.

Milenyumun Yaşam Tarzı: Minimalizm

Minimalizmden etkilenerek birtakım farklı sanat anlayışları da ortaya çıkmıştır. Bu akımlar: Arazi sanatı, performans sanatı, enstalasyon sanatı ve süreç sanatı olarak sıralanabilir.

MİNİMALİZM AKIMININ MÜZİĞE YANSIMASI

Minimalizm resim alanında olduğu gibi müzik alanında da biçimciliğe bir tepki olarak ortaya çıkmış, müzikteki entelektüel karmaşıklığı, duygusal sterilliği ve diğer biçimleri ortadan kaldırma amacı gümüştür. Minimalist sıfatı birtakım müzisyenlerin yinelemeli ve indirgemeli kompozisyonlarını karakterize etmek için kullanılmıştır. Müzikologların minimalist sıfatını yüklediği bazı isimler, Philip Glass, Steve Reich, Terry Riley ve La Monte Young olarak söylenebilir.

Milenyumun Yaşam Tarzı: Minimalizm

Minimalist müzik gereksiz süslemelerden ve detaylardan kaçınan ve daha çok elektronik müzik aletlerine dayanan bir anlayışa sahiptir. Müzikal minimalizmde uzayan akorsal müzik kalıplarının tekrarıyla melodi, ritm ve armoni kargaşasının kasılı şekilde sadeleştirilmesi ve azaltılmasıyla elde edilir. Minimalist müzik, motif, ton ve çizgisel gelişim gibi geleneksel yapılardan kaçınarak tekrarın kullanımıyla bütünsel uyum yakalanır. Minimalist besteciler arasında Michael Nyman, Philip Glass, Steve Reich, La Monte Young, Peter Machajdík, Terry Riley John Adams ve Yann Tiersen sayılabilir.

MİNİMALİZM AKIMININ YAŞAM TARZLARINA YANSIMASI

Minimalist anlayış sanat alanında ortaya çıkmış, sonrasında ise kendisine sosyal hayatın içinde yer bulmuştur. Moda dekorasyon ve kişisel tercihlere kadar birçok alanda yansımalarının görüldüğü minimalist anlayış, steril ve sade bir yaşam şekline dönüşmüştür. Minimalizm anlayışını benimseyen insanların hayatına açılan yeni pencereler ile bireyler yeni değerler kazanır. Minimalist yaşam tarzının kattığı yeni değerler:

Milenyumun Yaşam Tarzı: Minimalizm

1. Önemli Olan Ön Plana Çıkar

Minimalizmin en temel anlayışı olan sadelik anlayışı ile gereksiz ayrıntılar ve anlamsız detaylar ortadan kalkar. Sadece işlevi olan şeyler ve önemi olan ayrıntılar kalır. Böylece önemi olan şeyler öne çıkar.

2. Özgürlük Hissedilir

İnsanların hayatlarını bir çapa gibi aşağı çeken eşya biriktirme alışkanlığı minimalizm ile ortadan kalkar. İnsanlar hayatlarındaki gereksiz ayrıntılardan kurtulur. Obsesyon, hırs ve yoğun tempodan arınmış bir yaşam.

Milenyumun Yaşam Tarzı: Minimalizm

3. Hobilere ve Sağlığa Odaklanmak

Minimalist tarz ile özgürleşen bireyler hobilere ve kişisel sağlıklarına özen gösterecekler. Hayal edip de ulaşılamayan istekler için zaman ayıran minimalistler kreatif alanlara yönelerek insan olmanın inceliklerine yöneliyor.

4. Mal Mülke Daha Az Değer vermek

Gereksiz ayrıntılarda sıyrılan minimalist yaşam, paraya ve mala mülke daha az değer vererek huzura odaklanmak için ideal yaşam şeklini sağlıyor. Sadece yaşam tarzını ön gören minimalizm, gerekli konfor sağlandıktan sonra tüketim çılgınlığından ve sınırsız amaçlara güdülenmiş psikolojilerden kurtularak dingin, huzurlu ve mutlu bir yaşam minimalizm anlayışı ile mümkün oluyor.

Milenyumun Yaşam Tarzı: Minimalizm

5. Daha Fazla Huzur

Hayatın ve yaşamın gerçek anlamına odaklanan minimalizm, basit ve sade yaşamın kapılarını açıyor. Daha az endişe daha az kaygı ve daha fazla huzur.

6. Daha Fazla Mutluluk

Sorunlardan ve endişelerden arınmış bir hayat ile bireyler daha fazla mutluluğun olduğu bir hayata kavuşuyor. Hayata odaklanma, hayatı daha net görebilme gibi yetiler kazandıran minimalist bakış, hayatın keyfini çıkarmayı sağlıyor.

Milenyumun Yaşam Tarzı: Minimalizm

7. Başarısızlık Önemli Değil

Kaygı ve endişeden soyutlanmış minimal yaşamda, hayat daha yaşanabilir ve daha keyifli bir şekle kavuşuyor. Minimalist anlayışta başarısızlıktan değil sadece sevdiklerinizi kaybetmenin korkusu vardır.

Milenyumun Yaşam Tarzı: Minimalizm

8. Daha Fazla Özgüven

Bireyselliği ve özgürlüğü öne çıkartan minimalist bakış çatısı, mutluluğu ve özgüveni öne çıkarıyor.

Milenyumun Yaşam Tarzı: Minimalizm

MİNİMALİST YAŞAM TARZINI YAŞAMAK İÇİ 10 ÖNERİ

  • Teknolojiden uzak durun
  • Aynısı olan eşyaları hayatınızdan çıkartın
  • Kağıt yükünden kurtulun, e-faturaya geçin
  • Dağınıklıktan arının, yemekleri basitleştirin
  • Yenisi geldiyse eskisine yol verin
  • Tek bir bavulla seyahat etmeyi deneyin
  • Az konuşun, sade düşünün
  • İzlenmiş filmlere, eskimiş ansiklopedileri
  • Akrabalardan uzak olun
  • Stresten uzak durun

MİNİMALİST OLMAK İÇİN 20 GEÇERLİ NEDEN

Minimalist yaşam tarzıyla bireyler yaşamlarına yeni bir rota çiziyor, Yeni rotalarında huzur ve dinginliği yakalıyor. Minimalist olmak için geçerli nedenlerle sizler de yaşamınızı yeni bir pencere açabilirsiniz.

Milenyumun Yaşam Tarzı: Minimalizm

1. Daha Az Stres

Endişelenecek durumlardan uzak kaldığınızda stresten da kurtulacak huzurlu bir yaşama kavuşacaksınız.

2. Girişimci Ruh

Amaçlarınıza ulaşmak için ileri adımlar atmanıza destek olan minimalizm, odaklanmayı ve girişimciliğe destek veriyor.

3. İdeal Aşk Hayatı

Kendinize odaklanacağınız minimize edilmiş hayat ile aşk hayatınız daha renkli ve canlı olacak.

Milenyumun Yaşam Tarzı: Minimalizm

4. Daha Fazla Arkadaş

İletişim yönünüzü kuvvetlendiren minimalizm, daha fazla kişiyle iletişime geçmenizi sağlayarak sizi sosyal birisi yapacak.

Milenyumun Yaşam Tarzı: Minimalizm

5. Seyahat Sefası

Minimalist bireyler arkasında fazla anı bırakmaz. Bir minimalist bir bavulla her şeyini yanına alır özgürlüğün tadını çıkarır.

Milenyumun Yaşam Tarzı: Minimalizm

6. Daha Sağlıklı Bir Bünye

Minimalist kişiler kendilerine odaklanır ve kişisel sağlıklarına dikkat ederler.

7. Berrak Bir Zihin

İyi beslenme ve pozitif düşünce ile minimalistler berrak bir zihne sahip oluyor. Hayatta gösterdikleri performans da yükseliyor.

Milenyumun Yaşam Tarzı: Minimalizm

8. Yüksek Özgüven

Sağlıklı, mutlu, azimli bir kişiliğe kavuşan minimalist bireylerin özgüvenleri de yükseliyor.

Milenyumun Yaşam Tarzı: Minimalizm

9. İdeal İnsana Ulaşmak

Hayatın anlamını sorgulayan minimalizm, bireylerin neleri yapıp neleri yapamayacağını sorgulayan minimalist anlayış, ideal insan olmayı da öğretiyor.

10. Evrensel Değerlerin Önemini Anama

Dünya insanı olmayı öğütleyen minimalist bakış açısı, insanlara yardım etme ve diğer insanların şartlarını daha iyi duruma getirmek için zaman harcamayı öğütler.

Milenyumun Yaşam Tarzı: Minimalizm

11. Daha Saygılı Davranışlar

İnsanların potansiyellerini fark etmeyi sağlayan minimalizm, bu sayede hayata ev insanlara karşı daha saygılı olmayı sağlıyor.

Milenyumun Yaşam Tarzı: Minimalizm

12. Dakik Birisi Olmak İçin

Neyin önemli olduğunu fark etmeyi sağlayan minimize edilmiş hayat tarzı, sizi bekleyen kişileri bekletmemeyi ve her zamanında yetişmeyi sağlar.

13. Söylediklerinize Dikkat Etmek İçin

İnsanları incitmemeyi öğütleyen bu yaşam tarzı, tutarlı ve açık ifadeler kullanmanızı sağlayarak ifadelerinizi anlamlı ve tutarlı hale getirir.

14. Küçük Şeylerden Mutlu Olmak İçin

Ayrıntılardaki detayları görmeyi sağlayan minimalizm, farkındalık seviyesini artırarak küçük şeylerdeki büyük mutlulukları görmeyi sağlıyor.

Milenyumun Yaşam Tarzı: Minimalizm

15. Farkındalık İçin

Diğer insanların bakış açısından farklı açı ile hayata bakan minimalistleri farkındalık seviyelerinin yüksek olması ile yeni fırsatları yakalar.

16. Hoşgörü ve Anlayış için

Neyin mutlu edip neyin mutlu etmediğini kavratan minimalizm, daha anlayışlı bir insan olmayı sağlıyor.

17. Başarıyı Erken Yaşta Yakalamak

Ne istediğini bilen kararlı bir zihin dünyası oluşturan minimalist bakış, genç insanları olgun ve doğru şekilde düşündürmeyi sağlar.

Milenyumun Yaşam Tarzı: Minimalizm

18. Her Zaman Pozitif Olmak İçin

Küçük şeylerden mutlu olmayı bile minimalist insanlar, yardımsever ve sosyal uyumu ön plana çıkarmaktadır.

19. Amaç Belirlemek İçin

Hayatı ve evren anlamayı sağlayan minimalizm, insanın kendini tanımasını ve doğru hedefler koymasını sağlar.

20. Çevreye Duyarlı Bireyler

Doğaya ve çevreye duyarlı olmayı amaçlayan minimalizm ile insanlar çevreye karşı duyarlı birer çevre dostu oluyor. Minimalistler daha az tüketimi öğütlediği için daha az atık ev daha az kirlilik sağlanıyor.

Milenyumun Yaşam Tarzı: Minimalizm

Son Dakika Kültür Sanat Milenyumun Yaşam Tarzı: Minimalizm - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement