Bu kitabın yazılış amacı, sigorta işlemleri ve muhasebesi konusunda eğitim gören öğrencilere ve uygulamacılara son düzenlemelerle birlikte "sigorta muhasebesi" ile ilgili bilgiler sunmaktır.
Kitabın birinci bölümünde, sigortacılık kavramları ve sigortacılığın temel tanımlamalar, sigortacılığın temel prensipleri ve sigorta yaptırmanın kişilere ve ekonomiye sağlamış olduğu katkılar anlatılmıştır.
İkinci bölümde, Muhasebenin temel kavramları ve sigorta muhasebesinin özellikleri anlatılmıştır. Ayrıca sigorta şirketlerinin kayıt düzeni sigorta işletmelerinde kullanılan muhasebe defterleri ve sigortacılığa ait tek düzen hesap planı olan "Sigortacılık Hesap Planı" açıklanmıştır.
Üçüncü bölümde, sigorta şirketlerinin ve bunlara bağlı acentelerin Hayat Dışı (elementer branş) çeşitli branşlarda satmış oldukları poliçelerin muhasebe işlemleri, iptal edilen poliçelerin hesaplanarak muhasebe kayıtlarına alınması örneklerle açıklanmıştır.
Dördüncü bölümde, tamamen hayat branşına ait işlemlerin nasıl muhasebeleştirildiği örneklerle açıklanmıştır.
Beşinci bölümde, Koasürans ve Reasürans işlemleri ve depo primleri örneklerle risk paylaşım hesaplamaları, tazminat ödemelerinin reasürörlere nasıl yansıtıldığı ve muhasebe işlemlerinin şirketler bazında nasıl yapıldığı örnek muhasebe kayıtları ile açıklanmıştır.
Altınca bölümde, Hayat dışı branşlara ait hasar işlemleri, hasar zeyli ve tazminat ödemeleri, rucü ve sovtaj işlemleri örnek muhasebe kayıtları ile açıklanmıştır.
Son bölümde ise, sigortacılık teknik karşılıklarının nasıl ayrılması gerektiği, hangi metodların uygulandığı formüller, tablolar ile açıklanarak bu işlemlere ait örnek muhasebe kayıtları yapılmıştır.
Yazar: Meliha Çetin
Yayınevi: Paradigma Akademi Yayınları
ISBN: 9786054393367
Boyut: 160x240
Sayfa Sayısı: 210
Basım Yılı: 2014-10
Cilt Durumu: Karton kapak
Kağıt Türü: 1. Hamur
Dil: Türkçe
Son Dakika › Kültür Sanat › Sigorta Muhasebesi Kitabı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?