Siirtli kadınlar yöresel yemeklerde hünerlerini sergiledi - Son Dakika
Kültür Sanat

Siirtli kadınlar yöresel yemeklerde hünerlerini sergiledi

Siirtli kadınlar yöresel yemeklerde hünerlerini sergiledi Siirt valiliği himayelerinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce bu yıl ilki düzenlenen "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı Yemek Yarışması" 88 yarışmacının katılımıyla düzenlendi.

25.05.2022 23:26  Güncelleme: 00:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siirtli kadınlar yöresel yemeklerde hünerlerini sergiledi

SİİRT - Siirt valiliği himayelerinde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce bu yıl ilki düzenlenen "Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı Yemek Yarışması" 88 yarışmacının katılımıyla düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın öncülüğünde kutlanan "Türk Mutfağı Haftası" çerçevesinde Siirt valiliği himayelerinde İl Kültür Turizm Müdürlüğünce Kızlar Tepesi Sosyal Tesislerde yemek yarışması düzenlendi. Siirt'in yöresel lezzetlerinden perde pilav, kitel, dolma ve bumbar ile 69 kişinin ana yemek kategorisinde yer aldığı, 19 kişinin de varak keek, imçerket ve aside tatlısı ile yöresel tatlı kategorisinde yarıştığı yarışmanın jürisinde İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kamil Bostan, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülçin Özbay, sunucu Aynur Ayaz, Siirtli şef Erdal Türksoy ve şef Tahir Edebali yer aldı.

Programda, tüm yarışmacılar dereceye girmek için birbirleriyle yarışırken, 5 kişiden oluşan jüri heyeti, leziz yemekler ve tatlılar arasında seçim yapmakta bir hayli zorlandı. Yarışmada lezzet, görünüş, sunum ve pişirme derecesi ve kıvam kriterleri göz önünde bulunduruldu.

Ana yemek kategorisinde Zeliha Oktayı bumbar ile birinci, Şerife Varol perde pilav ile ikinci, Güler Esen ise kitel ile üçüncü, tatlı kategorisinde ise Aygül Gültekin aside tatlısı ile birinci, Leyla Yeşildağ imçerket ile ikinci, Zeynep Erkoyuncu da aside tatlısı ile üçüncü oldu.

Ödül töreninde konuşan Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Osman Hacıbektaşoğlu, turizm sektörünün süratle geliştiğini, yerli ve yabancı turistlerin beklentilerinin de çeşitlendiğini söyledi.

Hacıbektaşoğlu, "Günümüzde turistler, artık daha farklı deneyimlemeleri talep eden, seyahatler yönünde daha bilgili, çevreye daha duyarlı, yöresel değerleri ve otantik özelliğini koruyarak sürdürülen, farklı kültürleri tercih etmekteler" dedi.

Siirt mutfağını yerinde görme ve tatma fırsatı buldukları için mutlu olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kamil Bostan, Siirt'in çeşitli yemeklerinin olduğunu ve bu harika yemekleri tatma fırsatı bulduklarını söyledi.

Bostancı, "Türk Mutfağı etkinliği çerçevesinde Siirt'e geldik. Siirt'in mutfağını yerinde görüşüyoruz. Siirt'in yemeklerini, tatlılarını tatma fırsatı bulduk. Siirt özgün mutfağa sahip diğer illerden farklı özelliklere sahip bunun kıymetini bilmek lazım. Türk Mutfağı çerçevesinde yarışma düzenlendi, yaklaşık 80 katılım oldu. 4 ana yemek, 3'te tatlı yarıştı. Hepsi birbirinden değerliydi puanlamasını yaptık inşallah hak eden birinci olur" şeklinde konuştu

.

"Etkinliklere devam edeceğiz"

Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde çeşitli etkinliklerle kutladıklarını söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü İrfan Tekin, yapılan yarışmaya çok sayıda başvurunun olduğunu, bu tür etkinliklerin devam edeceğini dile getirdi. Tekin, "Arkamda gördüğünüz kalabalıkla beraber yemek yarışmamız olacak. Birinci yöresel yemek yarışması. Şu ana kadar toplamda 70'e yakın yöresel yemek alanında başvuru var. 20'ye yakında yöresel tatlı alanında var iki kategorimiz olacak. En iyi ilk üçe girecek yarışmacılarımıza para ödülümüz olacak, ilk 10'da yemek ve sinema bileti gibi sürpriz hediyelerimiz olacak. Bir sonra ki etkinlikte inşallah bunların daha güzel daha geniş bir etkinlik yapmayı düşünüyoruz. Bütün katılımlarından dolayı tüm katılımcılarımıza, ev hanımlarımıza, aşçılarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum " dedi.

Jüri üyesi Aynur Ayaz ise, "Kitap fuarından sonra Siirt'e olmak, Türk Mutfağı paneli ile birlikte birinci yöresel yemek yarışmasında birbirinden ayrı yüzlerce kişi var. Katılan 70-80 tane kişimiz var. Yöresel ana yemek ve tatlılar konusunda bizde jürideyiz, puanlayacağız. Hem sunumlarına bakacağız hem de lezzetlere. Ben gurme değilim, ama damak tadım fena değildir. İnşallah hak eden kazansın. Siirt'imize hayırlı ve uğurlu olsun" diye konuştu.

"İddialıydım ama birinci olmayı beklemiyordum"

Önemli yemeklerden bumbar ile yarışmaya katılmaya karar verdiğini söyleyen Zeliha Oktayı, ana yemek kategorisi birincisi olduğu için çok mutlu olduğunu belirtti. Oktayı, "Yarışmaya katılırken birinci olmayı düşünmüyordum, iddialıydım ama çok iddialı yarışmacılar vardı 80 kişinin içinde birinci olmak beni gururlandırdı tabi ki. Bumbarda iyi olduğumu herkes söylüyordu ama bu kadar beklemiyordum. Siirt için güzel bir etkinlikti. Emeği geçen herkese teşekkür ederim" ifadelerinde bulundu.

Tatlı kategorisi birincisi Aygül Gültekin ise, un helvasının pekmezli halinin oluşturduğu aside tatlısıyla birinci olmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirdi.

Yarışmada dereceye girenlere ödülleri Vali Hacıbektaşoğlu, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak ve jüri üyesi Prof. Dr. Kamil Bostan tarafından verildi.

Etkinlikler çerçevesinde çeşitli kurum ve kuruluşlarca açılan stantlarda çeşitli yemekler ve çeşitli ürünler sergilendi.

Siirtli kadınlar yöresel yemeklerde hünerlerini sergiledi
Kaynak: İHA

Son Dakika Kültür Sanat Siirtli kadınlar yöresel yemeklerde hünerlerini sergiledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muğla'da 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı
    19:13 Muğla'da 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali Başladı

    Muğla'nın Fethiye ilçesinde düzenlenen 13. Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Festivalde, kuzugöbeği çorbası ikram edildi, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Ayrıca, kuzugöbeği mantarları da satışa çıkarıldı. Festivalin açılış töreninde konuşan Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, gelecek yıllarda festivallerin devam edeceğini belirtti. Festival, 21 Nisan'da sona erecek.

  • Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda öğrencilerin atıktan sanata ürünleri sergilendi
    19:04 Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda öğrencilerin atıktan sanata ürünleri sergilendi

    Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı'nda, Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin atıklardan yaptığı ürünler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü standında sergilendi. Karnavalın ana teması olan karbon ayak iziyle ilgili bilinçlendirme yapılırken, öğrencilerin geri dönüşüm bilincini ve doğa sevgisini aşıladığı belirtildi.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Duo Brno ve Suk Quartet Konser Verdi
    18:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Duo Brno ve Suk Quartet Konser Verdi

    Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin üçüncü gününde, Duo Brno ve Suk Quartet, Ayazini köyünde bir konser verdi. Çekyalı sanatçılar, obua, fagot, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserler seslendirdi. Konser, sanatseverler tarafından ilgiyle karşılandı.

  • Muğla Datça'da Çocuk Evleri Sitesi Projesi Temel Atma Töreni Düzenlendi
    18:43 Muğla Datça'da Çocuk Evleri Sitesi Projesi Temel Atma Töreni Düzenlendi

    Muğla'nın Datça ilçesinde, Hazineye ait 15 bin metrekarelik alanda beş villa tarzı dubleks çocuk evi ve hizmet birimlerinden oluşacak çocuk evleri sitesi projesinin temsili temel atma töreni düzenlendi. Törene Datça Kaymakamı Murat Atıcı, Muğla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Kütük, Kadın İşgücünü Geliştirme ve Yaygınlaştırma Derneği (KİGDER) Başkanı Menşure Yavuz ve dernek üyeleri katıldı. Kaymakam Atıcı, projenin tamamlanmasıyla 50 çocuğa hizmet vereceklerini belirtirken, Dernek Başkanı Yavuz da projeye destek verenlere teşekkür etti. Ayrıca etkinlik kapsamında sanatçı Suavi'nin konser vereceği duyuruldu.

  • Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor
    18:10 Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor

    Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nın turizmin yıl geneline yayılması açısından önemli olduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen karnaval, Adana ve Türkiye'nin tanıtımı açısından büyük önem taşıyor. Karnavalın, Kültür Yolu Festivali ile birlikte gerçekleştirilmesi ise daha da önemli hale geliyor. Adana'da düzenlenen etkinliklerin içeriğini artırarak 12 aya yaymayı hedefleyen Vali Köşger, karnavalın başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde merkezi idare, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıldığını vurguladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da karnavalın halk tarafından sahiplenildiğini ve Adana'nın tanıtımına katkı sağladığını belirtti. Karnavalın ekonomik değeri ise yaklaşık 5 milyar lirayı aşacak.

  • 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başladı
    18:09 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başladı

    14. Beijing Uluslararası Film Festivali, film sektörünün gelişimini ele almak ve sektördeki kültürel etkileşimi teşvik etmek amacıyla yurtiçi ve yurtdışından film yapımcılarını ağırlıyor. Festivalde 118 ülkeden 1.509 film başvurdu ve 15 film Tiantan Ödülü için seçildi. Brezilya, festivalin onur konuğu olarak dört filmle temsil ediliyor. Festival süresince 250'den fazla yerli ve yabancı film gösterilecek.

  • Diyarbakır Müzesi'nde öğrencilere Hacivat ve Karagöz gösterisi
    17:48 Diyarbakır Müzesi'nde öğrencilere Hacivat ve Karagöz gösterisi

    Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Arkeoloji Müzesi'nde, öğrenciler için 'Hacivat ve Karagöz' gölge oyunu gösterisi sunuldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyarbakır Müzesi ve SICPA Türkiye firmasınca düzenlenen gösteri, öğrencilere tarihi sevdirmek, müze sevgisini aşılamak ve Müzekart'ı tanıtmayı amaçlıyor.

  • İzmir'de düzenlenen resim sergisiyle öğrenciler zararlı alışkanlıklara karşı bilinçlendirildi
    17:22 İzmir'de düzenlenen resim sergisiyle öğrenciler zararlı alışkanlıklara karşı bilinçlendirildi

    İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yeşilay İzmir Şubesi'nin düzenlediği "Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek" isimli resim sergisi, açıldı.

  • Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı
    17:10 Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı

    2018 yılında hayatını kaybeden Türk Musikisi'nin önemli isimlerinden Erol Küçükyalçın için anma konseri düzenlendi. İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği Başkanı Nilüfer Fenerci Yargıcı, konuşmasında hocanın adını yaşatmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Konserde Küçükyalçın'ın en sevdiği Türk Musikisi şarkıları seslendirildi ve izleyiciler de şarkılara eşlik etti. Erol Küçükyalçın, TRT radyolarında bantları denetimden geçen nadir sanatçılardan biriydi ve 40 yıl boyunca İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği'nin hocası ve şefi olarak görev yapmıştı.

  • Gelibolu'daki Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezar restorasyonu revize projeyle devam edecek
    17:10 Gelibolu'daki Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezar restorasyonu revize projeyle devam edecek

    Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde bulunan Gazi Süleyman Paşa Türbesi ve Namık Kemal'in mezarının restorasyon çalışmaları revize projeyle sürdürülecek. Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, restorasyonun yüzde 50'sinin tamamlandığı ve Çanakkale Müze Müdürlüğü tarafından revize restorasyon projesinin istendiği belirtildi. Ayrıca, türbeyle ilgili gelen şikayetler üzerine gerekli tedbirlerin alınması için yükleniciden talepte bulunuldu.


Advertisement