"Yazı Yolcusu"ndan 7 Formda Besmele Tablosu - Son Dakika
Kültür Sanat

"Yazı Yolcusu"ndan 7 Formda Besmele Tablosu

"Yazı Yolcusu"ndan 7 Formda Besmele Tablosu

Bursa'da, yazı sanatında kendisini geliştiren Tekgöz, hat sanatının inceliklerini kullanarak 7 formda Besmelenin anlamlarını yazdı.

11.07.2013 12:11  Güncelleme: 12:15

Bursa'da, kaligrafi ve hat sanatlarıyla uğraşan ve kendisini "Yazı Yolcusu" olarak tanımlayan Hayri Tekgöz, 17 dil ve 7 formda "Besmele"nin anlamlarını yazdığı bir tablo yaptı.

Güzel yazı sanatı üzerine yaklaşık 15 yıldır çalışan Tekgöz, birçok sergi ve stand açtı, kurslar verdi.

Çok sayıda esere imza atan Tekgöz, son olarak Türkçe, Arapça, İngilizce, Japonca, Fransızca, İspanyolca, Farsça, Kızılderili, Zulu gibi diller ve Mors, Kiril gibi alfabeleri kullanıp Besmelenin (Bismillahirrahmanirrahim) anlamı olan "Esirgeyen ve bağışlayan Allah'ın adıyla" ifadesini 17 dilde kağıda yazdı.

Zengin bir dil yelpazesini kullanabilen Tekgöz, eserlerinde birçok dilin güzel yazı sanatına ait kendine özgü formlarını da yansıtabiliyor.

Tekgöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 15 yıl önce yazı sanatıyla ilgilenmeye başladığını ve ilk 8 yılında zamanının çoğunu, kütüphanelerde bununla ilgili kitapları, kaligrafi, Latin harfleri, Arapça hat sanatı, Japonca ve Çince yazı sistemlerini inceleyip uygulamakla geçirdiğini söyledi.

İncelediği kitap ve eserleri biriktirerek bir "yazı sanatı kütüphanesi" oluşturmak istediğini belirten Tekgöz, şöyle devam etti:

"Ben ne kaligrafım ne de hattatım. Hat sanatında icazet çok önemlidir, çünkü usul böyledir. Hiç hat eğitimi almadım. Kaligrafi ise Latin yazı sanatıdır ama ben sadece Latin alfabesiyle de yazmıyorum. 20'ye yakın dilde 8-10 formda yazılar yazıyorum. Dolayısıyla kendime ne hattat ne de kaligraf diyemem, ben yazı yolcusuyum. Besmelerin anlamını, 17 dili kullanarak tek kağıtta birleştirdim. Bunu, kaligrafi ve hat sanatının inceliklerini kullanarak oluşturdum."

Lisede güzel yazı dersinden zayıf not aldı

İlk atölyesini 2006 yılında açtıktan sonra insanların isteklerine yönelik çalışmalar yaptığını ifade eden Tekgöz, her güne uyandığında kendisini yazı yolculuğuna yeni başlamış gibi hissettiğini dile getirdi.

Tekgöz, ne kadar yol alınırsa yolun kısalmadığını, aksine uzadığını söyleyerek, "Yeni tecrübeler edindiğinizde, kendinizi geliştirdiğinizde bir şeyleri başardığınızda sanki bitirmeye yaklaşmış gibi hissediyorsunuz ama ne kadar çok mürekkep ve kağıt harcarsanız yolculuğunuz da o kadar uzuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Liseye giderken güzel yazı dersinden zayıf not aldığını, daha sonra öğretmeninin hediye ettiği kesik uçlu kalemle tek başına çalışarak kaligrafi sanatında kendisini geliştirdiğini bildiren Tekgöz, deneme yanılma metoduyla şimdiye kadar geldiğini anlattı.

Bursa haritasını yazı sanatıyla buluşturdu

Eserlerinin bugüne kadar birçok ünlü kişiye ulaştığını vurgulayan Tekgöz, Bursa'nın tarihi mekanları, eski caddeleri ve kentin manevi havasını, "Denge Kuramı"nı kullanarak yansıttığı bir eser de yaptığını kaydetti.

Tekgöz, yazı sanatının simetrik, felsefik, görsel ve zihinsel birçok unsuru barındırdığını dile getirerek, bu anlamda aynı anda iki İngiliz ve İki Türk'ün, bulunduğu 4 farklı konumdan okuyabileceği tarzda eserler de ürettiğini belirtti.

Taş, bardak, cam, kağıt, orijinal ebru, papirüs, seramik ve çini üzerine yazdığı eserlerinin de bulunduğunu anlatan Tekgöz, daha güzel eserler ortaya koymaya çalıştığını sözlerine ekledi. - Bursa

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 'Yazı Yolcusu'ndan 7 Formda Besmele Tablosu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement