Ayak ağrısına ne iyi gelir? Ayak ağrısı nasıl geçer? - Son Dakika
Magazin

Ayak ağrısına ne iyi gelir? Ayak ağrısı nasıl geçer?

Ayak ağrısına ne iyi gelir? Ayak ağrısı nasıl geçer?

Her yaştan insan çeşitli nedenlere bağlı olarak ayak ağrısı çekebilir.

04.12.2019 16:37  Güncelleme: 17:48

Her yaştan insan çeşitli nedenlere bağlı olarak ayak ağrısı çekebilir. Başta kaza ve alınan darbeler olmak üzere birçok farklı semptom ayaklarda ağrıya sebep olabilir. Taşıyıcı görevi üstlenen ayakların ağrıması ise genel yaşam standardını aşağıya çeker ve kişinin tüm hayatını olumsuz yönde etkiler.

Ayak Ağrısının Nedenleri

1-Kireçlenme: Özellikle 50 yaş üstü kişilerde sıklıkla görülen kireçlenme doğrudan ya da dolaylı olarak ayak ağrısına sebep olabilir. Kireçlenmenin çözümü için mutlaka doktora görünmelidir. Kireçlenmeye bağlı semptomlar vücuttan atıldıkça ayak ağrısı da aynı oranda azalır.

2- Ödem: Özellikle el ve ayaklarda ortaya çıkan ödem, şişkinlik gibi ağrıya da neden olur. Hareket serbestliğini olumsuz olarak etkileyen ödem, kişilerin sağlıklı bir şekilde yürümesine de engel olur.

3- Yanlış Ayakkabı Kullanımı: Özellikle ayaklara küçük gelen ayakkabıların sıklıkla giyilmesi uzun vadede ağrıya sebep olur. Çocuklarda bu ağrının belirtileri çok daha şiddetli hissedilir. Tam kalıp ya da bir numara büyük ayakkabı alarak bunların giyilmesine özen gösterilmelidir. Aynı zamanda sürekli olarak topuklu ayakkabı giyen ve ayakta kalan kadınlarda da ayak ağrıları ileri derecelere varabilir.

4- Nasır ve Düztabanlık: Büyük nasırlar ve düztabanlık problemi ağrıya sebep olan diğer nedenlerdir. Çok fazla büyümüş nasırların doktor gözetiminde alınması gerekebilir.

Ilık ve Tuzlu Suda Dinlendirme

Özellikle uzun sürelerde ayakta kalan kişiler akşamları eve döndüğünde ayaklarını ılık suda on dakika boyunca bekletebilir. Şiddetli ağrılarda ise suya tuz ilave edilebilir. Bu ayakların ağrılarını azalttığı gibi şişkinliği de alır. Ödem riskini azaltır. Suyun sıcaklığına azami derecede dikkat etmek gerekiyor. Çok sıcak ve soğuk sular önerilmiyor. Düzenli aralıklarla ayaklarını suda bekleten kişilerde, ayak ağrıları periyodik olarak azalmaktadır.

Ayak Ağrılarına Özel Spor ve Egzersizler

Günde kırk beş dakika ile bir saat aralığında tempolu bir şekilde yürüyüş yapmak birçok sağlık problemine çözüm getirdiği gibi ayak ağrılarını da dindiriyor. Spor salonlarında bacak kaslarını çalıştıran hareketler yapmak, dolaylı olarak ayaklara da iyi geliyor. Haftada en az beş gün bu şekilde yürüyüş ve egzersiz yapan kişilerde ayak sağlığının çok daha iyi olduğu gözlemlenmiştir. Ayakların on - on beş dakika boyunca yukarı doğru kaldırılarak bekletilmesi de sıklıkla öneriliyor. Bu hareket hem ayak ağrısına son vermekte hem de tansiyonu dengelemektedir.

Ortopedik Ayakkabılar Giymek

Ayak ağrılarının çözümünde ortopedik ayakkabılar önemli bir rol oynuyor. Uygun fiyatlarla temin edilebilen bu ayakkabılar bel ve sırt ağrılarına iyi geldiği gibi ayak sağlığını da risklere karşı korumaktadır. Düztabanlı kişilerin de rahatlıkla giyebileceği bu ayakkabılar, özellikle ileri yaşta olan kişiler tarafından hayatın her alanında giyilmelidir. Bunun dışında ucuz ve kalitesiz malzemeden imal edilen ayakkabılar giyilmemelidir. Bu tür ayakkabılar ayak sağlığını olumsuz olarak etkilemektedir.

Tırnak Kesimine Dikkat Edilmeli

Bazı ayak ağrıları doğrudan doğruya tırnaklarla ilgilidir. Tırnakları fazla uzamış kişilerde ağrı semptomları şiddetli bir şekilde ortaya çıkabilir. Tırnak batması önce parmak uçlarında sonra ayakların tamamında ağrıya neden olabilmektedir. Aynı zamanda tırnak kesimine de özen gösterilmeli, tüm tırnakların eşit ve düz şekilde kesilmesine özen gösterilmelidir.

Ayaklar Sık Sık Hareket Ettirilmeli

Masa başında çalışan kişiler uzun saatler boyunca hareketsiz kalarak birçok kasın çalışmamasına neden olur. Ayak kasları da uzun süreli hareketsizlikten dolayı uyuşma ve karıncalanma gibi belirtilerle zedelenebilir. Bunun önüne geçmek için ayağa kalkmadan dahi ayaklar hareket ettirilmeli, bu bölgedeki kan akışı sağlanmalıdır.

Krem Kullanımı

Ayak ağrılarını azaltmaya yarayan birçok farklı krem bulunmaktadır. Bu kremler sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere ağrıyan bölgeye uygulanabilir.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Magazin Ayak ağrısına ne iyi gelir? Ayak ağrısı nasıl geçer? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement