HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, "OHAL uygulamasından derhal vazgeçilmeli ve ülke barışına, güçlü demokrasiye, hukukun üstünlüğüne hizmet edecek düzenlemelerin önü açılmalıdır." dedi.
TBMM Genel Kurulunda, Türki·ye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Afet ve Aci·l Durum Yöneti·mi· Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Di·l ve Tari·h Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi·, Türk Di·l Kurumu ve Türk Tari·h Kurumunun 2017 yılı bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.
Bütçeler üzerinde HDP Grubu adına söz alan Van Milletvekili Nadir Yıldırım, 2017 bütçesinin "savaşın, ekonomik krizin, toplumda oluşan sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel kutuplaşmanın gölgesinde görüşüldüğünü" öne sürdü.
15 Temmuz darbe girişiminin bütün boyutlarıyla aydınlatılması gerekliliği üzerine kurulan Darbe Girişimini Araştırma Komisyonunun "şimdiden meselenin üstünü örten bir yaklaşım sergilediğini" savunan Yıldırım, "Darbe girişimi, hemen ardından ilan edilen OHAL ve çıkarılan KHK'lerle, hükümet tarafından bir cadı avına dönüştürülmüştür." dedi.
HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, bugün parlamentonun içerisinde bulunduğu durum ve OHAL uygulamalarının, hukuk devleti ilkesi, evrensel hukuk normları ve mevcut anayasa bakımından kabul edilebilir olmadığını savundu.
"Siyasi, ekonomik ve toplumsal faturası son derece kabarık olacak bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu her birimiz çok net olarak görüyor ve yaşıyoruz." diyen Dora, şunları söyledi:
"Halkın iradesiyle parlamentoda görev yapan ve Türkiye'nin üçüncü büyük siyasi partisi olma vasfına sahip HDP eş başkanlarıyla birlikte 10 milletvekili adeta siyasi rehin pozisyonunda cezaevinde tutulmaktadır. Biz şu anda 78 milyonu ilgilendiren bütçe tasarısını görüşüyoruz. Bu durum, görüşmelerin meşruiyetine büyük ve telafisi zor bir gölge düşürmektedir. Milletvekillerine gerek evrensel ölçekte gerekse ulusal anayasalarda düzenlenen ifade hürriyeti dokunulmazlığını sağlamak demokratik parlamenter rejimlerin önemli bir geleneğidir. Demokrasi mücadelesinin önemli bir kazanımı olan bu prensip, Venedik Komisyonunun 1996 tarihli yasama bağışıklığı rejimi hakkındaki raporunda belirtildiği gibi Parlamentonun bir kurum olarak kolektif biçimde korunmasına hizmet ederken parlamento üyelerine de yürütme, yasama veya parlamento çoğunluğuna karşı bireysel koruma sağlamaktadır.
Netice itibarıyla her alanda istikrarsızlığa yol açan bu ceberut uygulamalardan ve özellikle OHAL uygulamasından derhal vazgeçilmeli ve ülke barışına, güçlü demokrasiye, hukukun üstünlüğüne hizmet edecek çağdaş ve makul düzenlemelerin önü açılmalıdır."
-Türkiye'deki Suriyeliler
HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, bir bütçenin onaylanmasının, bir hükümetin faaliyetlerinin meşruluğunun da onaylanması anlamına geldiğini kaydetti.
Bütçelerin, hükümetlerin eğitime, kültüre, emek alanına, sosyal hak ve özgürlüklere, kısacası hemen hemen her konuya dair yaklaşımlarının da en önemli göstergeleri olduğunu ifade eden Doğan, "Bu bütçe dönemi de göstermiştir ki AK Parti hükümeti iç ve dış siyasette bildiğini okumaktan vazgeçmemekte ve muhalefetten gelen uyarıları dikkate almamaktadır." görüşünü öne sürdü.
Türkiye'de bulunan Suriyelilerin yalnızca onda birinin mülteci kamplarında barındırabildiğini, geriye kalan 2 milyonun üzerindeki Suriyelinin, sert kış koşullarında sokaklarda, insan onuruna yakışmayan bir durumda yaşamaya zorlandığını öne süren Doğan, "2 milyon insanın Türkiye'nin neredeyse her kentinde bir şekilde savrulmuş durumda yaşamalarını nasıl kabulleniyoruz? Hükümetin Suriyelileri Avrupa'ya karşı pazarlık konusu yapması dışında bir planlaması var mıdır, bunu da öğrenmek istiyoruz." diye konuştu.
HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Eş genel başkanlar dahil olmak üzere HDP'li 10 parlamenterin "Anayasa ve yasalara aykırı bir şekilde cezaevinde tutuklu bulunduğunu" savundu.
"Bu hukuksuzluğa bir an önce son verilerek milletvekilleri derhal serbest bırakılmalıdır." ifadesini kullanan Taşçıer, "Sivil, demokratik, barışçıl siyaset yoluyla Kürt sorununu parlamentoda gündeme taşımak isteyen ve çözüm konusunda uğraş veren siyasetçilere karşı sergilenen bu tavırdan bir an önce vazgeçilmedir." görüşünü dile getirdi.
Son Dakika › Politika › 2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?