2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda - Son Dakika
Politika

2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, "OHAL uygulamasından derhal vazgeçilmeli ve ülke barışına, güçlü demokrasiye, hukukun üstünlüğüne hizmet edecek düzenlemelerin önü açılmalıdır.

07.12.2016 17:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, "OHAL uygulamasından derhal vazgeçilmeli ve ülke barışına, güçlü demokrasiye, hukukun üstünlüğüne hizmet edecek düzenlemelerin önü açılmalıdır." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, Türki·ye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Afet ve Aci·l Durum Yöneti·mi· Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Di·l ve Tari·h Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi·, Türk Di·l Kurumu ve Türk Tari·h Kurumunun 2017 yılı bütçelerinin görüşmeleri sürüyor.

Bütçeler üzerinde HDP Grubu adına söz alan Van Milletvekili Nadir Yıldırım, 2017 bütçesinin "savaşın, ekonomik krizin, toplumda oluşan sosyal, siyasal, ekonomik ve kültürel kutuplaşmanın gölgesinde görüşüldüğünü" öne sürdü.

15 Temmuz darbe girişiminin bütün boyutlarıyla aydınlatılması gerekliliği üzerine kurulan Darbe Girişimini Araştırma Komisyonunun "şimdiden meselenin üstünü örten bir yaklaşım sergilediğini" savunan Yıldırım, "Darbe girişimi, hemen ardından ilan edilen OHAL ve çıkarılan KHK'lerle, hükümet tarafından bir cadı avına dönüştürülmüştür." dedi.

HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, bugün parlamentonun içerisinde bulunduğu durum ve OHAL uygulamalarının, hukuk devleti ilkesi, evrensel hukuk normları ve mevcut anayasa bakımından kabul edilebilir olmadığını savundu.

"Siyasi, ekonomik ve toplumsal faturası son derece kabarık olacak bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu her birimiz çok net olarak görüyor ve yaşıyoruz." diyen Dora, şunları söyledi:

"Halkın iradesiyle parlamentoda görev yapan ve Türkiye'nin üçüncü büyük siyasi partisi olma vasfına sahip HDP eş başkanlarıyla birlikte 10 milletvekili adeta siyasi rehin pozisyonunda cezaevinde tutulmaktadır. Biz şu anda 78 milyonu ilgilendiren bütçe tasarısını görüşüyoruz. Bu durum, görüşmelerin meşruiyetine büyük ve telafisi zor bir gölge düşürmektedir. Milletvekillerine gerek evrensel ölçekte gerekse ulusal anayasalarda düzenlenen ifade hürriyeti dokunulmazlığını sağlamak demokratik parlamenter rejimlerin önemli bir geleneğidir. Demokrasi mücadelesinin önemli bir kazanımı olan bu prensip, Venedik Komisyonunun 1996 tarihli yasama bağışıklığı rejimi hakkındaki raporunda belirtildiği gibi Parlamentonun bir kurum olarak kolektif biçimde korunmasına hizmet ederken parlamento üyelerine de yürütme, yasama veya parlamento çoğunluğuna karşı bireysel koruma sağlamaktadır.

Netice itibarıyla her alanda istikrarsızlığa yol açan bu ceberut uygulamalardan ve özellikle OHAL uygulamasından derhal vazgeçilmeli ve ülke barışına, güçlü demokrasiye, hukukun üstünlüğüne hizmet edecek çağdaş ve makul düzenlemelerin önü açılmalıdır."

-Türkiye'deki Suriyeliler

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, bir bütçenin onaylanmasının, bir hükümetin faaliyetlerinin meşruluğunun da onaylanması anlamına geldiğini kaydetti.

Bütçelerin, hükümetlerin eğitime, kültüre, emek alanına, sosyal hak ve özgürlüklere, kısacası hemen hemen her konuya dair yaklaşımlarının da en önemli göstergeleri olduğunu ifade eden Doğan, "Bu bütçe dönemi de göstermiştir ki AK Parti hükümeti iç ve dış siyasette bildiğini okumaktan vazgeçmemekte ve muhalefetten gelen uyarıları dikkate almamaktadır." görüşünü öne sürdü.

Türkiye'de bulunan Suriyelilerin yalnızca onda birinin mülteci kamplarında barındırabildiğini, geriye kalan 2 milyonun üzerindeki Suriyelinin, sert kış koşullarında sokaklarda, insan onuruna yakışmayan bir durumda yaşamaya zorlandığını öne süren Doğan, "2 milyon insanın Türkiye'nin neredeyse her kentinde bir şekilde savrulmuş durumda yaşamalarını nasıl kabulleniyoruz? Hükümetin Suriyelileri Avrupa'ya karşı pazarlık konusu yapması dışında bir planlaması var mıdır, bunu da öğrenmek istiyoruz." diye konuştu.

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Eş genel başkanlar dahil olmak üzere HDP'li 10 parlamenterin "Anayasa ve yasalara aykırı bir şekilde cezaevinde tutuklu bulunduğunu" savundu.

"Bu hukuksuzluğa bir an önce son verilerek milletvekilleri derhal serbest bırakılmalıdır." ifadesini kullanan Taşçıer, "Sivil, demokratik, barışçıl siyaset yoluyla Kürt sorununu parlamentoda gündeme taşımak isteyen ve çözüm konusunda uğraş veren siyasetçilere karşı sergilenen bu tavırdan bir an önce vazgeçilmedir." görüşünü dile getirdi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2017 Yılı Bütçesi Genel Kurulda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu
    22:52 Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları Belediye Meclis üyeleri Abdullah Burak Livan ve Eda Büyükdemirci olarak atanmıştır.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı
    22:47 Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı, göreve başlamasının ardından şehir içi ulaşım problemini çözmek için S.S. Kastamonu Özel Halk Otobüsü İşletmesi ile toplantı gerçekleştirdi. Ulaşım master planı, mesafeye göre ücret, sarı otobüs ve otoparklar gibi konuları bilimsel ve akılcı çözümlerle hayata geçireceklerini belirtti.


Advertisement