2021 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Politika

2021 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

2021 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, OECD raporuna göre Türkiye'nin, pandemi sürecini en iyi yöneten 3 ekonomiden birisi olarak gösterildiğini söyledi.

06.11.2020 15:43  Güncelleme: 16:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, OECD raporuna göre Türkiye'nin, pandemi sürecini en iyi yöneten 3 ekonomiden birisi olarak gösterildiğini söyledi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile bağlı kurum ve kuruluşlarının 2021 yılı bütçesi görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam ediyor.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, istihdam teşviki olarak Meclise gelen yasa teklifinin, çalışma yaşamını dizayn eden, toplumsal yaşamı değiştiren bir kanun teklifi olduğunu belirtti.

Karşılarına gelen teklifin özgürlükleri bir anlamda kısıtladığını iddia eden Kuşoğlu, "Normal olarak bu kadar önemli bir kanun teklifinin sizlerle, siyasi irade sahipleriyle tartışılması lazım. Bu teklifi bürokratlarla tartışmamız mümkün değil. Çünkü onlar direktifi almış, gelmişler. Türkiye için çok önemli bir kanun teklifi o. Farklı yönleriyle tekrardan ele alınması lazım. Bu teklif, yaşam tarzımız başta olmak üzere çok önemli değişiklikler getiriyor." diye konuştu.

Kuşoğlu, 2002 yılında yüzde 52 olan kayıt dışı istihdamın bir dönem yüzde 30'a düştüğünün açıklandığını anımsattı. Kayıt dışı istihdamın son olarak yüzde 32 olarak telaffuz edildiğine dikkati çeken Kuşoğlu, "Demek ki kayıt dışı istihdam son yıllarda yukarı yönlü bir eğilim gösteriyor." dedi.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu da bakanlığın bütçe sunumunda yatırım ödeneklerinin görülmediğini belirterek, "Bakanlığın yatırım hedeflerinin olmadığını aslında 2023 hedefleri bize gösteriyor." ifadesini kullandı.

AK Parti iktidarında sosyal yardımların topluma tek çare gibi dayatıldığını savunan Kerestecioğlu, "Sosyal yardıma ihtiyaç duyanların sayısı giderek artıyor. Halk temelli yaklaşımdan çoktan vazgeçmiş durumdasınız. Bugüne kadar toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe hayata geçirilmedi. Pandemi döneminde eşitsizlikler derinleşti. Alınan tedbirlerin çoğunda sorumluluk kadınların üzerine yüklendi." diye konuştu.

"İş gücü piyasasında çözüm bekleyen sorunlar var"

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı da koronovirüs salgınının en çok etkilediği alanın, iş gücü piyasası ve çalışma hayatı olduğunu söyledi.

Alınan tedbirler kapsamında ekonomik aktivitelerin nisan ayında belirli şekilde daraldığını anlatan Kalaycı, atılan adımların etkisiyle ekonominin haziran ayından itibaren toparlandığını ifade etti.

İş gücü piyasasında çalışma hayatıyla ilgili çözüm bekleyen sorunlar bulunduğunu vurgulayan Kalaycı, şöyle konuştu:

"Üzerinde çalışılması gereken iş gücü piyasası ve çalışma hayatı reformuyla eğitim, istihdam alanının planlanması, mesleki eğitimin daha da güçlendirilmesi ve aktif iş gücü programlarının etkinleştirilmesiyle iş gücünün niteliğinin yükseltilmesi gerekmektedir. 2020 yılında belirlenen asgari ücret bir önceki yıla oranla yüzde 15 artırılmıştır. MHP olarak net asgari ücretin açlık sınırının üzerine çıkarılması, asgari ücretliye büyük şehirlerde ulaşım desteği verilmesi görüşündeyiz. Ayrıca asgari ücretliden vergi alınmaması, çalışanların asgari ücret kadar gelirinin vergi dışı bırakılmasını imkanlar çerçevesinde gerekli görüyoruz."

İYİ Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta da son bir yılda işsizliğin yüzde 6,8 oranında arttığını, bunda koronavirüs salgınının etkisinin olduğunu ifade etti.

AK Parti'nin 2002 yılında yüzde 9,8 oranında işsizlik oranı ile görevi devraldığını, bugün bu oranın yüzde 14'lere kadar çıktığını belirten Usta, "Bu durum mutlak suretle üzerinde düşünülmesi gereken bir husustur. Ülke ekonomisinin büyüdüğü yıllarda bile işsizlikte ciddi bir azalış olmadı." görüşünü dile getirdi.

Usta, normal sigortalılık süresini doldurmuş ancak yaştan dolayı emeklilik bekleyen 5,3 milyon kişinin olduğunu söyledi.

İnsanların "genç emekli olmasın" gerekçesiyle mağdur edildiğini öne süren Usta, şu değerlendirmede bulundu:

"Evet, insanlar genç emekli olmasın ama 10 bin gün prim yatırmasına rağmen bekleyenler var. Devlet, 'gençsin emekli olamazsın', işveren 'yaşlısın, çalışamazsın' diyor. Buna bir çözüm getirilmesi lazım. Bu konu Meclisin araştırma komisyonu kurarak çalışması gereken bir konudur. Bu haklı bir taleptir. Hiç prim ödemeden emekli edilen insanların var olduğu bir ülkede 10 bin gün prim ödeyen insanın emekli edilmemesi kabul edilebilir bir durum değil. Son getirilen düzenlemede EYT'nin yanına EPT kavramı getirildi. Bu da emeklilikte prime takılanlar. TBMM gündemine getirilen son düzenleme işsizlik rakamlarını bir nebze düşürmekten öteye gitmez. EYT konusunda toplum ikna edilemiyor. Hükümete göre maliyetin yüksekliği neye göre yapılmaktadır. Bunların açıklanması lazım."

AK Parti Düzce Milletvekili Ayşe Keşir ise Dünya Bankası tarafından 2020 yılında yayımlanan sürdürülebilir kalkınma hedefi sonuçlarına göre Türkiye'nin yoksulluk oranını en fazla azaltan ülke olduğunu söyledi.

Bunun herkes tarafından iftihar edebilecek bir konu olduğunun altını çizen Keşir, "OECD raporuna göre de Türkiye, pandemi sürecini en iyi yöneten 3 ekonomiden birisi olarak gösteriliyor. 2002 yılında kişi başı 4,3 doların altında bu ülkenin nüfusunun yüzde 30'u yaşıyordu. 2016 yılında bu oranı uyguladığımız politikalarla sıfırladık. Bu da iftihar edilebilecek bir husustur." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika 2021 Yılı Bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DİSK heyetini kabul etti
    18:19 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DİSK heyetini kabul etti

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve beraberindeki DİSK heyetini CHP Genel Merkezi'ndeki makamında kabul etti. Kabulde, Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer de bulundu.

  • Düzce Valisi Selçuk Aslan, İl Genel Meclis üyelerini tebrik etti
    18:11 Düzce Valisi Selçuk Aslan, İl Genel Meclis üyelerini tebrik etti

    Düzce Valisi Selçuk Aslan, 31 Mart seçimlerinde Mahalli İdareler seçimlerinde İl Genel Meclis üyesi seçilen üyeleri tebrik ederek, hizmet etmeyi temenni etti.

  • Çankırı'da Asayiş Değerlendirme Toplantısı Düzenlendi
    18:09 Çankırı'da Asayiş Değerlendirme Toplantısı Düzenlendi

    Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar başkanlığında gerçekleştirilen 'Asayiş Bilgilendirme Toplantısı'nda, mahalli idareler seçimleri, bayram tedbirleri, trafik denetimleri ve aranan şahıslar üzerine bilgiler paylaşıldı. Vali Taşolar, Çankırı'da suçluların ve sokak kabadayılarının gezmesine izin vermeyeceklerini belirtti. Ayrıca, Ramazan Bayramı tatili süresince alınan önlemlerle ölümlü kazaların yaşanmadığı ifade edildi. Telefon dolandırıcılığı ve aile içi şiddet konularında da farkındalığın arttırılması gerektiği vurgulandı.

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri'ne katıldı
    17:58 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri'ne katıldı

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Başkentte düzenlenen, 'Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri' etkinliğine katıldı. Güler, etkinlikte yer alan firmaların stantlarını ziyaret ederek, sergilenen teknoloji ürünleri hakkında yetkililerden bilgi aldı, başarı diledi.

  • CHP TBMM Grup Müdürü Levent Bayraktar'ın Ölümü Kapalı Grup Toplantısında Anıldı
    17:55 CHP TBMM Grup Müdürü Levent Bayraktar'ın Ölümü Kapalı Grup Toplantısında Anıldı

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM'de düzenlenen kapalı grup toplantısında, yaşamını yitiren TBMM Grup Müdürü Levent Bayraktar'ı anarak başkanlık etti. Bayraktar, uzun yıllar CHP Grubu'nda Grup Müdürü olarak görev yapmıştı.

  • Erzincan'da maden kazasıyla ilgili araştırma komisyonu kuruldu
    17:54 Erzincan'da maden kazasıyla ilgili araştırma komisyonu kuruldu

    Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden kazasında 9 işçi toprak altında kaldı. TBMM'de kurulan İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu, ilk toplantısını gerçekleştirdi. Komisyon başkanlığına AKP Antalya Milletvekili Atay Uslu seçildi.

  • Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bosna Hersek HSYK Başkanı ile Görüştü
    17:53 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bosna Hersek HSYK Başkanı ile Görüştü

    Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da Bosna Hersek Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu Başkanı Halil Lagumdzija ile bir araya geldi. Tunç, görüşmenin ardından Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliğini ziyaret ederek, Büyükelçi Sadık Babür Girgin'den çalışmaları hakkında bilgi aldı ve anı defterini imzaladı.

  • İBB Meclisi'nde MHP ve BBP Ayrı Grup Kurma Kararı
    17:51 İBB Meclisi'nde MHP ve BBP Ayrı Grup Kurma Kararı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nin nisan ayı oturumlarının ikinci birleşiminde MHP ve BBP ayrı grup kurma kararlarını açıkladılar. AK Parti kadrolarından olan 5 meclis üyesi MHP grubuna geçerken 2 meclis üyesi de BBP grubunu kurdu.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan'ı resmi törenle karşıladı
    17:50 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan'ı resmi törenle karşıladı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Samia Suluhu Hassan'ı resmi törenle karşıladı.

  • Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, İdil ilçesinin su sorununun çözülmesini talep etti
    17:43 Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, İdil ilçesinin su sorununun çözülmesini talep etti

    DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Şırnak'ın İdil ilçesinin su sorununun çözülmesini talep etti. Aslan, İdil Belediyesinin su ve kanalizasyon şebekesini yenileme işinden dolayı 45 milyon lira borcu olduğunu ifade ederek, ilçenin su sorununun halen çözülmediğini belirtti. Aslan, belediyenin borçlarının Hazine tarafından silinmesini ve yeni bir su projesinin yapılmasını istedi.

  • Ebrar Sitesi Aileleri: Hukuki Mücadelemizi Sürdüreceğiz
    17:40 Ebrar Sitesi Aileleri: Hukuki Mücadelemizi Sürdüreceğiz

    Kahramanmaraş'ta yaşanan depremde yakınlarını kaybeden Ebrar Sitesi aileleri, basın açıklaması yaparak hukuki mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini ifade etti. Açıklamada, felaketin sorumlularının yargı önünde hesap vermesi ve eksikliklerin giderilerek adil bir yargı süreci talep edildi.


Advertisement