AK Parti Grup Toplantısı - Son Dakika
Politika

AK Parti Grup Toplantısı

AK Parti Grup Toplantısı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bizim Alevi vatandaşlarımızla kucaklaşmamız bazı partilerde rahatsızlığa sebebiyet verdi, öncelikle CHP’de" dedi.

11.11.2014 14:07

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bizim Alevi vatandaşlarımızla kucaklaşmamız bazı partilerde rahatsızlığa sebebiyet verdi, öncelikle CHP'de" dedi.

Başbakan Davutoğlu, TBMM AK Parti Grup Toplantısı'nda partililere seslendi. Etnik ve mezhepsel herhangi bir politikayı reddettiklerini belirten Davutoğlu, "Tarih şahit olsun bu topraklarda bu iman tohumunu eken bu erenlerin mirasına sahip çıkmak en ulvi görevimizdir. Nevşehir Hacı Bektaş ilçemizdeki bütün kardeşlerimize, dostlara, canlara, erenlere bir kez daha selam ediyorum, beni bağırlarına bastıkları için. Bizim için Hacıbektaş Veli ile Hz. Mevlana arasında bir fark yoktur. İkisi aynı güzel kaynaktan beslenen muhabbet pınarlarıdır. Hz. Mevlana'ya Konya'da gösterdiğimiz muhabbetle Hacı Bektaş-ı Veli'ye Hacı Bektaş'ta gösterdiğimiz muhabbet aynı hissiyatın ürünüdür. İlk defa Aşure günü vesilesiyle Hacıbektaş Veli'yi ziyaret eden ilk Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olmak da bana gurur vermiştir" ifadelerini kullandı.

AK Parti olarak 12 yıllık siyasetlerinin temelinin bütün vatandaşların arasındaki muhabbet bağlarını güçlendirmek ve devlet ile vatandaşlar arasındaki aidiyet bağını tahkim etmek olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Biz bir taraftan çözüm sürecini bir barış, bir daimi kardeşlik projesi olarak hakim kılmaya çalışırken, diğer taraftan Sünni, Alevi ayrımı üzerine hesap yapanların da hesaplarını bozmaya kararlıyız. Hiç kimsenin bu topraklarda etnik ve mezhep temelli bir ayrılığı körüklenmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Davutoğlu, gerek Hacı Bektaş-ı Veli ziyareti gerekse ziyaret çerçevesinde yapılan tartışmalara da cevap verdi. Alevi ve Bektaş geleneğinin iki ana damarı bulunduğunu vurgulayan Davutoğlu, bunların ise "12 imam geleneği" ve "Hz. Peygambere kadar giden o köklü mübarek silsile" olduğunu kaydetti.

"ONLARIN FEYZİNDEN İSTİFADE ETMEK İSTEYENLER DÜNYEVİ BİR HESAP İLE O MEKANLARA GİTMEYECEKLER"

Bu iki kaynağın Anadolu'da birleştiğini ve İslam kültürünün Anadolu'daki bir rengi ve çeşnisi olarak kökleştiğini söyleyen Davutoğlu, "Bizim bütün Alevi vatandaşlarımız, hem eşit vatandaşlık haklarından konusunda onlara yardımcı olacağız hem de Aleviliğin bu özgün karakterinin korunması için ne gerekiyorsa onlara destekte bulunmaya devam edeceğiz. Bu çerçevede Hacı Bektaş-ı Veli ziyaretim öncesinden Bakanlar Kurulu'nda aldığımız kararla hem Hacı Bektaş-ı Veli'de hem de Hz. Mevlana'nın türbelerinde artık ücret alınmayacak. Oraya ziyaretle, oranın feyzinden istifade etmek isteyenlerden ücret alınması zaten yanlış bir uygulamaydı. Bunları tümüyle düzenleyeceğiz ve Hz. Mevlana'yı Hacı Bektaş-ı Veli'yi ziyaret ederek, onların feyzinden istifade etmek isteyenler dünyevi bir hesap ile o mekanlara gitmeyecekler. Sadece huşu ile edep ile erkan ile o mekanlara gidecekler ve o mekanlardan feyz alacaklar" ifadelerini kullandı.

"Bizim bu ziyaretimiz ve orada Alevi vatandaşlarımızla kucaklaşmamız, verdiğimiz mesajlar bazı partilerde rahatsızlığa sebebiyet verdi" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti: "Öncelikle CHP'de. Benim ziyaretimden bir gün önce bir Alevi paketi açıklaması ihtiyacı hissettiler, eğer ziyaretim olmasaydı açıklarlar mıydı bilemiyorum. Dikkat ederseniz o pakette hep AK Parti hükümetleri döneminde yapılan çalıştaylara atıf var. Bizim iktidarımıza gelene kadar Alevi vatandaşlarımızın sorunları hiçbir zaman açık yüreklilikle tartışılmadı... CHP'nin açıkladığı bu pakete baktığınızda hep 'istemezük' anlayışını görürsünüz. 'Din dersleri kalksın', 'Din ibaresi kalksın', benim Hacı Bektaş-ı Veli'de ve bütün o ulu erenlerde gördüğüm temel hususiyet İslam kültür ve medeniyeti sembolleriyle olan irtibattır. Beni karşılarken 'Ali mihman' diyerek karşıladılar. Her gelen misafiri Hz. Ali gibi gören bir gelenekten bahsediyoruz. Atıf yaptıkları şahıslar Hz. Peygamberin torunları, evlatlarıdır, Hz. Ali'dir, Hz. Hasan'dır, Hz. Hüseyin'dir, Hz. Zeynel Abidin'dir, Hz. Caferi Sadık'tır... Bütün bu seyit silsilesine bakınız, hepsi bugün Aleviliği temsil ettiğini ve Aleviliğin İslam dışı bir gelenek olduğunu ispat etmeye çalışanların kullandıkları ibarelerin tam tersidir. Hepsi seyittir, hepsi imamdır, hepsi peygamber torunudur. Bu nasıl bir anlayıştır ki hem 12 imam diyeceksiniz hem de Alevi Bektaşi geleneğini İslamla irtibatı olmayan bir gelenek gibi takdim edeceksiniz. Eminim bütün Alevi vatandaşlarımız, samimiyetle Aleviliği benimseyen kardeşlerimiz bu tartışmaları kendi içlerinde özgün bir biçimde yaparlar ve katıldığım her Muharrem orucunda tekbirlerle, salavatlarla sürdürülen o geleneği bozmak isteyenlere karşı cevabı en iyi onlar verirler. Demek istedikleri şu: 'Öyle bir Alevilik olsun ki bu toprakların ortak değerlerinden uzaklaştırılsın. Peki 12 imam öyle de Horasan ereni farklı mı? Ben Alevi vatandaşlarıma, bütün Alevi aydınlarına bu ayı, önümüzdeki ayları Hacı Bektaş-ı Veli'nin Makalatı'nı okuma ayı olarak ilan etmelerini istiyorum."

"CHP DİNLE MÜCADELE ETMEKTEN KURTULAMADI"

CHP'nin Alevi paketinin içinde "Din dersini, ibresini kapatalım" teklifinin yer aldığını belirten Davutoğlu, "Çünkü CHP'nin kafasında, zihninde hep dinle bir şekilde mücadele etmek var. Hiç bundan kurtulamadılar. Eğer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde herhangi bir mezhep tahkir ediliyorsa, herhangi bir din sadece Alevilik gibi sadece İslam kültürü içinde gelişmiş ve bu kavramlarla ortaya çıkmış mezhep ve meşrep değil başka bir din hatta İbrahimi gelenek dışında yani Hristiyanlık ve Musevilik dışında Budizm ve diğerleri tahkir ediliyorsa onlara karşı bir nefret dili kullanılıyorsa ona önce ben karşı çıkarım, önce AK Parti karşı çıkar. Bizim anlayışımızda hiçbir zaman nefret dili olmamıştır. Ama böyle bir tahkir yoksa böyle bir mezhep anlatılıyorsa her bir din anlatılıyorsa yeni yetişen diller bunu tanıma imkanı buluyorsa bunda ne zarar var. Nedir sizin bu mücadele anlayışınız?" dedi.

"3 ALTERNATİF VAR"

Davutoğlu, şunları kaydetti: "3 alternatif var. Bir din dersinin kaldırılması. Din dersini kaldırdığımızda, eğitim içinde bugün IŞİD radikalizmi başta olmak üzere bu tür radikal eğilimlerin toplumda yer almasını nasıl engelleyeceğiz. Yeni yetişen Sünni ve Alevi gençler yükselen yanlış dini anlayışlara karşı nasıl kültür sahibi olacaklar. Din Kültürü dersi olmadığı zaman bu ihtiyacı karşılamak üzere nasıl son derece yanlış kanaatlerin ortaya çıkacağını görmüyorlar mı? Onlar yasakladılar, tek parti döneminde yasaklandı. Ne oldu? Maalesef yeni yetişen nesil 32 farzı bile sayamayacak hale geldi o dönemlerde en fazla ızdırap veren şeyler bizden önceki nesiller için buydu. Ne zararı var, din kültürü ile ilgili bilgi sahibi olunmasının.

İkinci alternatif şu: Sünni gençler Sünniliği, Alevi gençler Aleviliği okusun, seçmeli dersler şeklinde. Peki burada ayrı iki paradigma varmış gibi, bir karşıtlık üzerinden dini kültür anlayışını yaymak nasıl zarar verir bunu düşünebilir misiniz, nasıl bir karşıtlık ortaya çıkar? Sünniler Sünniliği okuyacaklar ve sadece onu bilecekler, Hz. Hacı Bektaş-ı Veli'yi tanıyamayacaklar, Alevi gençler de Sünni geleneği bilemeyecekler. Okudukça zannedecekler ki bu iki gelenek birbirine karşı. Bugün eğer Alevi ve Sünni geleneğini birbirine karşıt inanç olarak takdim etmek isteyen varsa o bir tarih, kültür, Alevilik ve Sünnilik cahilidir. Ben hacı Bektaş-ı Veli'nin huzuruna vardığımda hiçbir yabancılık hissetmedim, hiçbir Sünni de hissetmez. Bir Alevi kardeşimiz, Konya'ya Hz. Mevlana'ya ve Bursa'ya Emir Sultan'a geldiğinde de hissetmez. Bizim meselemiz bunların ortak zemininin güçlendirilmesi.

Üçüncü alternatif ise bizim savunduğumuz alternatif. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri en geniş müfredatla bütün mezhepleri, meşrepleri, dini anlayışları içeriden ve içselleştirici bir anlayışla yeni nesil gençlere öğretmek üzere okutulmalıdır. Hiçbir şekilde bu derslerde bir dinin, mezhebin tahkir edilmesi söz konusu olamaz. Aşağılanması, ötelenmesi, bir mezhep mensubunun aşağılanmasına biz izin vermeyiz." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika AK Parti Grup Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement