AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yedek vekilliğe ilişkin olarak, "Anayasal düzenleme gerektiren bir hadise. Anayasa tartışmaları çerçevesinde inanıyorum ki partiler arasında, inanıyorum ki bu hususlar da müzakere edilecektir. Bu konunun anayasa çerçevesi konusunda ele alınmasını bekliyoruz" dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Merkez Yürütme Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Yılmaz, toplantıda Kurban Bayramı'nda MYK üyelerinin illerinde yaptıkları incelemelerin ele alındığını belirterek, "Bu tabii aynı zamanda halkımızın gündemiyle ilgili bir değerlendirme şeklinde geçti. Doğu ve Güneydoğu'da olan arkadaşlarımızın değerlendirmeleri daha geniş bir biçimde ele alındı. Mehdi Eker Bakanımız, eski Bakanımız ve Genel Başkan Yardımcımızın aile kabristanına hain bir tuzak kurulmuştu, çok şükür farkedildi ve büyük bir katliam önlenmiş oldu. Bu konuyu Mehdi Eker Bey aktardı. Hakan Budak kardeşimiz şehit oldu, evinin önünde çocuğunun gözleri önünde katledildi. Başka terör hadiseleri de yaşandı" ifadelerini kullandı.
"Terör hadisesi, maalesef bayram dinlemiyor" diyen Yılmaz, "Terörün bir kutsalı, değeri yok. Kültürümüzden gelen değerlere de sahip olmadığını gördük. Bu aslında terör örgütlerinin bu ülkeye bu medeniyete ait olmadığını gösteriyor. Bu ülkenin inançlarına, geleneğine hiçbir saygısı olmayan yapının aslında bu topraklara ait olmadığını görüyoruz. Bunun dışında bayram süresince ekonomi konuları da ele alındı. Doğu ve Güneydoğu'da 4 Eylül'de Başbakanımız kapsamlı bir yatırım hamlesi ilan etmişti. Nurettin Canikli bilgi sundu MYK'da. Terör nedeniyle tahrip olan yapıların yeniden ihyası ile ilgili bilgi verildi. Yatırım ve destek anlamında geldiğimiz nokta değerlendirildi. Bir taraftan yıkılan, yakılan evler yeniden inşa ediliyor. Bu evler yapılıncaya kadar vatandaşımızın mağduriyet yaşamaması için barınma desteği sunuluyor. Esnafımıza dönük çalışmalar var. Sur esnafına faizsiz kredi başlatıldı. Buna benzer çok yönlü çalışmalarla iş insanlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışmalar devam ediyor. Yeni bir yatırım ve destek hamlesi de başlatıldı. Kamu yatırımlarında sulamadan yollara, enerjiden altyapı yatırımlarına birçok husus var" şeklinde konuştu.
Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Asıl üzerinde durduğumuz gençlerimize daha fazla istihdam sağlayacak özel sektörün yatırımlarını desteklemek. Yatırım yapacak firmaların sıfır faizle desteklenmesi. Yeni yapılacak yatırımların hızlı bir şekilde üretim yapar hale getirilmesi. 23 ilimizde kapsamlı çalışmalar devam edecek. Bunları değerlendirme fırsatı bulduk. Esas itibarıyla bayram dinlendi, ayrıca Güneydoğu'da yatırım ve destek paketimiz değerlendirildi."
Yılmaz, açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin FETÖ soruşturmasına ilişkin sorusu üzerine Yılmaz, "Kapsamlı bir mücadeleye ihtiyaç var. 15 Temmuz'da ülkemizi nerelere getirdiğini gördük bu yapının. Çok şükür Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın liderliğinde bu yapı söndürüldü. Ancak, bir daha benzer hadiseler yaşanmaması için kararlı bir şekilde gereğini yapıyoruz. Kurumlar içinde yuvalanmış bu tür örgütlerin uzantılarını da temizliyoruz. Bütün kurumların kendi içlerine dönüp bu çalışmaları yapmaları lazım. AK Parti, yoğun bir şekilde bununla mücadele eden bir siyasi yapıdır. 17-15 Aralık'tan sonra demokrasiyi tahrip etme ve demokratik yöntemleri al aşağı ederek ülkeyi farklı bir mecraya sürüklemek istediğini gördükten sonra AK Parti zaten bu mücadelesini başlatmıştı. Önemli oranda da mesafe almıştı ama halen hassas bir şekilde her türlü çalışmayı AK Parti yapmaya devam ediyor. AK Parti uzun süredir bu örgütle mücadele içinde ve bu mücadelesini devam ettirecek. Ancak bütün siyasi partilerin benzer yaklaşım içinde olması gerekir. CHP, MHP ve diğer siyasi partilerin de AK Parti'nin uzun süredir gösterdiği bu hassasiyeti göstermelerini de bekliyoruz. Siyaset alanı da diğer yapılarda olduğu gibi bu tür yapılara maruz kalabilir, bunu engellemek için her türlü gayreti gösteriyoruz" diye konuştu.
Yeni anayasa çalışmasına ilişkin soruya Yılmaz, "Henüz somut olarak bir yazım aşamasına geçilmiş değil. Bu çalışmalar liderlere, parti genel başkanlarına arzedilme durumunda. Ardından genel başkanlar düzeyinde yapılacak istişarelerle nihai çıktı elde edilecektir. Bugün MYK'mızda bunu tartışmadık, böyle bir takvim ele alınmadı" karşılığını verdi.
Meclis takvimi ve Suriye ve Irak tezkeresine ilişkin soruyu Yılmaz, "1 Ekim'de Meclisimiz açılacak. Bu çerçevede en öncelikli konu tezkereler, Irak ve Suriye. Yeni bir şey yok. Mevcut tezkerelerimizin yenilenmesi söz konusu. Bu bir prosedür. Alınmış bir kararın yenilenmesi gündemde. 2 Ekim'den sonra sonuçlandırılması bekliyoruz. Şu an itibarıyla olağanüstü bir toplantı gündemi yok, yetişeceğini düşünüyoruz ama ihtiyaç olursa her şey yapılabilir. 2 Ekim'den önce bu mesele çözülecektir" şeklinde cevapladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'yedek vekillik' açıklamasına ilişkin bir soru üzerine Yılmaz, "Yedek vekillik konusu yerel yönetimlerde var. Belediye meclis üyeliklerinde ama TBMM'de şu anki mevzuatımız itibarıyla bu söz konusu değil. Bazı ülkelerde var bu uygulama, bazılarında yok. Bu bir anayasa konusu olan bir hadise. Anayasal düzenleme gerektiren bir hadise. Anayasa tartışmaları çerçevesinde inanıyorum ki partiler arasında, inanıyorum ki bu hususlar da müzakere edilecektir. Bu konunun anayasa çerçevesi konusunda ele alınmasını bekliyoruz" açıklamasında bulundu.
Adil Öksüz ile ilgili her türlü çalışmanın yapıldığını anlatan Yılmaz, kurumların ellerinden gelen tüm gayretle bu şahsa ulaşmaya çalıştığını ifade etti. FETÖ soruşturması kapsamında yaşanan mağduriyetlere yönelik bir hazırlığın olup olmadığına ilişkin soruya Yılmaz, "TBMM'de mağduriyetlerle ilgili bir komisyonla ilgili bilgi yok. Böyle bir çalışma olduğunu bilmiyorum. Sadece şu var, 15 Temmuz darbesini araştırma komisyonu var, biz de üye bildirdir. Bu komisyon bireysel mağduriyetlerle ilgili değil. Bu darbe girişiminin detaylı bir şekilde incelenmesi için ve siyasi anlamda değerlendirilmesi anlamında çalışmalar yapılacak. Siyasi partilerden ziyade bu işi bakanlıklar ve yargının muhatap olarak ele alıp bireysel bazda çözümlemesi çok daha doğru bir yaklaşım" karşılığını verdi.
OHAL'in uzatılıp uzatılmayacağının sorulması üzerine Yılmaz, "6 ay ilan edilme imkan vardı, buna rağmen hükümet 3 ayı tercih etti. İhtiyaç olursa elbette uzatılabilir, bunu hükümet değerlendirecektir. Milli güvenliğimiz söz konusu. İhtiyaç olursa elbette uzatılacaktır. Bu hükümetimizin yapacağı bir değerlendirmedir" ifadelerini kullandı. - ANKARA
Son Dakika › Politika › Ak Partili Yılmaz'dan Yedek Vekillik Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?