* Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun,
"Arabuluculuk bizim öz kültürümüzde de olan bir şey. Yargıya giden bir dosyanın bitmesi hukuk davalarında özellikle 2,5 yıl gibi bir ortalama var. Ama arabuluculuk devreye girdiği zaman 1-2 gün maksimum 1 haftada sorun çözülmüş vaziyette oluyor"
" (Adliyedeki işçi eylemi) Biz o işçi eylemini arabulucuların devreye girmesi ve arabuluculuk tutanağı düzenlemesi ile çözdük"
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar,
Haber: Arzu KAYA-Kamera: İdris TİFTİKCİ, İstanbul DHA
Dünyanın en büyük adliyesi olarak bilinen Kartal'daki Anadolu Adalet Sarayı'nda taraflar arasındaki bazı hukuki uyuşmazlıkları mahkemeye yoluna götürmeden çözmek için "Arabuluculuk Merkezi" açıldı.
VALİ ŞAHİN'İN KATILIMIYLA...
Adliyenin B blok zemin katında oluşturulan Arabuluculuk Merkezi'nin açılışı için Şehit Mehmet Selim Kiraz Sergi Salonu'nda kokteyl düzenlendi. Açılış dolayısı ile düzenlenen kokteyle İstanbul Valisi Vasip Şahin, Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun, Anadolu Adalet Sarayı Komisyon Başkanı Hayri Kaynar, başsavcıvekilleri, hakim ve savcılar katıldı.
"ARABULUCULUK ÖZ KÜLTÜRÜMÜZDE OLAN BİR ŞEY"
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun açılışta yaptığı konuşmada, "Arabuluculuk bizim öz kültürümüzde de olan bir şey. Hukuki tabana oturtmada kişilerin kendi aralarında anlaştıkları şeklin ve uzlaşmanın mahkeme hakimine onaylatılarak, mahkeme hükmü şeklinde tescil ettirilmesi ve bunun bir adım sonrası da ilerde bu anlaşmaya uyulmadığı takdirde devlet eliyle bu anlaşmanın da aynı mahkeme kararları gibi icra edilebilir hale getirilmesi" dedi.
SORUNLAR HIZLA ÇÖZÜLECEK
Arabuluculuk sitemi ile insanlar arasındaki uyumsuzluğun çözümünün hızlı olacağını belirten Başsavcı Tosun, "Yargıya giden bir dosyanın bitmesi hukuk davalarında özellikle 2,5 yıl gibi bir ortalama var. Ama arabuluculuk devreye girdiği zaman 1-2 gün maksimum 1 haftada sorun çözülmüş vaziyette oluyor. Vatandaş yargılama masrafı olarak cüzzi bir masraf ödüyor. Devlete yargılama faaliyeti olarak düşük bir bedel gelmekte. Yargıya intikal eden bir konuda iki taraftan birisi memnun olmadan ayrılıyor. Arabuluculuk sistemi ile bir uyuşmazlık çözüldüğü takdirde her iki tarafın da anlaşması sonucunda çözülüyor. Böyle olunca da vicdani adaleti de maksimum seviyede sağlamış oluyoruz" dedi. Arabuluculuk faaliyetine ilişkin ise adliyedeki işçi eylemini örnek veren Başsavcı Tosun, "Biz o işçi eylemini arabulucuların devreye girmesi ve arabuluculuk tutanağı düzenlemesi ile çözdük" dedi.
"DAVA EN SON ÇAREDİR"
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar da 'Arabuluculuk' sisteminin tanımını yaparak, "Arabuluculuk adalete hızlı erişimin adıdır. Yani bu gün dava yoluyla 200 günle 400 gün arasında adalete erişim mevcut iken arabuluculuk sisteminde biz sorunları bir gün de, bazen bir günden daha az bir zaman içinde bazen de bir hafta içinde sorunu çözüyoruz. Bu da insanların adalete hızlı bir şekilde erişmesini sağlamaktadır ve çok ciddi bir şekilde alternatif oluşturmaktadır. İnsanlarımıza şunu söylüyoruz. Dava en son çaredir. Başbakanımızın 6 aylık eylem planı çerçevesinde açıklamış olduğu işçiyle işveren arasındaki uyuşmazlıklar konusunda 6 ay içerisinde bir yasa tasarısı hazırlanacak. İnşallah meclisten geçerse bu yasa taslağı yaklaşık 400 bin işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlık önce arabulucuya gidecek. Yani işçi kardeşimiz önce arabulucuya gidecek, sonuç alamazsa dava açacak ve işçi kardeşimiz burada herhangi bir şekilde para da ödemeyecek" diye konuştu.
"BAŞARI ORANI YÜZDE 98"
Arabuluculuk Merkezi'nin çalışma alanını da anlatan Öztatar, "Şu anda bizim 1750'ye yakın uyuşmazlık çözümümüz var. Buradaki başarı oranımız yüzde 98. Bu dünya rekoru. Devam eden davalarda da arabuluculuğa gidebilirler. Burada personel görvelendirmesi yapıldı. 2 personelimiz burada devamlı görev yapacaklar. Personel arkadaşlarımız arabulucuyu atayacaklar. İnsanlarımıza bu konuda yardımcı olacaklar. Tazminat, kiracı kiralı, işçi işveren davası, ticari davaların tamamı, tüketici davaların tamamı arabuluculukla çözülebilir. Ceza uyuşmazlıkları bizim konumuz değil" şeklinde konuştu.
HUKUK FAKÜLTESİ MEZUNU OLMAK ŞARTI
Merkezde görev alabilecek kişilerin özelliklerini de sayan Öztatar, "Şu anda hukuk fakültesi mezunu olup 5 yıllık kıdeme sahip olan arkadaşlar en az 48 saat eğitim alıyorlar. daha sonra Adalet Bakanlığı'nın yaptığı bir sınav var oradan 75 ve üzeri almak zorundalar. Daha sonra mülakattan da 75 ve üzeri alırlarsa Adalet Bakanlığı'nın siciline kayıt olarak arabuluculuğa başlıyorlar. Şu anda 6 bin 500 arabulucu arkadaşımız eğitim aldı. 71 ilimizde de arabulucularımız var. 30'a yakın arabuluculuk derneğimiz var. Yargı sistemi içinde yaklaşık bine yakın arkadaşımız da derneklerde bir fiil bu mesleğin ilerlemesi için çalışmakta" dedi.
"HIZLI VE ETKİN ÇÖZÜME KAVUŞACAKTIR"
İstanbul Valisi Vasip Şahin ise arabuluculuğun hukuk sistemimize yeni girdiğini belirterek, "Adaletin hızlı ve etkin dağıtımı noktasında çok önemli işlevleri olacağını düşünüyorum. Bir çok konu mahkeme safahatına geçmeden arabuluculuk müessesi vasıtasıyla, tarafların da karşılıklı rızalarıyla çok daha hızlı ve etkin bir şekilde bu sistem sayesinde çözüme kavuşacaktır" diye konuştu.
Konuşmaların ardınan Arabuluculuk Merkezi'nin açılışı kurdele kesimi yaparak gerçekleşti.
Son Dakika › Politika › Anadolu Adalet Sarayında Arabuluculuk Merkezi Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?