Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Sadece makro ekonomik istikrarı sağlamanız yetmez, mikro düzeyde müdahalelerle bunu birleştirmeniz lazım. Sadece Ankara'da oturarak Ankara'da düşünerek kalkınmayı sağlayamazsınız" dedi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile birlikte, Yozgat'ta Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) tarafından düzenlenen, 'Yozgat 2023 Kalkınma Çalıştayı'na katıldı. Çalıştay raporu hakkında bilgiler verilmesinin ardından konuşan Bakan Yılmaz, kalkınmanın nimetlerinden herkesin istifade etmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:
"Kalkınma kavramını gerçekten çok iyi anlamamız gerekiyor. Bir defa bizim anlayışımız hükümet olarak başından beri kalkınmayı insan odaklı bir şekilde algılıyoruz. İnsanı içinde bulunduğu halden daha iyi bir hale geçişidir. Kalkınmanın nimetlerinden herkes istifade etmelidir. Dar bir çerçeve değil dar bir yöreler değil bütün Türkiye, bütün kesimler kadınıyla erkeğiyle, engellisiyle, kırsalıyla şehirlisiyle bütün nüfusumuzu kucaklayan kalkınmanın nimetlerini bütün topluma yayan bir anlayıştın bahsediyoruz. Bizim işte kalkınma anlayışımızın kalkınma zihniyetimizin özünü bu oluşturuyor. Burada da makro politikalarımızla mikro reformları birleştiriyoruz. Sadece makro ekonomik istikrarı sağlamanız yetmez mikro düzeyde müdahalelerle bunu birleştirmeniz lazım işte bugün burada bunu görüyoruz. Sadece Ankara'da oturarak Ankara'da düşünerek kalkınmayı sağlayamazsınızı, Yozgatlılarda kalkınma sürecine girecekler, Yozgatlılar da sorunlar üzerinde kafa yoracak projeler geliştirecekler, katkılarda bulunacaklar ve bütün bunların bileşkesi olarak biz kalkınacağız."
YENİLİKÇİ BİR EKONOMİ FİKİR HÜRRİYETİ OLMADAN OLMAZ
Fikir hürriyeti ile ekonominin ilişkili olduğuna dikkati çeken Yılmaz, "Yenilikçi bir ekonomi fikir hürriyeti olmadan olmaz. Teknolojiyi geliştirecekseniz, fikir hürriyeti olmadan bunu yapamazsınız. Çin gibi belli bir gelir seviyesinde olan ülkeler demokrasi olmadan idare edebilirler. Ama Türkiye gibi ülkelerde fikir hürriyeti ekonominin de kalkınmanın da temelini oluşturuyor" dedi.
GEÇMİŞTE TARIM VE HAYVANCILIĞA TERS BAKIŞLAR OLDU
Modern toplum denildiğinde sanki sanayi toplumu gibi anlaşıldığını söyleyen Yılmaz, "Halbuki gelişmiş tarım ve hayvancılık, gelişmiş ülkede olur. Sanayi devriminden önce bir çok ülkede tarım devrimi oldu. 21. Yüzyıl'da tarım en stratejik sektörlerden bir tanesi. Artan dünya nüfusuna bakın, beslenme alışkanlıklarındaki değişmelere bakın. Sağlıklı nesiller yetiştirmek için tarım ve hayvancılık çok önemli. Tarım ve hayvancılığı da babadan kalma tekniklerle götürmemizde mümkün değil" diye konuştu.
GİRİŞİMCİLİK KÜLTÜRÜ EKONOMİK KALKINMANIN MOTORUDUR
Devletin görevinin alt yapı yapmak, sağlık, adalet ve emniyeti sağlamak olduğunu belirten Bakan Yılmaz, "Asıl istihdamı, üretimi yapması gereken, asıl fabrikaları kurması gereken özel sektör. İstihdamın ihracatın motoru özel sektördür. Aksi takdirde biz sosyalist bir ekonomi oluruz. Herşeyi devlet yapsın dersek, piyasa ekonomisi olmayız" dedi.
BOZDAĞ: HER İŞİMİZİN TEMELİNDE İNSAN VAR
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise Yozgat'ta yapılan yatırımlar ve çalışmalar konusunda bilgiler verirken, "Bütün her işimizde, en önemli şey insandır. Eğer kalkınma diyorsak, ekonomi diyorsak, yatırım, eğitim, sağlık diyorsak, her ne diyorsak bu işin merkezinde insan var. Bütün başarıları da başarısızlıkları da ortaya koyan insandır" dedi.
Bozdağ, "Tarım ve hayvancılık konusu, madencilik konusu, jeotermal kaynaklar, Yozgatın sahip olduğu değer ve kıymetlerdir. Biz bunların üzerine bir şeyler bina edebilirsek daha ileri gitme noktasında büyük bir güç sahibi olabiliriz. Onun üzerinde de bizim daha fazla kafa yormamız lazım" diye konuştu. - Yozgat
Son Dakika › Politika › 'Ankara'da Oturarak Kalkınmayı Sağlayamazsınız' - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?