Arınç: Ben Öyle Bir Şey Demedim - Son Dakika
Politika

Arınç: Ben Öyle Bir Şey Demedim

Arınç: Ben Öyle Bir Şey Demedim

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 'Saygın kişiler tutuksuz yargılansın' şeklindeki sözlerine açıklık getirdi.

09.02.2013 16:46  Güncelleme: 18:03

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 'Saygın kişiler tutuksuz yargılansın' şeklindeki açıklamasına açıklık getirerek, "Ben tutuklu, tutuksuz yargılanan hiç kimseyi 'saygın olan-saygın olmayan' diye ayrıma tabi tutmam; bu doğru bir davranış olmaz. Umarım ki yargı, 4-5 yılı bulmuş tutukluların sürelerine bundan sonra çok daha dikkat eder ve eğer mümkünse tutuksuz yargılanmaları için gerekli kararları alır; isteğimiz budur" dedi.

Arınç, Naqhuesh Cafe-Butik'in açılışında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. 'Saygın kişiler tutuksuz yargılansın' şeklindeki açıklamasında kimleri kastettiğinin sorulması üzerine Arınç, açıklamasında 'Saygın kişiler tutuksuz yargılansın' şeklinde tek bir cümle kullanmadığını belirtti. Arınç, "Toplumda saygın olan olmayan diye bir ayrım yapmak doğru değil. Ben evrensel bir hukuk prensibini ortaya koydum. Ceza Muhakemesi Kanunu'nda da, ceza yargılamasında da usul odur ki, bir insan yargılanacaksa tutuksuz yargılanması esastır; tutuklu yargılanması istisnaidir. Kanun kimlerin tutuklu yargılanacağını sebepleriyle birlikte ortaya koymuştur. Bu sebeplerin ortadan kalktığı farz edildiği anda kişinin tahliyesi gerçekleştirilmelidir. Yoksa ben tutuklu tutuksuz yargılanan hiç kimseyi 'saygın olan- saygın olmayan' diye ayrıma tabi tutmam; bu doğru bir davranış olmaz" diye konuştu.

Ancak 'saygın kişiler' anlamına gelebilecek ifadelerin Başbakan Erdoğan ve başkaları tarafından da kullanıldığını belirten Arınç, "Diyelim ki bürokraside önemli noktalarda görev yapmış insanlar, ister sivil, ister asker bürokrasisi olsun; üniversitelerde rektörlük, profesörlük noktasında görev yapmış insanlar, gazeteciler, yani toplumda belli bir yeri, belli bir görevi ifa etmiş olan insanların yargılanmasında da buna mutlaka dikkat edilmelidir diye söylemiştim" dedi.

Uzun tutukluluk sürelerinin cezaya dönüşmemesi gerektiğini daha önce de söylediğini hatırlatan Arınç, şöyle devam etti:

"Umarım ki yargı, savcısıyla, hakimiyle bu konularda daha duyarlı olur, daha dikkatli olur. 4-5 yılı bulmuş tutukluların sürelerine bundan sonra çok daha dikkat eder ve eğer mümkünse tutuksuz yargılanmaları için gerekli kararları alır; isteğimiz budur. Yargının işine karışmak değil ama yargıyı bu konuda uyarmak vazifemizi yerine getirmeye çalışıyoruz."

"ERGİN SAYGUN'UN TAHLİYESİNDEN MEMNUNİYET DUYDUM"

Balyoz davası sanıklarından emekli Orgeneral Ergin Saygun'un tahliyesine de değinen Arınç, "Ben bu tahliyeden dolayı hakikaten memnuniyet duydum. Çünkü ciddi rahatsızlıkları bulunan bir kişinin cezaevinde tutukluyken tedavisinin yapılmasında zorluklar çıkabilir. Ailesiyle ilişkisi olmadığı için bu zorluklara başka şeyler de eklenebilir. Oysa şimdi tahliyesinin yapılmış olması kendisini, ailesini ve toplumu daha çok rahat ettirdi ve daha çok sevindirdi" diye konuştu.

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Arınç: Ben Öyle Bir Şey Demedim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement