Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, askerlik kanunlarında yapılacak düzenlemeyle, askerlerin görevleri sırasında ölümleri halinde, yapılan soruşturma sonucunda dava açıldığında, davalara katılacak avukatların ücretlerinin bütçeden karşılanacağını bildirdi.
TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda, askerlik kanunlarında da değişiklik öngören, Milli Mayın Faaliyet Merkezi Kurulmasına İlişkin Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde görüşmeler başladı.
İsmet Yılmaz, yaptığı konuşmada, tasarının, Milli Mayın Faaliyet Merkezi'nin kurulmasını ve TSK'yı ilgilendiren 19 kanunda değişiklik öngördüğünü söyledi.
Yılmaz, bugün itibariyle toprağa döşeli mayınlardan 28 bin 309'nunun TSK tarafından temizlendiğini, şu anda ülkede toprağa döşeli 975 bin 674 mayın bulunduğunu belirtti.
Tasarıyla, mayın temizliği yapılan ülkelerin büyük çoğunluğunda mevcut olan Mayın Faaliyet Merkezi'nin Türkiye'de de kurulacağını kaydeden Yılmaz, böylece mayınla ilgili faaliyetlerin tek merkezden yürütüleceğini ifade etti.
Yılmaz, söz konusu merkezde 50 kişiyi geçmemek üzere sözleşmeli personel çalıştırılacağını, gerektiğinde kamu kurum ve kuruluşlarından görevlendirme yapılabileceğini dile getirdi.
-Askerlik kanunlarındaki değişiklikler
Tasarıda TSK ile ilgili kanunlarda da değişikler yapılacağını anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:
"Bu değişikliklere göre, göçmen, mülteci veya yabancı statüsünde olan, sonradan Türk vatandaşlığına alınan yükümlülerden, 22 yaşında olanlar ile geldikleri ülkede askerliklerini yaptıklarını belgeleyenler askerlik hizmetini yapmış sayılacak.
Deprem sel gibi doğal afetler ile Soma'da meydana gelen maden kazası gibi olaylarda, erbaş ve erlere yıllık izinleri haricinde Bakanlar Kurulu'nca ek izin verilebilecek.
Askerlik hizmetlerini yaparken vefat eden erbaş ve erlerin mezarlarının yapım giderleri bütçeden karşılanacak.
Ailelerinin zihninde herhangi bir soru bırakılmaması amacıyla, askerlerin görevleri sırasında ölümleri halinde, askeri savcılıklarlarca yapılacak işlemler ile soruşturma sonucunda dava açılması halinde, bu davalara katılacak avukatların ücretleri bütçeden karşılanacak.
Devletin şahsiyetine karşı suçlar ile ağır ve yüz kızartıcı nitelikteki bazı suçlardan yapılan yargılama sonucunda haklarında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilen subay ve astsubaylar TSK'dan çıkarılacak.
Uzman tabip olarak TSK'ya geçiş yaş sınırı, 32'den 35'e çıkarılacak.
TSK personeline, yakınlarının ağır hastalığı nedeniyle verilen 3 aylık refakat izni, devlet memurlarında olduğu gibi bir katına kadar uzatma imkanı sağlanacak.
Ulusal ve uluslararası müsabakalarda dereceye giren, proje ve sempozyumlarda başarılı olan askeri öğrencilere ödül verilebilecek.
Üst disiplin amirlerine, fiilen sicil verme şartı aranmaksızın ceza verebilme imkanı tanınacak. Kurs ve geçici görevlendirmelerde disiplin amiri olabilmek için aranan sicil verme şartı kaldırılacak.
Uyuşturucu madde ile mücadele kapsamında erbaş ve erlerden, uyuşturucu kullanan, bulunduran, kullanımını kolaylaştırmak için donanım ya da malzeme sağlayan, kullanılmasını özendirenlere 10 günden az olmamak üzere 20 güne kadar hizmette men cezası verilebilecek." - TBMM
Son Dakika › Politika › Askerlik Kanunlarında Değişiklik Yapan Tasarı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?