İçişleri Bakanı Efkan Ala, Türkiye Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın denizdeki arama kurtarma faaliyetleri çerçevesinde yılda ortalama 10 bin insanın hayatını kurtardığını ve insan kaçakçılığı ile mücadele ettiğini kaydetti.
Karadenize Sahildar Ülkeler Sınır/Sahil Güvenlik Teşkilatları İşbirliği Forumu 15. Liderler Toplantısı Beşiktaş Deniz Müzesi'nde gerçekleşti. Toplantıya İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, Romanya Sınır Polisi Başmüfettişi Ioan Buda ve diğer ülke temsilcileri katıldı. Toplantıda teşkilatın 2013-2014 Dönem Başkanlığı'nı Türkiye Romanya'dan devraldı.
Toplantıda konuşan İçişleri Bakanı Efkan Ala, Karadeniz'in Kafkasya ve Balkanlar arasında ortak tarihi ve kültürü paylaşan ülkeleri birbirine bağlayan bir köprü olduğunu ifade ederek, "Uluslararası stratejik öneme sahip olan Karadeniz ülkeleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesini bölgesel ve küresel barışın
tesisi bakımından çok önemli görüyoruz. Bu çerçevede, bölgenin bir refah ve huzur bölgesi haline gelmesi için bölge ülkeleri arasındaki işbirliği alanlarının genişletilmesini önemsiyoruz" dedi.
Kurulan koordinasyon mekanizmasıyla bölge ülkeleri arasında tesis edilen "otomatik bilgi paylaşım sistemi (aıes)" nin önemine değine Bakan Elvan, "Bu sistem sayesinde Karadeniz'de meydana gelebilecek her türlü yasa dışı faaliyetin önlenmesine yönelik olarak, ikili ve çoklu ortamda etkin bir bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunulmasını da son derece yararlı görüyoruz. Ayrıca dönem başkanlığını icra eden ülkenin ev sahipliğinde üye ülkelerin sahil güvenlik yüzer ve uçar unsurları ve personelinin katılımıyla her yıl müştereken düzenlenen "black sea hawk" serisi deniz güvenliği tatbikat ve eğitimlerini, ülkelerimiz arasındaki işbirliği ruhunun güçlendirilmesi bakımından son derece yapıcı ve önemli gelişmeler olarak değerlendiriyoruz. Bu başarılı çalışmalar sayesinde, Karadeniz'in dünyadaki en güvenli ve emniyetli denizlerden biri haline gelmesi ise bizler için ayrı bir gurur ve mutluluk vesilesi teşkil etmektedir" şeklinde konuştu.
"SAHİL GÜVENLİK YILDA ORTALAMA 10 BİN İNSANIN HAYATINI KURTARMAKTA"
Türkiye Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın çalışmaları hakkında da bilgiler veren Bakan Ala, şunları söyledi:
"Sahil Güvenlik Komutanlığı, Türkiye'nin çevre denizlerinde güvenliğin sağlanması görevine ilave olarak, en öncelikli insani görevi olan denizde arama kurtarma faaliyetleri ile her yıl ortalama 10 bin insanın hayatını kurtarmakta, yasa dışı göç ve kaçakçılıkla etkin bir şekilde mücadele etmektedir.
Ayrıca; doğal afetlerde yardım, yasa dışı su ürünleri avcılığı ve deniz kirliliği ile mücadele, stratejik önemi haiz tesislerin denizden güvenliği gibi birçok alanda görev yapan sahil güvenlik komutanlığı, Avrupa Birliği ülkeleri Sahil Güvenlik Komutanlıkları arasında da örnek seviyede teşkilat ve platform standardına ulaşmış bulunmaktadır"
Konuşmaların ardından Dönem Başkanı Romanya'nın Sınır Polisi Başmüfettişi Ioan Buda elindeki gemi çanını çalarak görevi Sahil Güvenlik Komutanı Hakan Üstem'e devretti.
Kısa bir konuşma yapan Hakan Üstem, "Bu değerli forum bizlere bölgedeki yasadışı faaliyetlere ilişkin mevcut sorunları ve çözüm önerilerini tartışma, farklı görüş ve deneyimlerimizi paylaşma, ortak sorunlarımızla ilgili etkin bir işbirliği ve gelecek nesillere daha güvenlik ve emniyetli bir Karadeniz bırakma fırsatı sunmaktadır" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL
Son Dakika › Politika › Bakan Ala: 'Sahil Güvenlik Yılda Ortalama 10 Bin İnsanın Hayatını Kurtarmakta' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?