Bakan Güler, Mardin'in İlk Otelinin Yıkımı İçin İlk Kazmayı Vurdu - Son Dakika
Politika

Bakan Güler, Mardin'in İlk Otelinin Yıkımı İçin İlk Kazmayı Vurdu

Bakan Güler, Mardin\'in İlk Otelinin Yıkımı İçin İlk Kazmayı Vurdu

İçişleri Bakanı Muammer Güler; Mardin Valisi Dr.

23.11.2013 17:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçişleri Bakanı Muammer Güler; Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Belediye Başkanı Beşir Ayanoğlu ve AK Parti Mardin Milletvekili Abdurrrahman Akdağ ile birlikte yaklaşık 2 milyon liraya kamulaştırılan Bayraktar Oteli'nin yıkımı için ilk kazmayı vurdu.

Yıkım töreninde bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Muammer Güler, Tarihi Dönüşüm Projesi'nin hedeflerinin Mardin'i betondan arındırılmış olarak 100 yıl önceki haline dönüştürmek olduğunu belirtti. Mardin'de son 3 yılda çok değerli yıkımlar gerçekleştirdiklerini belirten Güler, Tarihi Dönüşüm Projesi kapsamında bugüne kadar 19 kamu binası olmak üzere toplam 34 beton bina yıktıklarını söyledi. Proje kapsamında şu ana kadar 8 binanın yıkımına devam edildiğini kaydeden Güler, "20 binanın kamulaştırma çalışmaları sürüyor. Birinci caddede 62 binayı yıkacağız. Çok kısa bir zamanda 140 bina yıkılacak. Asıl hedef tarihi SİT alanında daha önce tespit edilen 700 beton binayı yıkmaktır" dedi.

Projenin amacının, Mardin Birinci Cadde'deki SİT alanında tarihi dokuyu bozan bütün çarpık yapılaşmayı, kentin bütünlüğünü ve özgünlüğünü bozan eklentileri ortadan kaldırmak olduğunu aktaran Bakan Güler, şöyle konuştu:

"Mardin'in gerçek mimarisini ortaya çıkaracağız. Önümüzdeki günlerde iki tane mahallenin naklini gerçekleştireceğiz. Bu şekilde bu Tarihi Dönüşüm Projesi'ni tamamlayacağız. Hedefimiz, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesine girmektir. Şu an Mardin, aday listesi için dosyasını hazırlıyor. Yalnız yıkımla bitmiyor sokak ve sağlamlaştırma projesi var. 640 dükkanın sokak sağlamlaştırma projesi için 9 milyon euroluk bir kaynak ayrıldı. Eylül 2014 tarihinde bu projeyi tamamlayacağız. 60 yıllık yer altı şebekesini değiştirdik."

Tarihi Dönüşüm Projesi kapsamında 50 yıl önce Mardin'de yapılan ilk oteli yıkmak için bir araya geldiklerini hatırlatan Güler, "6 katlı binanın 4 katını yıkıyoruz. Yaklaşık 2 milyon kamulaştırma bedeli ödendi. Bizim hedefimiz Mardin'deki turizmi geliştirmektir. Turizm Mardin'in hazinesidir. Dünyade eşi benzeri olmayan bir kente sahibiz. Bizim hedefimiz 5 milyon turisti Mardin'e çekmektir. Özellikle çözüm süreci ile beraberinde getirdiği bu huzur ortamı, turizme de bir hareketlilik getirdi. Geçen yıl 138 bin geceleme yapıldı. Bu yılın ilk 10 ayında 150 bin kayıda ulaşıldı. Mardin'de 5 bin yatak kapasitesi var. Bunun 2 bin 200'ü turistik belgelidir. Bunun da artmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Güler, Bayraktar Oteli'nin yıkımı için ilk kazmayı vurdu. - MARDİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Bakan Güler, Mardin'in İlk Otelinin Yıkımı İçin İlk Kazmayı Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement