Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, başkanlık sisteminin bir rejim değil, yönetim sistemi olduğunu söyledi.
Bingöl'deki temasları kapsamında valilikte basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Yılmaz, İsrail'İn özür dilemesiyle ilgili bütün dünyanın önünde Türkiye'nin haklılığının bir kez daha ortaya çıktığını söyledi. Türkiye'nin hukuka bağlı ve vatandaşlarının hukukunu koruyan bir ülke olduğunu ifade eden Yılmaz, "Bütün dünyanın önünde Türkiye'nin haklılığı bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Bu son derece sevindiricidir tabii. Uluslar arası birçok girişime rağmen Türkiye'ye yönelik birçok çabaya rağmen bu pozisyonumuzdan en ufak bir adım atılmadı. Çok şükür bütün dünya önünde haklılığımız ortaya konuldu. İsrail Başbakanı, Başbakanımızdan özür diledi. Başbakanımız da Türk halkı adına bu özrü kabul etti. Tazminat konuları ele alınıyor. Diğer taraftan da Sayın Başbakanımız bu tazminat konuları da bittikten sonra Gazze'ye, Filistin'e bir seyahat planlıyor. İnşallah bunlarda gerçekleştiği zaman, uygulamada ortaya çıktığı zaman tam olarak bir mesafe almış olacağız" dedi.
"BAŞKANLIK SİSTEMİ OLAN YERLERDE PARLAMENTOLAR DAHA GÜÇLÜ"
Başkanlık sistemi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Kalkınma Bakanı Yılmaz, başkanlık sisteminin olduğu yerlerde parlamentoların daha güçlü olduğuna dikkat çekti. Yılmaz, "Başkanlık sisteminin uygulandığı ülkelere bakın, en güçlü parlamentolar oradadır. Başkanlık sisteminin bir tek şekli yok. Parlamenter sisteminde başkanlık sisteminin de değişik modelleri var. Değişik ülkelerde uygulanan farklı farklı versiyonları var. Bizde kendimize, kültürümüze, tarihimize en uygun şekilde başkanlık sistemi ortaya koyabilirsek ben bunun hem demokratikleşmemize, ülkemizin bu anlamdaki gelişimine, yönetiminin daha verimli hale gelmesine ve istikrarlı bir şekilde kalkınmamızın devam ettirilmesine katkıda bulunacağına inanıyorum. Başkanlık sisteminin olduğu yerlerde parlamentolar daha güçlüdür.
Hem yasama anlamında daha bağımsız hareket ederler hem de idare üzerinde kontrolleri daha sıkı bir şekilde gerçekleşir" şeklinde konuştu.
"BAŞKANLIK SİSTEMİ REJİM DEĞİL BİR YÖNETİM SİSTEMİDİR"
Bakan Yılmaz, başkanlık sistemini tartışanların başkanın yetkilerine odaklandığını ifade ederek, başkanlık sisteminin bir rejim olmadığını, bir yönetim sistemi olduğunu kaydetti. Bakan Yılmaz, "Başkanlık sistemini tartışanlar hep başkanın yetkilerinden bahsediyorlar. Parlamentonun o sistemdeki yetkilerine bakmak lazım, yargının yetkilerine bakmak lazım. Yerel yönetimin, medyanın oradaki konumuna bakmak lazım. Bütün bunlarla seçim sistemi ile birlikte, Siyasi Partiler Kanunu'yla birlikte sistemin bütününü iyi görüp bunun üzerinden bir değerlendirme yapmak lazım. Bazıları, halkımızı başkanlık sistemi konusunda yanıltıyorlar. Sanki demokrasi dışı bir şeyden bahsediyoruz gibi bu konuyu gündeme getirenler var. Halbuki adı üzerinde bu bir rejim değil, bir sistemdir. Başkanlık dediğimiz, bir rejim değil, bir yönetim sistemidir. Demokratik ülkelerde parlamenter sistemde normaldir, başkanlık sistemi de normaldir. İkisi de yönetim sistemleridir. Her ülke kendine göre bunları benimseyebilir" diye konuştu.
"BİNGÖL'DE SON 10 YILDA 2.2 MİLYAR TL YATIRIM YAPILDI"
Toplantıda, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk da, Bingöl'de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca yürütülen projeler hakkında bilgi verdi. Soluk; bölünmüş yol, havaalanı ve demiryolu projeleri kapsamındaki çalışmalarının devam ettiğini belirterek, son 10 yıllık dönemde Ulaştırma Bakanlığı'nca Bingöl'de 2.2 milyar liralık yatırım yapıldığını ifade etti.
Toplantıya; Bakan Yılmaz'ın yanı sıra Vali Mustafa Hakan Güvençer, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, Belediye Başkan Vekili Ahmet Gündoğdu ve Karayolları 8. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi katıldı.
Bakan Yılmaz, toplantının ardından Ankara'ya gitmek üzere Bingöl'den karayolu ile Elazığ Havaalanı'na hareket etti. - BİNGÖL
Son Dakika › Politika › Bakan Yılmaz Bingöl'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?