Başbakan Ahmet Davutoğlu, sığınmacı sorunuyla ilgili "Bizler sadece para konusunu konuşmuyoruz. Burada yükü birlikte taşıyalım. Çünkü küresel sorunlar söz konusu. Avrupa'da farkındalık arttığında dünyada da artmakta. Avrupa'nın farkındalığı çok önemli. Biz, sığınmacıların entegrasyonu ve bu sürecin göğüslenmesi için sistematik bir şekilde birlikte çalışmalıyız" dedi.
Davutoğlu, Rixos Flüela Oteli'nde THY ve Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın katkılarıyla, WEF Kıdemli Danışmanı Cüneyd Zapsu tarafından verilen yemeğine katıldı. Yemeğe davet edilenler arasında akademisyenler, ekonomistler, siyasiler, yatırımcı, iş adamı, yazar, uluslararası kuruluşların başkan ve yöneticileri yer aldı. Başbakan Davutoğlu, yemeğin ardından davetlilerin sorularını İngilizce olarak yanıtladı.
Davutoğlu, Suriye sınırındaki Kilis ilinin nüfusunun yüzde 56'sının sığınmacılardan oluştuğunu, buna rağmen bu insanlar arasında herhangi bir çatışmanın söz konu olmadığını belirterek bu konuda yanlış algılara sahip olanları Kilis'teki ortamı, sığınmacıların entegrasyonunu görmeye davet etti.
Türkiye'ye 700 bin okul çağında çocuğun sığındığını, binlerce çocuğun da Türkiye'de doğduğunu anlatan Davutoğlu, "Biz burada bunları konuşurken elbette ki bu sorunun temeline inmemiz gerekmekte. Burada rejimin ve DAİŞ'in baskısı, zulmü söz konusu. Rejimin kimyasal silahları ve varil bombalarıyla sivilleri hedef aldığını ortaya koymalıyız. Bu sorunun temelden çözülmesi gerekiyor. Sığınmacı sorunu varsa onlara bütünlükçü bir yaklaşımla destek olmamız ve kamplar inşa etmemiz gerekmekte" ifadesini kullandı.
Suriyeli sığınmacıların Avrupa'ya gitmek için eylül ayında Bulgaristan sınırına doğru yürüdüğünü anımsatan Davutoğlu, danışmanları aracılığıyla onlarla temas kurduğunu ve görüştüğünü söyledi. Davutoğlu, konuştukları Suriyelilerin, "Bizleri yanlış anlamayın. Biz Türkiye ile ilgili bir protesto ortaya koymuyoruz" dediklerini belirtti.
"Onların acılarını yakından hissediyoruz"
Çeşitli vesilelerle onlara ne kadar yakın olduklarını göstermeye çalıştıklarını, onları hastanelerde ziyaret ettiklerini söyleyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bununla içinde bulunduğumuz kültürün bu süreç içinde ne kadar güzel örnekler de ortaya koyduğunu göstermekteyiz. Bütün Suriyeliler misafirimiz. Suriyeli gençlere, şayet bir sertifikaları
söz konusu ise üniversiteye girişlerinde bazı imkanlar tanınmakta. Biz onların acılarını yakından hissediyoruz. Geçen hafta yapılan bir düzenlemeyle Suriyelilerin Türkiye'de çalışabilmesinin yolu açılmakta. Onlar bizim akrabalarımız, Arap, Kürt, Türkmen olsun. Burada insaniyet önemli."
Başbakan Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile bir oturum gerçekleştirdiklerini, mayıs ayında İstanbul'da düzenlenecek İnsani Yardım Zirvesi ile ilgili konuştuklarını aktardı.
Davutoğlu, çevreyle ilgili toplantıların siyasi değil insani yaklaşımları ortaya koyması gerektiğini vurguladı.
Almanya ziyareti
Almanya'ya yapacağı ziyarette Başbakan Angela Merkel ile görüşeceğini ifade ederek sığınmacı konusunun da diğer konularla ele alınacağını vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Bizler sadece para konusunu konuşmuyoruz. Burada yükü birlikte taşıyalım. Çünkü küresel sorunlar söz konusu. Avrupa'da farkındalık arttığında dünyada da artmakta. Avrupa'nın farkındalığı çok önemli. Biz sığınmacıların entegrasyonu ve bu sürecin göğüslenmesi için sistematik bir şekilde birlikte çalışmalıyız. Suriye'de barış ortamı olduğunda, bu gerçekleştiğinde onların geri dönmesini kolaylaştırmak için çalışmalıyız. Irkçılık konusu çok büyük bir tehdit ve burada ırkçılıkla DAİŞ'in ortaya koyduğu yaklaşımlar arasında fark gözetmeyiz."
(Sürecek)
Son Dakika › Politika › Başbakan Davutoğlu, Davos'ta - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?