Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "(Kamuda başörtüsü) TSK çalışanları, emniyet mensupları ve hakim savcılar istisnai olarak, kendi mevzuatları dahilinde, kendileri istedikleri zaman istedikleri düzenlemeyi yapabilirler" dedi.
Başbakan Erdoğan, A Haber ve ATV televizyonlarının ortak canlı yayınında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Demokratikleşme paketine ilişkin açıklamalarda bulunan, ana dilde eğitime ve ana dilin gündelik hayatta kullanımına yönelik olarak "Türk Hava Yollarında Kürtçe anons mümkün müdür?" sorusuna yanıt veren Başbakan Erdoğan, anons konusunun çok spesifik olduğunu söyledi.
Trabzon'a yapılan seyahatlerde de Lazca konuşulan bölgelere giden vatandaşların, Lazca anons talebinde bulunmasının spesifik bir konu olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Ülkenin belli oturmuş yapısı var. Dünyayı diller konusunda ciddi inceledik. Amerika'da İngilizce'den başka bir şeyi duyuyor musunuz? Halbuki oralarda olmayan ırk yok, ne ararsan var. Dünyayı iyi okumamız lazım, tanımamız gerek. Lokalize edersek yazık olur, ülkemize yazık olur" değerlendirmesini yaptı.
Başbakan Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Türklük, Türk milleti kavramlarının Anayasa başta olmak üzere her yerden kaldırılacağı iddiasında bulunduğunun anımsatılması üzerine, "Arapça'da şedde var ya bu şeddeli bir yalan" ifadesini kullandı.
Kendisinin ve arkadaşlarının defaatle "ortak payda olarak gelin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı şemsiyesi altında hepsini toplayalım" dediğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Atatürk'ün yanılmıyorsam 23 Meclis konuşması olacak. Oradaki konuşmasında, Kürt'üyle Türk'üyle Laz'ıyla vesaire sayıyor, sayıyor bunlar 'anasırı İslamiye'dir' diyor. Atatürk'ün yaklaşımı bu. Biz, ise oradan esinlenerek bir şey ilave ettik. Millet dediğimiz zaman, millet kavramını eğer ırki olarak alırsak burada bilimsel olarak da yanlışa düşeriz. Çünkü millet kavramı içerisinde ırki anlamda, sadece bir kavim yoktur, bir ırk yoktur. Onun içinde birçok etnik unsurlar millet kavramının içinde toplanır. Türk milleti dediğimiz zaman bunun içinde hepsi var, ama diğer muhaliflerimiz böyle anlamıyor.
Andın içinde gerçekten birçok kesimi rahatsız eden ifadeler, beyanlar var. Artık bizim, tek tipçilikten kurtulmamız gerekiyor, bu tek tipçilikten kurtulmanın da bir adımıdır. Toplumumuzun ciddi kısmını bu rahatsız ediyorsa bunda direnmenin anlamı yok."
-Demokratikleşme paketi-
Başbakan Erdoğan, demokratikleşme paketinde yer alan Q, X ve W gibi harflerin kullanılmasına yönelik düzenlemeye ilişkin soruya "Biz diyoruz ki 'niye Q klavye olsun, biz F klavyeye geçelim'. Birisi İngiliz klavye malum, bizim kendi sistemimizde F ile başlayan sistem var. Şu anda İngiltere'deki, ABD'deki gibi farklı şeritten arabayı kullanıyoruz, direksiyon da sağda, böyle bir durum var. Bunun yeri aslında sol. İthal ettiğiniz bütün bilgisayarlar Q klavye. Orada da sizi tamamiyle kültür emperyalizmi istila ediyor. Basit değişikliklerle bunlar çözülebiliyor. Şu anda Türkiye'de F klavye kullanan da var, Q'yu kullanan da var ama biz diyoruz ki 'klavyelere özgürlük' diyelim. Buraya da F klavyeyi koyalım dedik. Burada ister istemez Kürt kardeşlerimizin de bunu kullanması çok daha rahat hale geliyor" yanıtını verdi.
Harf inkılabının içerisinde basit şeylere, harflerin nasıl yazılacağına varıncaya kadar bazı düzenlemeler bulunduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, "Bu komiklikten artık ülkemizin kurtulması lazım dedik, bu adımı böyle attık" diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, "Herkesin başbakanı olmak, herkesin iktidarı olmak, muhalefeti muhalefete bırakmak daha doğru olmaz mı? Dünyada Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin oluşturduğu derin devlet var. Türkiye'dekini tam bitirmeden onunla uğraşmanız problem yaratmaz mı?" sorusuna da şöyle yanıt verdi:
"Herkesin başbakanıyım, bundan hiç şüpheniz olmasın. Her kesimin başbakanı olmamış olsam... Hakkari'deki, Şırnak'taki kardeşimi, vatandaşımı düşünmem. Oranın da altyapısını, yollarını, uçaklarını her şeyini... Oralara sefer verebilecek hale getiriyorsak Bingöl'e varıncaya kadar oraya havalimanı, okul, hastane yapıyorsak bireyin hakkı dediğimiz zaman orada yaşayan vatandaşımın sağlık hizmeti, eğitim hizmeti alabilmesi için... Orada havalimanı kurup, oradaki bütün yolculuk hizmetlerini kolaya ulaştırabilmek için bu adımları attık, atıyoruz, devam edeceğiz. Önümüz kesiliyor tabii. Terör geliyor, iş makinalarını yakıyor, müteahhitleri tehdit ediyor, çalışanları kaçırıyor ama buna rağmen biz devam ediyoruz.
Bu düzenlemelerin içinde bir madde de ayrımcılığın kesinlikle tasfiyesidir. Bunun için de ciddi bir madde koyuyoruz, 1 yılla 3 yıl arasında cezai müeyyide getiriyoruz ki hapis cezasını da bu ayrımcılığı yapanlar görsün. Kime olursa, din, dil, ırk, milliyet ne olursa olsun. Hiç bir şekilde bu ayrımcılığın olmaması lazım, bu adımı onun için atıyoruz. Bireyi özellikle bu noktada güvence altına almak için atıyoruz."
-"Kimseye ayrımcılığa tahammüh edemeyiz"-
Başbakan Erdoğan, 1982 Anayasasının laiklik maddesindeki gerekçesinde yer alan "Tüm inanç gruplarına eşit mesafededir, tüm inanç grupları devletin güvencesi altındadır" hükmünün uygulanmadığına işaret ederek, "Bunu uygulamadılar ve biz hep bunun mağduru olduk, çocuklarımız bunun mağduru oldu. Dolayısıyla biz, şimdi başkalarını mağdur edemeyiz. Onun için bireyin güvence altında olduğu bir dönem, asla kimseye ayrımcılığa tahammül edemeyiz" diye konuştu.
-BM Genel Kurulunun yapısı-
Başbakan Erdoğan, bir soru üzerine BM Genel Kurulunun yapısına ilişkin eleştirilerini anımsatarak, bu konudaki eleştirilerini uluslararası toplantılarda sık sık dile getirdiğini söyledi.
Son olarak Saint Petersburg'taki G20 Zirvesi'nde ABD Başkanı Barack Obama'nın ağırlık olarak Suriye konusunun görüşüldüğü akşam çalışma yemeğinde, "BM Güvenlik Konseyi felç olmuştur" dediğini anlatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Bu önemli bir tespitti, gerçekten felç olmuştur. Fakat biz, bunu yıllardır söylüyoruz. Diyoruz ki 'dünyayı bir ülkenin dudakları arasına mahkum edemezsiniz'. Bir taraftan İnsan Hakları Evrensel Beyannemesi diyeceksiniz, bir taraftan demokrasi diyeceksiniz, öbür taraftan 5 tane ülkeye... 5'in içinden 1 ülke veto ettiği anda her şey bitiyor. Bu adil bir yaklaşım değil. Öbür tarafta 10 tane de oraya süs eşyası olarak adeta geçici üyeleri koyuyorlar, hiçbir kıymeti yok.
Biz, adil bir yaklaşım ortaya koyacaksak diyoruz ki bu sayı 15 olsun. Ne daimi ne geçici, böyle bir ayrım olmamalı, 15 dönerli olmalı. Dünyadaki bütün kıtalardan, inanç gruplarından orada temsil olmalı. 1 yıl mı, 2 yıl mı görev yapmalı? Bu görev süresi dolunca o ülkeler gitmeli, onların yerine diğer ülkeler gelmeli. Böylece dünyadaki barışın, adil bir yaklaşım tarzının sağlanacağına inanıyoruz. Bunu görüştüğümüz ülkelerden çok olumlu yaklaşımlar aldık. Rahatsız olanlar var ama rahatsız olanlar inanın o 5'ten başkası değildir."
Başbakan Erdoğan, Türkiye'den bazı gençlerin "dünya 5'ten büyüktür" diye bir kampanya başlattıklarına işaret ederek, kampanyaya destek verdiğini, kendisine ne görev düşerse yapmaya hazır olduğunu ve gittiği her toplantıda bu konuyu işleyeceğini ifade ettiğini anlattı.
Erdoğan, "Şimdi dünya 5'ten büyükse bunun hakkını vermek lazım. Kendilerine öyle sağlama almışlar ki bunu değiştirmek Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda bile adeta mümkün değil. İşimiz kolay değil ama birilerinin bir yerden başlaması lazım" diye konuştu.
-Başörtü-
Başbakan Erdoğan, demokratikleşme paketinde yer alan başörtüsüyle ilgili düzenlemeye ilişkin sorulara da yanıt vererek, "Türk Silahlı Kuvvetleri çalışanları, emniyet mensupları ve hakim savcılar istisnai olarak, kendi mevzuatları dahilinde, kendileri istedikleri zaman istedikleri düzenlemeyi yapabilirler. Biz bunu şu anda kendi yapacağımız düzenlemenin dışında tuttuk" dedi.
Öncelikle ve süratle aşabilecekleri kamu dairelerindeki adımları atarak, buralardaki duruma çözüm getireceklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, "Belli aşamaları kırmadan, dökmeden sürdürmek gerekir. Bu konuyla ilgili bazı kurumlarımız kendi tasarruflarına bunu bırakarak bu adımları kendileri atarlar. Ülkenin hassasiyetleri de onlarca zaten malumdur. Bunun da farkındayız. Şu anda atılan adım zaten çok çok önemli bir adımdır" değerlendirmesinde bulundu.
Başbakan Erdoğan, bir gazetenin siyah başörtüsü ve siyah pardesülü öğretmeni, öğrenciler arasında gösteren fotoğraf ile "İşte Atatürk Türkiyesi ne hale geldi" şeklinde attığı başlığı eleştirerek, şöyle devam etti:
"Bu düzenleme tamamiyle öğretmenlere yönelik, memurlara yönelik bir düzenleme. Memurlara yönelik bu düzenlemenin bütün içeriğini Milli Eğitim Bakanlığımız öğretmenlerle ilgili olarak, diğer kurumların da kendilerine ait bir şeyi var... Oralarda takdir ederseniz ki resmi üniforma çizecek değilsiniz. Onlar, gereğini oradaki şartlar içerisinde belirleyecektir, buna göre hareket edecektir. Burada aşırılıklara kaçmak, bu olumlu gelişmeleri bana göre suistimal etmek olur, tahrik etmek olur.
Burada bir şeye vurgu yapmakta fayda var: Biz, bir taraftan 'insanların yaşam tarzlarına müdahale etmeyeceğiz' diyoruz ama bir tarafın yaşam tarzlarına müdahale etmeyelim derken, bir başka tarafın yaşam tarzlarına da bir tarafın müdahale etmesine her halde fırsat vermemek lazım. Bunların hepsini birlikte koruma altına almak lazım. Buna dikkat edersek ülkenin barış içinde, sevgi, saygı içinde yaşaması çok daha güzel olacaktır."
Başbakan Erdoğan, Hindistan'ın Sih başbakanının uluslararası toplantılara kendi inancına uygun kıyafetiyle katıldığını hatırlatarak, "Kimse ona sen niye böylesin demiyor, orayı yönetiyor. Bizdeki mantıkla olaya baktığınız zaman siz devletin başında böyle birini asla kabul edemezsiniz. Bunu hep beraber çözmemiz lazım. Sih başbakan ki benim iyi bir dostumdur, saygı duymak zorundayız, ülkesini yönetiyor" görüşünü aktardı.
-"Askerlik 12 aya düşecek"-
Başbakan Erdoğan, askerlik süresine ilişkin bir soru üzerine de "Askerliğin kısaltılması noktasındaki konuda biz, Milli Savunma Bakanlığımızla ve Genelkurmay Başkanlığımızla mutabıkız. Orada süre düşecektir. Öyle zannediyorum ki 12 ay. Kısa dönem aynen kalacak. 12 ayda olay donacak böyle bir durum var. O konuyla ilgili bir ön hazırlık zaten var. Bedelli askerlik konusunda daha önce aldığımız karar neyse odur. Bedellinin şartlarını açıkladık" yanıtını verdi.
- Ankara
Son Dakika › Politika › Başbakan Erdoğan Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?