Bilirkişi Listelerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik - Son Dakika
Politika

Bilirkişi Listelerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik

Bilirkişi Listelerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik

Bölge adliye mahkemesi adli yargı adalet komisyonları tarafından bilirkişi listelerinin oluşturulmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

08.04.2012 10:15

Bölge adliye mahkemesi adli yargı adalet komisyonları tarafından bilirkişi listelerinin oluşturulmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Listelerinin düzenlenmesi, güncellenmesi, uzmanlık alanlarının belirlenmesi, başvurabilecek olanların nitelikleri, başvuru şekli, başvuruların değerlendirilmesi, listeden çıkarılma usul ve esasları ile bilirkişi listelerine kayıtlı olan ve olmayan bilirkişilerce uyulması gereken etik ilkeleri kapsayan yönetmeliğin, elektronik ortamda yapılması öngörülen, fakat henüz UYAP uygulamalarında bulunmayan işlemlere ilişkin hükümleri, gerekli yazılım çalışması tamamlanıp uygulama güncelleme duyuruları yapıldıktan sonra, diğer hükümleri ise yayımı ile yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğe göre uzmanlık alanlarının belirlenmesi için komisyon, her yıl 15 Eylül tarihine kadar, yargı çevresindeki hukuk daireleri ve hukuk mahkemelerinden hangi alanlarda bilirkişilik için müracaat edildiğini 30 Eylül tarihine kadar bildirilmesini isteyecek. Komisyon, topladığı bilgi ve başvurulardan yararlanmak suretiyle uzmanlık alanları belirlenecek, bu alanlar belirlenirken baro ve ilgili meslek kuruluşlarının görüşlerinden, Türkiye İstatistik Kurumu, diğer ilgili kurum ve kuruluşlar ile UYAP Bilirkişi Bilgi Sisteminin verilerinden yararlanılmak suretiyle uzmanlık alanı türlerinde ülke genelinde birliktelik sağlanacak.

Bilirkişi listelerine kayıt olabilmek için bilirkişilik yapılacak alanda en az üç yıllık mesleki deneyime sahip olmak, daha önce kendi isteği dışında bir bilirkişi listesinden çıkarılmamış olmak, komisyonun yargı çevresinde oturmak veya mesleki faaliyetini icra etmek, başka bir komisyonun listesinde kayıtlı olmamak, meslek mensubu olarak görev yapabilmek için mevzuat tarafından aranılan şartları haiz olmak ve mesleğini icra edebilmek için herhangi bir meslek kuruluşuna kayıtlı olmak zorunda olanlar için, kayıtlı olunan meslek kuruluşunun mevzuatına göre uzmanlık alanını gösteren sertifika, uzmanlık belgesi, yetki belgesi ve benzerlerinin alınmasının zorunlu olduğu hallerde bu belgeye sahip olmak gibi şartlar aranacak.

Listeye kaydolmak isteyenler her yıl 31 Ekim tarihine kadar komisyona dilekçeyle başvurmaları gerekecek. Başvurular, komisyona bizzat veya UYAP Bilirkişi Bilgi Sistemi üzerinden yapılabileceği gibi, kayıtlı olunan oda, çalışılan kurum ve kuruluş aracılığıyla da yapılabilecek.

Başvurular komisyon tarafından 30 Kasım tarihine kadar değerlendirilecek. Talepleri uygun görülenlerin adları ve uzmanlık alanlarına göre sınıflandırma yapılarak listeler oluşturulacak.

Yönetmeliğe göre başvurunun reddi halinde tebliğ tarihinden itibaren, kabul kararına karşı da ilgililer listenin ilan panosuna asılmasından itibaren bir hafta içinde kararı veren komisyona yazılı olarak itirazda bulunabilecekler. Komisyon bir hafta içerisinde itirazı kesin olarak karara bağlayacak.

Görevlendirmeyi yapan mahkemenin yargı çevresinde yer aldığı komisyon tarafından hazırlanan listede bilgisine başvurulacak uzmanlık dalında bilirkişinin bulunması halinde bir başka listeden veya liste dışından bilirkişi görevlendirilemeyecek ve bu konuda talimat yazılamayacak.

-Aynı bilirkişiye, en fazla üç yüz dosyada görevlendirme yapılabilecek-

Bir bilirkişide, mahkemece verilen asıl veya ek süre dolduğu halde raporunu vermediği bir dosya bulunması halinde, raporunu verinceye kadar kendisine yeni bir bilirkişilik görevi verilmeyecek. Aynı bilirkişiye, listenin geçerli olduğu bir yıl içerisinde seri olmayan davalarda en fazla üç yüz; bunun haricinde seri davalarda ise en fazla bin iki yüz dosyada görevlendirme yapılabilecek. Birden fazla davacı tarafından aynı davalıya karşı veya aynı davacı tarafından birden fazla davalıya karşı açılan konusu aynı olan davalar seri dava sayılacak.

Listeye kayıtlı bilirkişinin; kabul şartlarını sonradan kaybetmesi veya listeye kabul tarihinde gerekli şartları haiz olmadığının sonradan tespit edilmesi, kanuni bir sebep olmaksızın bilirkişilik yapmaktan kaçınması veya raporunu belirlenen süre içerisinde vermemesi nedeniyle listeden çıkarılması isteminin komisyonca uygun bulunması, bilirkişilik görevi ile bu görevin gerektirdiği etik ilkelerle bağdaşmayan ve kendisine duyulan güveni sarsıcı tutum ve davranışlarda bulunması, listeden çıkarılmayı talep etmesi, durumunda adı listeden çıkarılacak.

Raporunu süresi içinde vermeyen bilirkişi hakkında, mahkemece talep edilmesi halinde komisyon tarafından görevini belirli bir süre yapmaktan yasaklanmasına karar verilebilecek. Yasaklama süresi üç aydan az bir yıldan çok olamayacak.

Bölge adliye mahkemeleri göreve başlayıncaya kadar bölge adliye mahkemesi adli yargı adalet komisyonlarına bu yönetmelikle verilen görevler ilk derece mahkemesi il adli yargı adalet komisyonları tarafından yerine getirilecek. Üç ay içerisinde ilk derece mahkemesi il adli yargı adalet komisyonlarınca bu yönetmelik hükümlerine göre bilirkişi listesi düzenlenecek, bölge adliye mahkemeleri göreve başladığında oluşturulan liste yıl sonuna kadar geçerliliğini koruyacak.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Bilirkişi Listelerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement