CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Uludere'nin üzerinin örtülmeye çalışıldığını söyledi.
CHP milletvekilleri Levent Gök ve Sezgin Tanrıkulu, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. CHP İstanbul Milletvekili Tanrıkulu, Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın Uludere kararını açıkladığını belirterek, kararın takipsizlikle sonuçlandığını söyledi. Tanrıkulu, bekledikleri sonuç olduğunu ifade ederek, ön görülerini doğru çıktığını ve olayın sorumlularının üzerinin örtülmeye çalışıldığını savundu. Tanrıkulu, "Eğer Başbakan birinci derece sorumlu olmasaydı, olayın failleri ortaya çıkardı. Birinci derece de sorumlu Başbakan'dır, ikinci sorumlu Genelkurmay Başkanı'dır. Ama toplum vicdanlarında aklanmaları mümkün değildir. Her ikisinin de bu toplumun vicdanlarında aklanmaları mümkün değildir" ifadelerini kullandı.
CHP Ankara milletvekili Levent Gök ise haklı çıkmanın üzüntüsünü yaşadıklarını ifade ederek, "34 gencecik bedenin bu kadar bedavaya getirildiği, bu kadar ucuza getirildiği bir ülke vatandaşı olmaktan üzüntü duyuyorum. Bu ülkede adalet kalmadı, hukuk çöktü, devlet aklının çöktüğü, devletin ahlaken ve vicdanen tamamen bittiği bir günü yaşıyoruz. Genelkurmay Askeri Savcılığı kararda kaçınılmaz hayata düşürüldüğünden bahsederek, takipsizlik kararı veriyor. Bugün Türkiye'nin yüreği bir kez daha kanamıştır, bugün alınan bu kararla bir kez daha devletin bir kez daha çöktüğü, adaletin çöktüğü, insanlığın ve vicdanların bir kez daha ayaklar altına alındığı bir kez daha ortaya çıkmıştır" şeklinde konuştu.
Gök, devletin Uludere mağdurlarından el çektiğini belirterek, muhalefet dosyasında yer alan gerekçelerin arkasında olduklarını kaydetti. Gök, müfettişlere soruşturma izni verilmediğini söyleyerek, Diyarbakır Mahkemesi'nin hiçbir askeri yetkiliye danışmadan karar verildiğini iddia etti. Gök, "Uludere bugün yeniden başlıyor. Bütün gerçekliğiyle artık iktidarın, Genelkurmayın, halkı oyalama, karartma, soğutma gayretlerinin bittiği gündür. Bugün iktidarın ve Genelkurmayın konuşmasının bittiği gündür. Halkın, Uludere'de yakınlarını kaybedenlerin, insan haklarını savunucularının daha fazla konuşulacağı gündür, bugün Uludere'nin kapatıldığı gün değil, tam tersine başladığı gündür" ifadesini kullandı.
Tanrıkulu, takipsizlik kararına ilişkin olarak itiraz süresinin 15 gün olduğunu belirterek, 26 Mart 1994 günü Hava kuvvetleri uçaklarının Şırnak'ta köylerdi bombaladığını ve 38 vatandaşın hayatını kaybettiğini ifade etti. Tanrıkulu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin operasyonun kendisinin savaş hukukuna aykırı olduğuna karar verdiğini söyleyerek, Başbakan Erdoğan'ın bilgisi ve emri olmadan uçakların bombalama kararı verilemeyeceğinin altını çizdi. - ANKARA
Son Dakika › Politika › CHP'li Sezgin Tanrıkulu Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?