Ege'de Baykal Şoku - Son Dakika
Politika

Ege'de Baykal Şoku

Ege\'de Baykal Şoku

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal´ın olay yaratan kasetinin ardından istifasını açıklaması CHP İzmir il yönetimini yasa boğdu.

10.05.2010 18:47

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal´ın olay yaratan kasetinin ardından istifasını açıklaması CHP İzmir il yönetimini yasa boğdu. İstifayı televizyondan Baykal´ın ağzından duyan partili kadınlar hıçkırarak ağlarken, erkeklerin yüzüne hüzün çöktü. CHP İzmir İl Başkanı Ekrem Bulgun, "Karanlık güçler Türk siyasetinde bir yıldızı kaydırdı' derken, CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, "Genel Başkanı´mızı sırtlanların önüne atmak gibi bir düşüncemiz yok' dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal´ın istifasını İzmir İl Başkanı Ekrem Bulgun´un odasındaki televizyonu izleyerek istifasını Baykal´ın ağzından duyan örgüt, şoke oldu. İl Başkanı Bulgun, İl Sekreteri Hüseyin Mutlu Akpınar, istifayı üzülerek karşılarken, Kadın Kolları İl Başkanı Gülşen Koşanoğlu hıçkırarak ağladı.

Telefonları susmayan partililerin "Ankara´ya gidelim', "İstifaya engel olalım, geri dönsün' taleplerini dinleyen Bulgun, "çok üzgünüz Baykal gibi insanlar kolay yetişmiyor. Baykal tüm hayatını siyasete vermiş biri. Bu istifa, Baykal´ın dürüstlük ve namus anlayışıdır. Bu olayın olmadığını bildiği halde partiye zarar vereceğini bildiği ve istismar edildiğini düşündüğü için istifa etme kararı aldı. Yine memleketi ve partiyi düşünen bir davranışta bulundu. Karanlık güçler Türk siyasetinde bir yıldız kaydırdı. Böyle dürüst bir insan zor bulunur. İnşallah mutlu ve huzurlu yaşar. Türkiye´de Hükümet´in bilmediği gizli bir bilgi yok' dedi.

Bulgun, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal´ın eşi Olcay Baykal´ı telefonla aradığını ve Baykal´ın istifa kararının kesin olduğunu öğrendiğini belirterek, "Genel Başkan kararından caymaz, eşiyle de konuştum. Herhalde birlikte aldıkları bir karardı. 'Kesin mi´ dedim 'kesin´ dedi. Yapılacak bir şey yok. Zorla genel başkanı bu çirkin olayların içine çekmek doğru değil. Genel Başkan kaldığı sürece bu meseleyi ikide bir öne sürecekler' dedi.

KADINLAR GÖZYAŞLARINA BOĞULDU

CHP´li kadın yöneticiler, partideki odalarında adeta gözyaşlarına boğuldu. CHP Kadın Kolları İzmir İl Başkanı Gülşen Koşanoğlu ve diğer parti kadınlar, "Konuşamayacak kadar kötüyüm' diyerek, hıçkırarak ağladı.

"BAYKAL'I SIRTLANLARIN ÖNüNE ATMAYIZ'

CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan, CHP´nin bu süreci Baykal´ın liderliğinde götürmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye´nin geçtiği CHP´nin üzerine yöneltilen oklardan hem CHP´yi hem Türkiye´yi korumak adına böylesi bir davranış göstermiştir. Türkiye´de yapılmayan bir davranıştır bu. Türkiye´de namussuzluk, sahtekarlık yaparsın ondan sonra pişkin pişkin dolaşırsın. Türkiye´de siyaset böyle yapılır. Baykal bunun tam tersi bir siyaset tarzını göstermiştir. Ancak bugün ülkenin kritik bir süreçten geçtiği dönemde CHP´nin kurultayına kısa süre kala genel başkanın elbette ki saygı duyduğumuz bu kararı bizim genel başkanı gözden çıkarmamız anlamına gelemez. Biz genel başkanımızın arkasındayız. CHP Baykal´ın genel başkanlığında bu süreci götürmelidir. Genel Başkanımızı sırtlanların önüne atmak gibi bir düşüncemiz yok. Sonuç itibariyle o bir örgütün başkanıdır bu istifayı örgüt değerlendirecektir' dedi.

CHP lideri Deniz Baykal'ın istifası Ege Bölgesi'ndeki parti teşkilatlarında şok etkisi yarattı. "Baykal bu alçakça komplo karşısında istifa ederek ülkesini ve partisini koltuktan çok sevdiğini gösterdi' görüşünde birleşen CHP'liler, gözünü kurultaya dikti.

BALIKESİR

CHP Balıkesir İl Başkanı İrfan Barış, "Deneyimli genel başkanın bu şekilde bir komploya kurban gitmesi üzüntü verici bir olay. Şu anda çok fazla konuşmak istemiyorum. Baykal sürekli hedefteydi. Koltuk meraklısı olduğu söyleniyordu. Ancak istifasıyla birlikte ülkesini ve partisini koltuktan çok sevdiğini gösterdi' derken, CHP Manisa İl Başkanı Cahit Kaplan da "Böyle bir istifa kararı beklemiyorduk. Biz de şoke olduk. Tüm partililerimiz şu anda şokta ve üzgün. Bu ahlaksızca yapılan saldırılar, CHP'nin önüne taş koymaya çalışmaktır. Sayın genel başkanımız Deniz Baykal hem Türk siyasetinin, hem de CHP'nin önemli lideriydi. Siyasette her türlü donanıma sahip bir insandı. Ancak özel hayatına saldırı yapılarak, ahlaksızca ve çirkince oyunlarla yıpratılmak istendi. İstifa kararı partimiz için derin bir üzüntü yarattı. Ama inanıyoruz ki sayın genel başkanımız Deniz Baykal CHP'den kopmayarak birikimlerini, tecrübesini ve başarılarını yine partimiz ile paylaşmaya devam edecektir. Türkiye'nin böyle dürüst liderlere ihtiyacı var' görüşünü dile getirdi.

DENİZLİ

Denizli CHP İl Başkanlığı'ndaki az sayıdaki partili de Baykal'ın istifasını televizyonda izledi. Açıklama sırasında parti binasında duygulu anlar yaşandı. İstifa haberinden sonra parti binasına gelen Denizli CHP İl Başkanı Zafer Gönenç, "Anayasa görüşmeleri esnasında bu çirkin olay, Van´da yapılan taşlı ve yumurtalı saldırı, suikast girişimi iddiasını bir araya getirdiğimiz zaman hedef Deniz Baykal değil, CHP ve Türkiye´nin bütünlüğüdür. Genel başkanımız Baykal, CHP´ye zarar vermemek, hem kendinin hem partisinin onurunu koruma adına istifa etmiştir. Baykal´a yapılan yumurtalı ve taşlı saldırıdan sonra devlet, bir bekçi için bile soruşturma açmamıştır. Samsun´daki yumruklama olayında emniyet müdürü görevden alındı, bu devlet ana muhalefet partisi liderini koruyamadığı gibi ona çirkin bir komplo kurulmasına izin vermiştir. Bu affedilemez bir durum. İstifa bizi ne kadar üzmüş olursa olsun, bir çok zorlu tarihsel süreçten geçen partimiz halkın umudu olmaya devam edecek. AKP´yi iktidardan düşürmek ve kovalamak, hesap sormak boynumuzun borcu. Bu saatten sonra karamsarlığa, umutsuzluğa asla yer yok. Kalleşçe, haince ve puştça yapılan bu saldırıları kınıyor, saldırıları yapanlarla sonuna kadar mücadele edeceğimizin bilinmesini istiyoruz' dedi.

UŞAK

CHP Uşak İl Başkanı İsmail Demirel de "CHP Uşak teşkilatı olarak Genel Başkanımız Deniz Baykal´ın istifasını beklemiyorduk ama Baykal istifasını açıkladı. İstifa kararı ile genel başkanlık makamının onurunu sergileyerek korumuş oldu. Yaşanan olay tamamiyle tezgah ve düzmecedir. Genel Başkanımızın da ifade ettiği gibi çirkin bir komplodur. Bu olay genel başkanımızın şahsına yönelik değil, CHP´ye yönelik bir düzmecedir. CHP örgütleri bu komplonun üzerine gidecektir. Sayın Baykal´ın ifade ettiği gibi bu konunun hesabı mutlaka sorulacaktır. Genel Başkanımız bu olay komploda, söylentide olsa onurlu bir davranış sergileyerek görevinden maalesef istifa etmiştir' görüşünü dile getirdi.

15 gün sonra kurultay sürecinin başlayacağını aktaran Demirel, "Sayın Baykal bu süreçte de aday olmayacağını açıkladı. Kurultay´dan CHP güçlenerek birlik bütünlük içinde iktidara yürüyen bir parti olarak çıkacaktır. Bu kurultay CHP´nin genel başkanını değil, CHP´nin genel başkanı ile birlikte ülkemizin başbakanını da seçecektir. Başbakanın seçileceği bir kurultay olacaktır. CHP örgütlerine bundan sonra daha fazla görev ve sorumluluk düşmektedir. Daha fazla çalışıp daha fazla sorumluluk alarak 2011 seçimlerinde iktidara daha güçlü adımlarla yürüyeceğiz' dedi.

MUĞLA

Muğla Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün ise olayı siyasi bir komplo olarak değerlendirerek, "Genel Başkanımız onurlu ve sorumlu bir kişinin yapması gerekeni yaptı. Partiye zarar vermemek için istifa etti. Önemli bir devlet adamı, önemli bir siyasetçiydi. Türkiye cumhuriyetine sahip çıkmıştır. Kendisinin ifadesine göre bu bir komplodur. Ben de olayın komplo olduğuna inanıyorum. Bu zamanlaması ve şekli itibariyle siyasi bir komplodur. Bu kirli ortam, siyaseti de kirletecektir. Eğer siyaset kirleterek, çamur atarak yapılırsa Türkiye kötüye gider. Bu gün ona yapılan yarın başka birine yapılır. Böyle bir siyasi anlayış olmaz. Olayın kısa sürede çözüleceğine inanıyorum' diyşe konuştu.

Görüntülerin montaj olduğunu savunan CHP Muğla İl Başkanı Süleyman Uslu da "Olay bizi çok üzdü. Genel Başkanımızın partisini, ülkesini ne kadar sevdiğini gördük. Genel başkanımız partisini her şeyin üstünde tutuyor. Siyasi bir komplo var. CHP son dönemde büyük bir çıkış yakaladı. Bunu engellemek için ortaya atılan bir oyun. Önümüzü kesmek, yükselişimizi engellemek istiyorlar. Sonuna kadar genel başkanımızın arkasındayız. Bu olayı kimin tezgahladığı ortaya çıkacak' dedi.

AYDIN

CHP Aydın İl Başkanı Tunç Aytur, "Genel Başkanımızın istifasını kendi sesinden duyduk ve çok üzgünüz. Son yıllarda CHP olarak insanların mahremiyetine ve özel hayatlarına tecavüzün ne boyutlara ulaştığına dair milletimizi uyarmıştık. Türkiye artık hukuk devleti olmaktan çıkmış ve sivil dikta kurulmuştur. Biz Cumhuriyeti kuran partiyiz. Bu komplo sadece Genel Başkanımız Deniz Baykal´a değil Cumhuriyete kurulmuş bur komplodur. Bu komplonun hesabını CHP örgütleri olarak yargıda, medyada ve sandıkta soracağız. Biz Genel Başkanımızın onurlu duruşunun arkasındayız. çok kısa süre içinde İl Başkanları olarak bize Genel Merkezden bir davet gelecektir. Biz de İl Başkanları olarak gereğini yaparız. Yapılacak olan kurultayımızın ardından Genel Başkanımız tekrar görevinin başına döner' diye konuştu.

çANAKKALE

CHP çanakkale İl Başkanı Serdar Soydan da şunları söyledi:

"Genel Başkanımız sayın Deniz Baykal'ın istifası sadece CHP'lileri değil, Cumhuriyetten yana olan herkesi üzmüştür. CHP'ye oy veren, vermeyen insanları bile üzmüştür. Bunun arkasında çok büyük şeyler var. Genel Başkanımız ifade etti. 'Bu bir komplodur' dedi. Bu sadece Deniz Baykal'a yapılan bir komplo değildir. Bu komplo CHP'ye yapılan bir komplodur. Neden CHP'ye yapılmıştır. Bugün yıllardır savunduğumuz bir şey vardı. AKP hükümetinin tek amacı Türkiye'deki rejimi değiştirmektir. Bunu defalarca ifade ettik. Bugün Türkiye'de geldiğimiz noktaya baktığımızda Cumhuriyetin bütün kaleleri istila edilmiş durumdadır. Cumhurbaşkanlığı makamı yoktur. YÖK gitmiştir, bütün devlet kadroları tarikat ve cemaatlerin denetimine girmiştir. İnsanlar özgürce konuşamamaktadır. Özgürce gezememektedir. Evlerinde yatarken bile insanlar korku içerisindedir. Hatta geçtik devlet kurumlarını. Futbol Federasyonu bile AKP'nin işgali altındadır. Ordu bugün ne hale getirilmiştir hepimiz görmekteyiz. Maalesef sıra CHP'ye gelmiştir. Yargı da elden gitmiştir. Bakın son yapılan Anayasa değişikliğinde, artık AKP 'yargıyı da hallettik' demenin sevincini yaşamaktadır. Bu anlamda Cumhuriyetin son kalesi CHP'dir. Cumhuriyeti tamamen değiştirebilmek için rejim değişikliğine gidebilmek için son kale CHP'yi de bir şekilde yıkmak gerekmektedir. Asıl işte bu komplonun arkasında Cumhuriyet rejimini değiştirmek, CHP'yi yıkmak, devirmek vardır. Ama şunu bilsinler ki, CHP sonuna kadar Mustafa Kemal Atatürk'ün kurmuş olduğu laik ve demokratik Cumhuriyeti savunacaktır. Hiç kimseye de bu anlamda geçit vermeyeceğiz. Biz sonuna kadar partimizin yanındayız. Genel Başkanımız Deniz Baykal'ın arkasındayız. Onu dünkünden daha çok seviyoruz ve daha çok bağlıyız. Ama CHP her güçlüğü aşabilecek durumdadır. Bu anlamda biz bugüne kadar liderlere bağlı olan, lideri gittikten sonra yok olan bir parti değiliz. Biz kökleri olan Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu, İsmet İnönü'nün kurduğu CHP'yiz. Biz liderlere göre hareket eden bir parti değiliz. Bugün başka bir liderle yine iktidarın en büyük adayı oluruz. Kaldığımız yerden işe devam ederiz.'

Elif DEMİRCİ- Mücahit BEKTAŞ/ İZMİR, (DHA)

Kaynak: DHA

Son Dakika Politika Ege'de Baykal Şoku - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement