Kosova'nın kuzeyinde düzenlenen olağanüstü yerel seçimlerde resmi sonuçlar belli oldu - Son Dakika
Politika

Kosova'nın kuzeyinde düzenlenen olağanüstü yerel seçimlerde resmi sonuçlar belli oldu

Kosova\'nın kuzeyinde düzenlenen olağanüstü yerel seçimlerde resmi sonuçlar belli oldu

Kosova'nın kuzeyinde 23 Nisan'da düzenlenen olağanüstü yerel seçimlerde resmi sonuçlar Kosova Merkez Seçim Komisyonu (KQZ) tarafından açıklandı.

25.04.2023 17:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kosova'nın kuzeyinde 23 Nisan'da düzenlenen olağanüstü yerel seçimlerde resmi sonuçlar Kosova Merkez Seçim Komisyonu (KQZ) tarafından açıklandı.

Kosova'nın kuzeyinde çoğunlukla Sırpların yaşadığı Mitroviça, Zubin Potok, Leposaviç ve Zveçan belediyelerinde 23 Nisan'da düzenlenen olağanüstü yerel seçimlerde resmi sonuçlar Kosova Merkez Seçim Komisyonu (KQZ) tarafından açıklandı.

Katılım oranının yüzde 3,47 olduğu seçimlerde, Vetvendosje Hareketi'nden Lulzim Hetemi, Leposaviç'te oyların yüzde 73,5'ini (100 oy), Kuzey Mitroviça'da Vetvendosje Hareketi'nin adayı Erden Atiç oyların yüzde 66,5'ini ( 519 oy), Zubin Potok'ta Kosova Demokrat Partisi'nden İzmir Zeqiri oyların yüzde 52,1'ini (196 oy), Zveçan'da ise Kosova Demokrat Partisi'nden İlir Peci oyların yüzde 60'ını (114 oy) aldı.

Oy kullanma hakkına sahip 45 bin vatandaştan sadece bin 557'sinin oy kullandığı seçimler, Sırbistan hükümetinin çağrısı üzerine Sırplar tarafından boykot edilmişti.

Plaka krizi

Kosova ve Sırbistan arasında yıllardır yaşanan kriz, Kosova hükümetinin yerel Sırplara kimlik, ehliyet ve plaka zorunluluğu getirmesi ile tırmanırken, bu kararın protesto edilmesi sırasında Sırp bir polisin gözaltına alınması çatışmaların fitilini ateşlemişti. Kosova yönetimi, Sırbistan'ın Kosova vatandaşlarına yönelik uygulamalarına karşılık olarak mütekabiliyet esasları çerçevesinde Sırbistan plakalı araçların trafiğe çıkışını yasaklama kararı almış ve 1 Kasım tarihi itibarıyla bu araçların sürücülerini ikaz etmeye başlamıştı. Kosova, tartışmalı plaka sahiplerinin 21 Kasım'dan itibaren 21 Ocak 2023'e kadar 150 euro para cezasına çarptırılacağını, 21 Ocak-21 Nisan 2023 tarihleri arasında test plakalarının verileceğini, plakaları değişmeyen araçların 21 Nisan 2023'den itibaren trafiğe çıkışının tamamen yasaklanacağını açıklamıştı. Ülkenin kuzeyinde yer alan ve Sırpların yoğunlukta yaşadığı Mitroviça'da siren ve silah sesleri yükselmiş, Sırplar bazı yollara barikatlar kurmuştu. - MİTROVİÇA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Kosova'nın kuzeyinde düzenlenen olağanüstü yerel seçimlerde resmi sonuçlar belli oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement