Mersin: Bakan Koç, Mersin'de - Son Dakika
Politika

Mersin: Bakan Koç, Mersin'de

Mersin: Bakan Koç, Mersin\'de

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Bugün Dünyada 800 Milyon Kişinin Turist Olarak Dolaştığını, Bunlardan 600 Milyonunun Deniz Turizmi Yaptığını, Diğer 200 Milyon Kişinin İse Diğer Turizm Alanlarına Yöneldiğini Söyledi.

18.10.2006 17:45

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, bugün dünyada 800 milyon kişinin turist olarak dolaştığını, bunlardan 600 milyonunun deniz turizmi yaptığını, diğer 200 milyon kişinin ise diğer turizm alanlarına yöneldiğini söyledi.

Bu rakamın 2020 yılında 1.5 milyara çıkacağını belirten Koç, 30-35 yıldır konuşulan " Türkiye'nin bir Turizm Master Planı yok" sözünü fiile çektiklerini ve Türkiye'nin Turizm Master Planı'nı tamamlayarak dün TBMM Turizm Komisyonu'na bilgi verdiklerini bildirdi. Koç, planın 15-20 gün içinde Yüksek Planlama Kurulu'ndan geçerek Bakanlar Kurulu'nda görüşüleceğini kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, "Kongre Turizmi" toplantısına katılmak üzere bugün Mersin'e geldi. Yarım günlük bir programla saat 13.30 sıralarında kente gelen Koç, Vali Hüseyin Aksoy, Kültür ve Turizm Müdürü Osman Arık ve beraberindeki heyetle İl Halk Kütüphanesi, Uray Caddesi'ndeki eski bir yapı ile müze yapılması planlanan İl Sağlık Müdürlüğü binası ve Çocuk Kütüphanesi'ni inceleyerek bilgi aldı. Koç, daha sonra Öğretmenevi'nde düzenlenen "Kongre Turizmi" toplantısına katıldı. Mersin Milletvekili Saffet Benli, Vali Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ve sektör temsilcilerinin da katıldığı toplantıda konuşan Atilla Koç, bugün dünyada 800 milyon kişinin turist olarak dolaştığını, bunların 600 milyonunun da deniz turizmi yaptığını ifade etti. Diğer 200 milyon kişinin ise değişik turizm alanlarını tercih ettiğini dile getiren Koç, söz konusu alanların hiçbirinin ihmal edilecek alanlar olmadığını vurguladı. Deniz turizmini tercih edenlerin genellikle 7-11 gün arasında konaklayarak 700-1000 dolar arası para bıraktığını anlatan Bakan Koç, kongre turizminin bunun 3.5-4 katı, golf turizminin ise 3 ile 7 bin dolar civarında para bıraktığını belirtti. Türkiye'nin deniz, tarih, termal ve kış turizmi için bir cennet olduğunu kaydeden Koç, Bakanlık koltuğuna oturur oturmaz, Turizm Bakanlığı kurulduğundan bu yana söylenen "Türkiye'nin bir Turizm Master Planı yok" lafını kuvveden fiile çekmek için bütün çalışmaları yaptıklarını bildirdi. Koç, dünyada değişen plan yerine strateji konsepti çerçevesinde çalışmaları tamamlayarak, dün TBMM Turizm Komisyonu üyelerine de bilgi verdiklerini kaydetti. Koç, "Şimdiye kadar elindeki ekonomik imkanlarla yol göstermeye çalışan Turizm Bakanlığı artık yatırımları, tahsisleri açtığı gibi bu imkanları yön göstericiliği gerçekten yapmak üzere bir dosya hazırlamıştır. Yalnız yerli değil, yabancı yatırımcılar da bu imkandan faydalansın diye. İnşallah 15-20 güne kadar YPK'dan geçecek ve Bakanlar Kurulu'nda müzakere edilecek. Bu taslak Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023 Türkiye Turizm Stratejisi'dir. Tüm kamuoyunun desteğiyle hazırlanmıştır" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, bugün 800 milyon olan dünyadaki turist sayısının 2020 yılında 1.5 milyar olacağını da vurgulayarak, deniz turizmin ağırlığının da artan bu sayı oranında devam edeceğini ama diğer turizm çalışmalarına da önem vermek gerektiğini belirtti. Kongre turizminin 3-4 günlük bir süreci kapsadığını, ancak bıraktığı paranın deniz turizminden 3-4 misli daha fazla olduğunu ifade eden Koç, "En önemlisi de deniz turizminde 'her şey dahil' uygulamasından dolayı para sadece turizmi getirenlere ve turizmden faydalandıranlara kalırken, burada 33-34 dal, yani esnafın her çeşidi bu turizmden faydalanmış oluyor. Bu programlarda da belirttiğimiz gibi, Türkiye'nin 81 ilinin 41'inde termal turizm var. Öbür taraftan kış turizminde 9 vilayette 11 merkezi aldık. Kongre turizminde de ilk etapta 6 vilayeti göz önüne almıştık. Fakat tekrar bir inceleme yapınca ve özellikle limanı ve Akdeniz'in ortasında olması, gerek Arap dünyası, gerekse Kuzey Afrika ile ayrı hinterland oluşturmasından dolayı bu işin içine Mersin'i de sokma gereği duyduk. Diğer 6 vilayet Ankara, Konya, Bursa, İzmir, İstanbul ve Bursa ile ilgili toplantıları bitirdik. Bugün buraya başladık ve böylece 7 vilayetle ilgili çalışmalarımız bitmiş olacak. İnşallah böylece, yalnız Tarsus'taki 100 bin yatağa varacak olan kapasitesi hem kongre, hem termal, hem yaz turizmi, hem kış turizminde eskiden beri hakkı olan ama o hakkı almak için yeterli imkanı bulamayan Mersin için yeni bir ufuk olur diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Mersin: Bakan Koç, Mersin'de - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement