"Sanayi Casusluğu Ortaya Çıkabilir" - Son Dakika
Politika

"Sanayi Casusluğu Ortaya Çıkabilir"

"Sanayi Casusluğu Ortaya Çıkabilir"

Bakan Binali Yıldırım, 2. Ulusal Siber Güvenlik Tatbikatında kritik açıklamalarda bulundu.

10.01.2013 15:03  Güncelleme: 15:31

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, siber güvenlik tatbikatlarının önemine vurgu yaparak, "Tatbikatı 2014 yılında uluslararası düzeyde yapmayı hedefliyoruz" dedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın koordinasyonunda Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 2. Ulusal Siber Güvenlik Tatbikatı gerçekleştirildi. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi'nde yapılan tatbikata, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, BTK Başkanı Tayfun Acarer ve IMPACT Başkanı Mohd Noor Amin katıldı. Tatbikat kapsamında tatbikata katılım sağlayan kurum ve kuruluşların internet sitelerine saldırı gerçekleştirilecek. Oluşturulan dört takım siber altyapıların güvenliğini test edecek.

61 kamu ve özel sektörün katılımıyla gerçekleştirilen tatbikatta konuşan TÜBİTAK Başkanı Altunbaşak, siber güvenlik konusuna ilişkin farkındalığın gittikçe arttığını belirterek, bu duruma sebep olan iki olayın olduğunu vurguladı. Bunlardan ilkinin Estonya'ya yapılan siber saldırı olduğunu söyleyen Altunbaşak, ikincisinin ise İran'ın enerji kritik altyapısına yapılan saldırı olduğunu dile getirdi. Yeni bir casusluk alanının oluşabileceğine dikkat çeken Altunbaşak, "Yakında sanayi casusluğu ortaya çıkabilir. Patentler ve kritik teknolojiler arttıkça sanayi casusluğu artacak" dedi.

"NE ZAMAN KİMİN NEREDE SALDIRIYA UĞRAYACAĞI BELLİ DEĞİL"

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün ise, bireylerin dahi çok ciddi saldırılara maruz kalabileceğinin altını çizerek, "Bununla birlikte evlerindeki bütün eşyalar bloke edilebilecek. Aynı şekilde kurumlar ve devletlerle, bunların altyapıları da saldırıya uğrayabilir. Türkiye, bu konudaki zorluklarla baş etmek için gereken altyapıyı hızlı bir şekilde kuran ülkeler arasında yer alıyor" diye konuştu.

Koordinasyon Kurulu oluşturulduğunu söyleyen Ergün, bu kapsamında TÜBİTAK'ın çok ciddi teknik altyapı desteği verdiğini bildirerek, "TÜBİTAK'taki Siber Güvenlik Enstitüsü'nde bugün itibariyle 70 arkadaşımız görev yapıyor. Yakında 200'ü aşkın arkadaş orada görev yapacak ve bu organizasyona teknik altyapı sunmaya devam edecek" ifadesini kullandı.

Tatbikatlara herkesin katılması gerektiğini dile getiren Bakan Ergün, "Bu tatbikatlarla herkesin bir yetkinlik kazanması lazım. Nerede açık verdiğini görmesi lazım. Bir musibet, bin nasihatten evladır. Bir musibet başına gelmeden gel bu tatbikatlara katıl. İlla bir musibet mi başına gelmesi lazım. Bir saldırıya uğrayıp bilgilerinin bir kısmının çalınmasını mı bekliyorsun veya işlerinin kilitlenmesini mi bekliyorsun? Ne zaman kimin nerede saldırıya uğrayacağı belli değil" diye konuştu.

"SİBER GÜVENLİK STRATEJİ BELGESİ VE EYLEM PLANI' HAZIRLADIK"

Siber güvenlik konusunun her ülkenin kendi içerisinde önemli olduğunu vurgulayan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, bunun yanı sıra önemli olan diğer bir noktanın küresel güvenlik konusu olduğunu bildirdi. E-devlet uygulaması ile 14 milyon vatandaşın bu siteye erişim sağladığını hatırlatan Yıldırım, "Bu sistem bir şekilde devre dışı kalırsa 14 milyon vatandaşın yaşayacağı sıkıntılar ortadadır" şeklinde konuştu.

Birçok ülkenin siber tehdidinden habersiz olduğuna dikkat çeken Yıldırım, Türkiye'nin bu işin farkına varan, tehdidin boyutunu gören ve tedbir alan bir ülke olduğunu söyledi. 'Siber Güvenlik Strateji Belgesi ve Eylem Planı' hazırladıklarını dile getiren Yıldırım, oradaki eylemleri uygulamaya koyacaklarını bildirdi. Türkiye'nin askeri alanda da siber tehdidini gören bir ülke olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Bu sadece devlet nezdinde alınacak bir önlem değildir. Her vatandaşın en temel ölçüde bazı bilgilere ve farkındalıklara sahip olması gerekiyor" dedi.

'İnternet Geliştirme Kurulu'nu siber güvenlik konusunda görevlendirdiklerini belirten Yıldırım, "Bu kurul kullanıcıları uyaracak ve onlara bilgi verecek. Bununla olması gereken basit tedbirler alınıyor" ifadesini kullandı.

Siber Güvenlik Tatbikatı'nın amacının zafiyetleri ve açıkları görmek olduğunu söyleyen Yıldırım, "Siber güvenlik eşittir ulusal güvenliktir" diye konuştu. Siber saldırıların çok kolay fakat savunmanın çok zor olduğuna dikkat çeken Yıldırım, siber saldırılarla mücadelenin terörle mücadeleden farksız olduğunu kaydetti.

"TATBİKATI 2014 YILINDA ULUSLAR ARASI DÜZEYDE YAPMAYI HEDEFLİYORUZ"

Bakan Yıldırım, hiçbir bilişim sisteminin yüzde 100 güvenli olamayacağının altını çizerek, tatbikatların önemini belirtti. Tatbikatları 2 yılda bir yapmaya devam edeceklerini ifade eden Yıldırım, "Tatbikatı 2014 yılında uluslar arası düzeyde yapmayı hedefliyoruz" dedi.

Bazı kullanıcıların saldırıya uğrayacaklarından habersiz olduklarını bildiren Yıldırım, "Sizin bilgisayarınızdan her türlü işlemi yapabiliyorlar. Saldırıyı sizin bilgisayarınızdan yapıyorlar ve Türkiye'nin herhangi bir kurumuna saldırı yapan birisi olarak ortaya çıkıyorsunuz" şeklinde konuştu.

'Siber Olaylara Müdahale Merkezi' kuracaklarını bildiren Yıldırım, bununla birlikte olaylara müdahale edeceklerini söyleyerek, tehditlerin önlenmesine ilişkin diğer faktörleri de hayata geçireceklerini dile getirdi.

Bakan Yıldırım, 2. Ulusal Siber Güvenlik Tatbikatı'na ilişkin, "Genel anlamda başarılı olacak ama eksikliklerimiz var" değerlendirmesinde bulundu. Yıldırım, konuşmasının ardından düğmeye basarak tatbikatı başlattı.

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika 'Sanayi Casusluğu Ortaya Çıkabilir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement