Somalı maden işçileri HDP Grubunu ziyaret etti - - Son Dakika
Son Dakika Logo

Somalı maden işçileri HDP Grubunu ziyaret etti -

Somalı maden işçileri HDP Grubunu ziyaret etti -
16.07.2014 18:01

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Soma faciasının yaşandığı ilk dönemlerde hükümet yetkililerinden de taşeronlaşmanın kaldırılacağına dair ifadeler kamuoyuyla paylaşılmıştı.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Soma faciasının yaşandığı ilk dönemlerde hükümet yetkililerinden de taşeronlaşmanın kaldırılacağına dair ifadeler kamuoyuyla paylaşılmıştı. Üzülerek belirtiyoruz ki mevcut uygulama aynı şekilde devam edecek" dedi.

Baluken, Soma'dan gelen maden işçileri ve beraberindeki DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve sendika temsilcileriyle TBMM'de biraraya geldi.

İşçilerin ziyaretinden büyük memnuniyet duyduğunu belirten Baluken, "Keşke bu buluşmayı belirli sorunları çözmüş olarak yapmış olsaydık" ifadesini kullandı.

Baluken, işçilerle daha önce de biraraya geldiklerini ve taleplerini aldıklarını hatırlatarak, şunları söyledi:

"Taleplerinizi, hem Meclis gündemine aktarma hem de torba yasa tasarısı görüşmeleri sırasında yasalaşmasını sağlama noktasında size vermiş olduğumuz sözler doğrultusunda elimizden geldiğince ifade etmeye, gündemleştirmeye çalıştık. Ancak maalesef bu torba yasa tasarısında bizim beklentilerimizi karşılayan, sizin beklentilerinizi karşılayan düzenlemeler maalesef oluşturulmadı. O düzenlemelerle sizi karşılayamıyoruz. Bütün o taleplerinizi gerçekleştirmiş olarak sizi burada ağırlamış olsaydık sizlerle biraraya olmanın mutluluğunu daha iyi ifade edebilirdik."

HDP'nin maden işçilerine yönelik hayata geçirilmesi gerektiğini savunduğu düzenlemeleri aktaran Baluken, ancak torba yasa tasarısına girmesi konusundaki çabalarının sonuçsuz kaldığını belirtti. Baluken, "Soma faciasının yaşandığı ilk dönemlerde hükümet yetkililerinden de taşeronlaşmanın kaldırılacağına dair ifadeler kamuoyuyla paylaşılmıştı. Üzülerek belirtiyoruz ki mevcut uygulama aynı şekilde devam edecek. Bu konudaki tüm ısrarlarımıza rağmen insan onuruna yakışır çalışma koşulları, ücret ve özlük haklarıyla ilgili maalesef bu Meclis yeni bir düzenlemeyi sizin önünüze getirmiyor" diye konuştu.

Baluken, yaşananların bir zihniyet sorunu olduğunu belirterek, "Emek, sermaye mücadelesinde maalesef sermayeden yana tavrını ortaya koyan, daha çok sermayeyi önceleyen bir anlayışın hala hakim olduğunu vurgulamamız gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise taşeronlaşmayı eleştirdi. İşçi sağlığı ve güvenliğinin önemine işaret eden Beko, madenlerde yaşam odasının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini, bunun tartışmaya dahi gerek olmayan öncelikli bir konu olduğunu vurguladı.

-HDP Grup Başkanvekili Baluken

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Somalı maden işçileri HDP Grubunu ziyaret etti - - Son Dakika


Advertisement