TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Politika

TBMM Genel Kurulu

CHP'nin "TMSF'nin Çukurova Grubu'nun bazı şirketlerine el koyması, SPK'nın Turkcell yönetimine yeni üye ataması ve reklam görüntüsü altında bazı medya kuruluşlarına örtülü kazanç sağlanması" ile ilgili grup önerisi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmedi.

26.03.2015 18:17

CHP'nin "TMSF'nin Çukurova Grubu'nun bazı şirketlerine el koyması, SPK'nın Turkcell yönetimine yeni üye ataması ve reklam görüntüsü altında bazı medya kuruluşlarına örtülü kazanç sağlanması" ile ilgili grup önerisi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmedi.

CHP, TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması üzerine, "TMSF'nin Çukurova Grubu'nun bazı şirketlerine el koyması, SPK'nın bağımsız üye görüntüsü altında Turkcell yönetimine AKP'li eski bakanlar ile İzmir il yöneticisini ataması ve Turkcell yönetiminin reklam görüntüsü altında Ethem Sancak ile diğer medya kuruluşlarına örtülü kazanç aktarması süreci" konusundaki Araştırma Önergesi'nin görüşülmesini içeren grup önerisini Genel Kurul'a taşıdı.

Öneri üzerinde konuşan CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Türkiye'de "havuz medya sorunu" olduğunu ve bu sorunun masaya yatırılması gerektiğini söyledi. TMSF'nin Akşam, Güneş ve Star gazetelerine el koyarak Ethem Sancak Grubu'na verdiğini, SPK'nın da Turkcell'de Çukurova Grubu üyelerini alarak AK Parti'li bazı eski bakan ve il başkanını yeni  üye atadığını ifade eden Oran, "Turkcell mi Akcell mi? Nasıl güveneyim bu kuruma? Ben güvenmiyorum. Temiz, ahlaklı siyaset için gerçeklerin ortaya çıkarılmasına yardımcı olalım" dedi.

AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, "AK Parti ve iktidarı gökten zembille inmedi, milletin teveccühünü alarak geldi. Tabii ki medyada da iktidarı destekleyen medya kuruluşları olabileceği gibi aleyhinde olan da olabilir. Onlar da özgür basın anlayışı içinde yayın yapabilir" görüşünü ifade etti.

CHP'nin önergeyi "hesaplaşma dürtüsüyle" verdiğini savunan Bilgiç, "Turkcell veya diğer şirketler, medya planlamasını kendilerine göre yapar. Herkese eşit dağıtım yapmasını beklemek ticari hayatın gereğiyle bağdaşmaz. CHP'li bir yetkili, gazetelere el koymaktan bahsetti. Bunun  bir hukuki karşılığı yok. Burası dışarıda yaşanan kavgaların veya medya üzerinden yaşanan kavgaların hesaplaşma yeri değil" diye konuştu.

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz, Hükümet'in medya üzerinde operasyon yaptığını ileri sürerek, "Kamu ihalelerinden yandaş işadamlarına ihale verilecek, oradan kazanılan paralarla gazete alacaksınız, başına da damadı getireceksiniz. Tapeler inkar edilemez, burada havuz medyası için para koyan işadamlarının konuşmaları var. Bu medyada çalışanlar 100-200 bin dolar maaşla AKP ve Erdoğan'ı övüyorlar. Böyle medya olur mu? 28 Şubat'ta yapılanların kat kat kötüsünü siz yapıyorsunuz? Haksızlık kimden gelirse gelsin önemli olan karşısında durabilmektir. Dün siz bunlardan dert yanıyordunuz" dedi.

Sataşma gerekçesiyle söz alan CHP'li Oran, hesaplaşma amacı içinde olmadığını belirterek, "Ben de havuz medyasının mağduru oldum. Bunu yargı önünde çözeceğim, sonuna kadar gideceğim. Elimdeki bilgi ve belgeler de bu tezgahı çökertmiş oldu. Dava bu değil, hepimizin ortak sorunu. Bugün bize, yarın size. Demokrasinin sağlıklı işlemesi için özgür medyanın olması lazım. Orada çalışanlara da yazık oluyor. Faturayı da vatandaş ödüyor" görüşünü savundu.

Öneri aleyhinde konuşan AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, Çukurova Grubu'nun taahhütlerine uymadığını belirterek, verilen süreler dolduğunda haciz işleminin gerçekleştirildiğini, TMSF'nin kanunla kendisine verilen görevi yaptığını ve kamunun alacağını tahsil ettiğini, siyasiler olarak TMSF'nin yanında yer almaları gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

-MHP'nin grup önerisi

Öte yandan, MHP'nin "imar işlerinde rant lobileri ile yolsuzluk ve rüşvet iddiaları"yla ilgili Araştırma Önergesi'nin görüşülmesini içeren grup önerisi de görüşüldü.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP'nin Zonguldak'taki tapu tahsis ve Havza-i Fahmiye sorunlarının çözümüne yönelik önergesinin Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda iktidar ve diğer siyasi partilerin desteğiyle kabul edilerek ilgili tasarıya girdiğini ancak Parlamento'nun yoğunluğu dikkate alındığında düzenlemenin yasalaşmasının mümkün olamayabileceğini söyledi. Maddenin tasarıdan alınarak torba tekliflerin birisine eklenmesini öneren Hamzaçebi, "Bu konudaki önerimi ve önerge taslağımı AK Parti, MHP ve HDP grubuna ilettim. 4 siyasi parti karar verirse Zonguldaklılara müjdeyi bugün verelim istiyorum" dedi.

MHP'nin grup önerisi de kabul edilmedi.

Genel Kurul'da, grup önerilerinin görüşülmesinin ardından Torba Kanun Teklifi'ne geçildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika TBMM Genel Kurulu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement