Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, yurt dışında 5 milyonu aşkın Türk vatandaşı, Almanya'da ise çifte uyruklu vatandaşlar dahil olmak üzere yaklaşık 2 milyon 700 bin vatandaş olduğunu belirterek, "Son 5 yılda Türk vatandaşlığından çıkarak Alman vatandaşlığını seçen 90 bin erkek var. Vatandaşlıktan çıkma gerekçeleri kişiden kişiye farklılık göstermekle beraber, dövizle askerlik hizmetinin yüksekliği vatandaşlıktan çıkma gerekçeleri arasında sıklıkla söylenmektedir" dedi.
Milletvekilleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde görüşlerini dile getirdi.
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, son 10 yıllık yasalarda "bir alana bir bedava" anlayışının hakim olduğunu savunarak, "Bir alana bir bedava, bir iyiliğe bir kötülük, bir güzelliğe bir çirkinlik, bir yarara bir zarar şeklinde giden bir kanun anlayışıyla karşı karşıyayız. Ama getirip yasanın içerisine Sayıştay gibi Türkiye'nin en hassas, yolsuzluklarla ilgili en hassaslaştığı hükmü koymak, işte tam 'bir alana bir bedava' yasasıdır" dedi.
Demokratik toplum ile ahlakın temeline ve yetimin hakkına zarar verebilecek bir düzenlemenin, tasarıdaki maddelerden birinin içine konulduğunu ileri süren Erdoğdu, tasarının, "Sayıştayın denetim alanı" başlıklı maddesine getirilen ek ile kamu payı yüzde 50'den az olan ve Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlere ilişkin, ilgili mevzuat uyarınca düzenlenen bağımsız denetim raporlarının Sayıştaya gönderilmesinin öngörüldüğünü ifade etti.
Tasarıda yer alan bu maddeyle Türk Hava Yolları, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Türk Telekom gibi Hazine payı bulunan kurumların artık denetlenemeyeceğini iddia eden Erdoğdu, "Bugün yaptığınız bu düzenlemeyle darbeye yol açıyorsunuz. İnşallah bu kanun yasalaşmaz" diye konuştu.
"Nüfus kağıdımda Hristiyan yazması nedeniyle ayrımcılığa maruz kaldım"
HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, bedelli askerlik konusunun kanayan bir yara ve kamu vicdanını ciddi anlamda rahatsız eden bir mesele olduğunu ifade ederek, tasarıda, bedelli askerlikle ilgili kolaylaştırıcı hükümlere yer verildiğini ve rakamın düşürüldüğünü aktardı.
Tasarıya göre, yurt dışında 5 yıl okuyan bir kişiye, bin avroya bedelli askerlik yapma hakkının verildiğini belirten Paylan, "Bu ciddi anlamda kamu vicdanını yaralar. Çünkü yurt dışında okuyabilecek kişiler, Türkiye'nin yüzde 5'idir. Yani en zengin yüzde 5" ifadesini kullandı.
Bu maddeyle zenginlerin çocuklarını yurt dışında okutmasının teşvik edildiğini savunan Paylan, bu maddenin mutlaka geri çekilmesi gerektiğini kaydetti. Antimilitarist bir kişi olduğunu, eline silah bile verilse bir başka kişiyi öldüremeyeceğini dile getiren Paylan, vicdani ret hakkının da ivedilikle Meclise gelmesi gerektiğini söyledi.
Nüfus kağıdındaki din kısmında Hristiyan ibaresinin yazılı olması ve adı nedeniyle kamu dairelerinde zaman zaman ayrımcılığa maruz kaldığını ileri süren Paylan, askerliği sırasında da dini nedeniyle sakıncalı görüldüğünü savundu. Kimliklerde din hanesinin yer almaması gerektiğini ifade eden Paylan, bu ibarenin el birliğiyle kaldırılmasını talep etti.
CHP İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun çok yoğun çalıştığını bir ironi ile anlattı.
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi olduğunu anımsatan Akkaya, "Ben bu komisyonun üyesi değilim. Plan ve Bütçe Komisyonu çok yoğun çalışıyor. Bu komisyon üyeleri, bu saatte burada çalışıyor ama diğer komisyonların üyeleri odalarında çay, kahve içiyor. Bu yüzden Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine ayrıca yıpranma primi verilmelidir. Çünkü, emek değerlidir, bunun yerine getirilmesi lazım" dedi.
CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, daha önce birçok komisyonlarda görev yaptığını ama bu komisyon gibisini görmediğini belirterek, "Ben bu komisyonun yeni üyesiyim. Biz burada konuşuyoruz ama bizim taleplerimiz kabul edilmiyor. İktidarın bütün talepleri ise kabul ediliyor" diye konuştu.
Milli Savunma Bakanı Yılmaz, eleştirileri yanıtladı
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.
Yurt dışında 5 milyonu aşkın Türk vatandaşı olduğunu ve bunların büyük bölümünün de Almanya'da yaşadığını belirten Yılmaz, şöyle konuştu:
"Almanya'da çifte uyruklu vatandaşlarımız dahil olmak üzere, yaklaşık 2 milyon 700 bin Türk vatandaşımız bulunmaktadır. Son 5 yılda Türk vatandaşlığından çıkarak Alman vatandaşlığını seçen 90 bin erkek vardır. Vatandaşlıktan çıkma gerekçeleri kişiden kişiye farklılık göstermekle beraber, dövizle askerlik hizmetinin yüksekliği vatandaşlıktan çıkma gerekçeleri arasında sıklıkla söylenmektedir. Kişinin 3 çocuğu varsa 18 bin avro. Oradaki Türklerin durumu, '6 bin avro ne ki? Çok kolay ödenebilir' durumda değil. Nasıl Türkiye'de bir işsizlik var, Türkiye'den daha çok işsizlik Almanya'da, İngiltere'de, İspanya'da var."
Bakan Yılmaz, Alman vatandaşlık mevzuatında, "opsiyon modeli" olarak adlandırılan, belirli süre Almanya'da yaşayan yabancı ebeveynlerin Almanya'da doğan çocuklarına 18 yaşına kadar anne ve babalarının vatandaşlığının yanı sıra Alman vatandaşlığı veren, ancak 18-23 yaşları arasında, anne ve babasının vatandaşlığı ile Alman vatandaşlığından birisini seçme zorunluluğu getiren düzenleme bulunduğunu söyledi.
"Yüzde 95'inden fazlası Alman vatandaşlığını tercih ediyor"
Bu konuda kesin istatistiki bilgi mevcut olmamakla birlikte, bu tercihi yapmak zorunda kalanların yüzde 95'inden fazlasının Alman vatandaşlığını tercih ettiğinin ifade edildiğini kaydeden Yılmaz, "Opsiyon modeli seçenek kapsamında, yaklaşık 650 bin genç vatandaşımızın çifte vatandaşlık hakkı elde etseler dahi, askerlik yükümlülüğü veya dövizle askerlik bedelinin yüksekliği gibi gerekçelerle Türk vatandaşlığından çıkma eğiliminde olduğu vakıadır. Dolayısıyla böyle bir ihtimali dikkate alarak bu düzenleme getirildi" değerlendirmesinde bulundu.
Milli Savunma Bakanı Yılmaz, kendilerinden önce dövizle askerlik bedelinin yaklaşık 5 bin avro olduğunu, bunda 28 gün de temel askerlik hizmeti yapıldığını söyledi. Genelkurmayın, "Bu gelen askerlerin bize katkısı olmuyor, aksine başına insanlarımızı koyuyoruz" dediğini belirten Yılmaz, bazı kişilerin ise 28 gün için işlerini kaybettiğine dikkati çekti.
Bunun üzerine temel askerliği kaldırdıklarını, dövizle askerlik bedelini ise 10 bin avroya çıkardıklarını anımsatan Yılmaz, "Ama buna da çok büyük tepki oldu. Bu nedenle 10 bin avroyu 6 bin avroya düşürdük. Buna da itiraz geldi" dedi.
İsmet Yılmaz, dövizle askerlikten 2013 yılında 10 bin kişinin, 2014'te 14 bin kişinin, 2015'te ise 6 bin 477 kişinin faydalandığını belirterek, bu yasadan etkilenebilecek kişi sayısının 125 bin olduğunu bildirdi.
"Albayların emekliye sevk edilmesiyle ilgili maddeye yapılan eleştirileri" de yanıtlayan Yılmaz, "Burada gönüllülük esas. Yasada 'talep eden' deniliyor. Talep edenin olduğu yerde siyasi tasfiyeden bahsedilemez" sözlerini sar fetti.
"Albaylar TSK personelinin yüzde 16'sı"
Bakan Yılmaz, Türk Silahlı Kuvvetlerinde 6 bin 102 albayın görev yaptığını belirterek, "Bu rakam toplam personel sayısının yüzde 16'sına tekabül etmektedir. Yani albaylarda bir yığılma var. İdeal olan ise yüzde 8. Demek ki 6 bin sayısını 3 bine indirebilmemiz lazım. Türk Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan albay sayısı, ideal sayının iki katıdır. Bu düzenlemeden bin 71 personel yararlanabilecek. Tümünün emeklilik talebinde bulunması halinde bütçeye getireceği yük 50 milyon TL'dir" diye konuştu.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda nitelikli pilot ihtiyacının olduğunu belirten Yılmaz, onlar için de ileride düzenleme gelebileceğini söyledi.
Bakan Yılmaz, silahlı kuvvetlerin reform ve yeniden yapılandırma çalışması olduğunu ifade ederek, "Bu reform çalışmasıyla birlikte Yüksek Askeri Şurada bunların emeklilikleriyle ilgili karar alınabilir diye düşünüyorum. Umuyoruz ki bu, son teşvik sistemidir" dedi.
"Torba kanun tasarısı getirilmesin" önerisine kendisinin de katıldığını kaydeden Yılmaz, "Biz bunu istemiyoruz ama kerhen önümüze geliyor, bazen de zorunluluktan kaynaklanıyor" diye konuştu.
Bakan Yılmaz, "Alevilik ayrı bir dindir" diyenlerin oranının çok çok az olduğunu da söyleyerek, "Cemevleri, İslam inancının şubesidir, branşıdır, gereğidir" değerlendirmesinde bulundu.
Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Görüşmelere, yarın maddelerinden devam edilecek.
Son Dakika › Politika › Torba Kanun' Tasarısı Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?