Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin 79. Yıl Dönümü - Son Dakika
Politika

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin 79. Yıl Dönümü

Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin 79. Yıl Dönümü

CHP Genel Sekreteri Tamaylıgil: "Kadının her düzeyde yönetime etkin katılımı sağlanmadan, bir ülkede demokrasinin varlığından söz edilemez"

05.12.2013 11:53

CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, kadının her düzeyde yönetime etkin katılımı sağlanmadan, bir ülkede demokrasinin varlığından söz edilemeyeceğini belirtti.

Tamaylıgil, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 79. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. 5 Aralık 1934 tarihinin, sadece Türkiye'de değil dünyada da insan hakları açısından önemli bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Tamaylıgil, Cumhuriyet'in en önemli kazanımlarından olan bu hakkın tanınmasının 79. yıl dönümünde, kadın haklarına sahip çıkmanın, Cumhuriyet devrimlerine sahip çıkmak anlamına geldiğini ifade etti.

Bağımsızlık savaşını kadın, erkek bir arada veren Türk halkının Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde kurulan Cumhuriyet ile çağdaş yaşam kararlılığını ortaya koyduğunu ifade eden Tamaylıgil, dünyanın çeşitli ülkelerinde kadınların haklarını, kanlı bedeller ödeyerek elde ettiğini, bağımsızlık mücadelesinde, ön saflarda bulunan Türk kadınlarına haklarının, Cumhuriyet'in bir hediyesi olarak verildiğine işaret etti.

Tamaylıgil, şunları kaydetti:

"Cumhuriyet'in sağladığı kazanımlar, sözde özgürleşme adı altında, kadınların ellerinden teker teker alınmaya çalışılıyor. Kadın–erkek eşitliğine inanmayan, kadını ikinci sınıf gören AKP zihniyetiyle karşı karşıya kalsak da umutsuz değiliz. Geleceğe güvenle bakıyoruz çünkü kadınlara güveniyoruz.

Kadınların yetki, karar alma süreç ve mekanizmalarına katılımı büyük önem taşımaktadır. Kadının her düzeyde yönetime etkin katılımı sağlanmadan, bir ülkede demokrasinin varlığından söz edilemez. Biz kadınlar Cumhuriyetimizin güçlenerek devamı, demokrasinin yerleşmesi, barışın sağlanması, birlik ve beraberlik adına siyasette her zamankinden çok yer alacağız. Ülkemizde, çocuklarımıza daha demokratik, daha özgür ve daha aydınlık bir gelecek bırakmak için, hep beraber mücadele etmekten asla vazgeçmeyeceğiz." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının Verilişinin 79. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement