AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, " Türkiye'de son 20 yıldır şehircilik alanında ciddi bir uyanış oldu. Bu adeta gecikmiş rönesans anlamına geliyor" dedi.
Aktay, Konya Büyükşehir Belediyesinin "Medeniyet Okulu Projesi" kapsamında Dedeman Otel'de düzenlenen Uluslararası Konya Sempozyumu'nda, bir yeri şehir yapan özelliğin, ona kimlik veren belli bir kültür ve davranış olduğunu söyledi.
Şehrin; hukuk, insan, komşuluk ve kul hakkı anlamına geldiğini belirten Aktay, "Onun için üzerimizde bunun borcunu taşıyoruz. Çevremizdeki bütün insanlara karşı, özellikle ihtiyaç sahiplerine karşı bir borçluluk hissi içinde olmalıyız" dedi.
Şehirlerin sadece yüksek binalardan oluşmadığını ifade eden Aktay, şöyle devam etti:
"Önemli olan şehirleri medeniyete dönüştürmektir. Türkiye'de son 20 yıldır şehircilik alanında ciddi bir uyanış oldu. Bu adeta gecikmiş rönesans anlamına geliyor. Bu konunun önemli bir kısmı da üniversitelerle bağlantılı. Üniversitelerin bütün şehirlere yayılması, yani şehirlere üniversite elinin değmesi önemli."
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Haluk Dursun ise Konya'nın "şehir" sıfatını en çok hak eden illerden biri olduğunu vurguladı.
Dursun, son dönemde insanların köklerinden uzaklaştırılmak istendiğini, bu nedenle bakanlık olarak "Şehir ve İnsan" başlıklı yeni bir proje başlattıklarını ifade etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun da Konya'nın başarılı bir şehirleşme örneği sergilediğini belirterek, sempozyumun Konya'da yapılmasının önemine dikkati çekti. Şehirlerin nasıl bozulduğunun örneklerinin çok kolay bulunduğunu kaydeden Dursun, insanların köklerinden uzaklaştırılmak istendiğini, bu nedenle bakanlık olarak "Şehir ve İnsan" başlıklı yeni bir proje başlattıklarını ifade etti.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, yaptıkları çalışmalarda fiziki hizmetlerin yanında şehri bir bütün olarak alan, şehrin ruhunun ve kimliğinin ortaya çıkarılmasını da öncelikli düşünen bir bakışla hareket ettiklerini dile getirdi.
Üniversiteler adına Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Derya Örs'ün de konuşma yaptığı programda, daha sonra sempozyumun açılış paneline geçildi.
15 Kasım'a kadar "medeniyet, şehir ve üniversite" konularının birlikte ele alınacağı Uluslararası Konya Sempozyumu'nda 7 ülkeden 85 bilim insanı sunum yapacak. - Konya
Son Dakika › Politika › Uluslararası Konya Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?