Akrebin Soktuğu Yeri Emmeyin - Son Dakika
Sağlık

Akrebin Soktuğu Yeri Emmeyin

Akrebin soktuğu yerin kanlanmasını azaltmak için o bölgeye buz uygulanmalı.

22.08.2013 10:32  Güncelleme: 11:00

Naim Boşkut - İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Turgut Özal Tıp Merkezi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Cengiz Yakıncı, akrep sokması vakalarında yara bölgesinin emilmesinin veya kesilerek kanatılmasının yanlış olduğu belirterek, "Akrebin soktuğu bölge emildiği, kanatıldığı takdirde o bölgede kanlanma artıyor. Kanlanma artınca akrep zehri vücuda daha kolay yayılıyor" dedi.

Yakıncı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz mevsiminde akrep sokması vakalarının arttığını dile getirerek, bu vakalarda antiserum uyguladıklarını ancak bunun da yeterli olmadığını söyledi.

Turgut Özal Tıp Merkezine bu yaz 5 çocuğun akrep sokması nedeniyle getirildiğini belirten Yakıncı, "Biri acilde tedavi edildi, 4'ünü yoğun bakıma aldık. Yoğun bakıma aldığımız çocuklardan biri öldü" diye konuştu.

Merkezlerine 2008-2013 yılları arasında 103 çocuğun akrep sokması sonucu kaldırıldığını kaydeden Yakıncı, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Bingöl ve Bitlis illerinden getirilen çocukların 4'ünün tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığını söyledi.

Bu çocukların 75'inin Malatya'dan, 20'sinin Adıyaman'dan intikal ettiğine dikkati çeken Yakıncı, "Ölen hastaların da 3'ü Adıyaman'dan, biri Malatya'dan hastanemize gelmişti" dedi.

Sarı Akrebe Dikkat

Adıyaman'da "sarı akrep" denilen bir akrep türü olduğunu belirten Yakıncı, "Sarı akrep, dünyadaki en tehlikeli 10 böcekten biri, üçüncü sırada. Malatya'da kara akrep denilen bir akrep var. O da zehirli ama sarı akrep kadar değil" ifadesini kullandı.

"Buz uygulaması yapın" Önerisi

Halk arasında, zehrin temizlenmesi için akrebin soktuğu bölgenin emilmesi gerektiği yönünde bir kanı olduğunu kaydeden Yakıncı, şöyle devam etti:

"Akrebin soktuğu yerin kesinlikle emilmemesi, çizilmemesi ve kanatılmaması lazım. Akrebin soktuğu bölge emildiği, kanatıldığı takdirde de o bölgede kanlanma artıyor. Kanlanma artınca akrep zehri vücuda daha kolay yayılıyor. Tabii akrep zehri vücuda daha kolay, daha çabuk yayılırsa akrep zehrinin meydana getireceği etkiler de daha hızlı oluyor. Akrep zehrinin kalp kasında, beyinde meydana getireceği etkiler var. Bu etkiler daha kolay ortaya çıkıyor. Onun için de o bölgenin kanlanmasını azaltmak lazım. O nedenle de soğuk uygulaması yapılabilir, o bölgeye buz uygulaması yapılabilir. Bu şekilde zehrin o bölgeden vücuda yayılması azaltılabilir. Azaltınca da akrep zehri yavaş yavaş vücuda yayılır. Onun etkisi de daha az olur. Birden, hücum şeklinde zehrin katılmasıyla meydana gelebilecek etki başka, zehrin yavaş yavaş vücuda dağılmasıyla olan etki tabii doğal olarak daha az olacaktır. Akrebin soktuğu yerin kanlanmasını azaltmak için o bölgeye buz uygulanmalı, kol veya bacaksa turnike uygulanabiliyorsa uygulanıp, zaman zaman turnikenin açılması yararlı olabilir. Bu, zehrin vücuda yayılmasını geciktirir."

Akrebe karşı gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Yakıncı, "Yerleşim yerlerinin ilaçlanması, köy muhtarlarının ilaçlama yapılması yönünde tedbir alması lazım ancak bu şekilde bu vakaların önüne geçilebilir diye düşünüyorum" dedi. - Malatya

Kaynak: Hastane.com.tr

Son Dakika Sağlık Akrebin Soktuğu Yeri Emmeyin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement