Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sultan Doğan, "Bilgisayar bağımlılığı bir hastalık değil, kişiyi bilgisayara yönlendiren başka sorunları var" dedi.
Doç. Dr. Doğan, yaptığı açıklamada, internet ve bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, internette fazla zaman geçirme şikayetleriyle gelen hasta sayısının günden güne arttığını bildirdi.
Her teknoloji gibi bilgisayarın ve internetinde beraberinde birtakım sorunlar getirdiğini anlatan Doğan, bilgisayarın kimi zaman sorunlardan kaçmak için kullanıldığını söyledi.
İnternet bağımlılığının henüz bir hastalık olarak değerlendirilmediğini vurgulayan Doğan, bilgisayar başında bağımlılık derecesinde fazla zaman geçiren insanların başka sorunlarının olabileceğini belirtti.
Gençlerin sorunlarından kaçmak için bilgisayara yöneldiğini vurgulayan Doğan, şöyle devam etti:
"İnternet bağımlılığı dediğimiz kavram bir hastalık değil. Hiç bir sorunu olmayan bir gencin veya erişkinin, tek başına probleminin internet bağımlılığı olması bizim beklediğimiz bir durum değil. Aslında buna eşlik eden davranış bozukluğu ya da ruhsal bozukluk var.
Eğer kişi, bilgisayar başında fazla zaman geçirip gündelik yapması gereken işlerini aksatıyor ya da derslerinde başarısız oluyorsa, bu sorunun altında başka bir durum vardır. Bize bilgisayar bağımlılığı sorunuyla gelen kişiyi genel olarak değerlendiriyoruz. Çünkü bilgisayar bağımlılığı bir hastalık değil, kişiyi bilgisayara yönlendiren başka sorunları var. Bu tarz gençlerin bazılarının sosyal fobileri olabiliyor. Sosyal ortama girmekten büyük kaygı duyuyorlar ya da dikkat eksikliği olabiliyor. Dikkat eksikliği olan gençler ödevlerini yapmakta zorlanırken, daha eğlenceli olan internete yönelebiliyor. Biz bunları tedavi etmeye çalışıyoruz."
Bilgisayar bağımlılığı sıkıntısıyla gelen hastayı tedavi etmek için öncelikle asıl problemini bulmaya çalıştıklarını anlatan Doğan, kişiyi bilgisayara yönlendiren ruhsal sorunu bulup, onu tedavi etmeye çalıştıklarını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bilgisayarla ilgili sorunlar yaşayan gençlerin okulda veya ailelerinde birtakım çatışmalar varsa onları çözmeye çalışıyoruz. Ailelere, bazı sitelere erişim konusunda filtreleme kullanmalarını ve çocuklarıyla daha fazla zaman geçirmelerini öneriyoruz. Bağımlılık derecesinde internet ya da bilgisayarla davranış örüntüsü gösteren gençlere ilaç başladığımız da oluyor ancak daha öncelikli yapmaya çalıştığımız davranış düzeltmeleri yapmak."
"İnternet özel hayatınızı etkiliyorsa, bir doktora danışın"
İnterneti fazla kullanan ve bu durumun özel hayatlarını etkilediğini düşünen genç veya erişkinlerin mutlaka bir doktora danışması gerektiğini ifade eden Doğan, şunları kaydetti:
"Bilgisayar başında gereksiz yere fazla zaman harcanıyorsa veya internet üzerinden kurduğu bir arkadaşlıktan zarar görmesine rağmen yine aynı şey yapılıyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalı. Doktorun tavsiyeleri ve yönlendirmeleriyle, bilgisayara yönlendiren asıl sorun bulunup, internete bağlı yaşama sorunu çözülebilir."
- TEKİRDAĞ
Son Dakika › Sağlık › 'Bilgisayar Değil, Sorunlar Bağımlı Yapıyor' - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?