Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi Şart - Son Dakika
Sağlık

Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi Şart

Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi Şart

Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, ağızda her kaybedilen dişin bir sebebi olduğunu ve diş kaybına neden olan etkenler ağızdan uzaklaştırılmadan implant uygulaması yapıldığında implantların etrafında sorunlar başladığını belirtiyor.

30.07.2015 14:17  Güncelleme: 08:23

Gelişen teknoloji ile birlikte tekli, çoklu diş kayıplarında ya da tam dişsizlik durumunda eksik dişlere uygulanan implantlar günümüzde en çok tercih edilen tedavi yöntemlerindendir. Doğal dişleri aratmayan görünümüyle fark yaratan implantlar, hem doku dostudur hem de oldukça dayanıklıdırlar. Ancak yine de implant uygulamasında başarılı bir sonuç elde etmek için tedavi öncesinde ağızda bir ön hazırlık yapılması gerekiyor.

Ağız içindeki mikroorganizmalar implantlar için tehlikeli

Yapılan araştırmalara göre implant çevresinde dişeti hastalığının oluşma aşaması ile normal dişin çevresinde oluşan dişeti hastalığının aşamalarının aynı olduğu gözlemlenmiştir. Yani ağızda oluşan bakteriler nasıl ki dişlerin etrafında dişeti hastalıklarına neden oluyorsa, bu bakteriler dental implantların etrafında da hastalık oluşmasına neden olabiliyorlar. Bu nedenle implant tedavisi öncesinde hekim tarafından yapılan muayenede ağız bulgularının değerlendirilmesi gerekir.

Dişlerde sallanma, ödem, plaka ya da taş birikiminin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Fırçalama sırasında dişetlerinde görülen kanama periodontal hastalığın en önemli bulgusudur ve tedavi edilmez ise implant bölgesinde enfekte olabilir. Bu bulgulardan bir tanesinin bile tespit edilmesi bir sorun olduğunun göstergesidir. Ağız içinde mikroorganizmalar en çok dil sırtı, dişeti cepleri ve dişetlerinin etrafında konaklarlar. Başarılı bir implant tedavisi için uygulama öncesinde bu alanlardaki mikroorganizmaların mutlaka temizlemesi gerekir.

Sağlıksız bir ağızda implantların durmasını sağlayan kemik dokusu ile onu korumaya çalışan dişeti dokusu bakterilerle karşı karşıya kaldıklarında mücadele edemeyebilirler. İmplantlar her ne kadar titanyum yapısı gereği çok dayanıklı da olsalar bakteriler karşısında kırılıp, çürüyebilir ya da paslanabilirler. Dolayısıyla implant tedavisine başlamadan önce hastanın geçmişinde dişeti hastalığı varsa tespiti ve tedavisi şarttır. Tedavi sonrasında hekimin belirlediği periyot ta kontrollerin yapılması implantların sağlıkla ağızda kalmalarını sağlar.

İmplantların temizliği önemli

İmplantlar ağız içindeki yabancı cisimler oldukları için temizliğine oldukça önem vermek gerekiyor. İmplant tedavisinin başarılı olması için en önemli faktör ağız bakımına önem vermektir. Yetersiz ağız temizliğine bağlı iltihaplanmalar ve erken dönem sırasında sigara kullanmak enfeksiyon riskini arttırmaktadır. Gerekli ağız bakımı yapıldığı takdirde hasta implantları bir ömür kullanabilir.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi Şart - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement