Kadınlar Bağırsak Fıtığını Dikkate Almıyor - Son Dakika
Sağlık

Kadınlar Bağırsak Fıtığını Dikkate Almıyor

Bilimsel adıyla rektosel, halk arasındaki ifadesiyle bağırsak fıtığı Türk toplumunda sıklıkla görülen kabızlık ve dışkılama güçlüğü problemlerinin nedenlerinin başında yer alıyor.

26.06.2015 14:43

Hastaların yaşam kalitesini ciddi olarak düşüren, tuvalette geçirilen saatleri arttıran ve kadınlar için korkulu rüya haline gelen bağırsak fıtığı tedavi edilmezse başka pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor, ameliyat gerektirebiliyor.

Genel Cerrahi uzmanı Doç. Dr. Sezai Leventoğlu, bağırsak fıtığı yaşayan hastaların genellikle sorunlarının normal olduğunu düşündüğünü belirtti. Leventoğlu’na göre hastaların eğer tuvalette geçirdikleri süre uzuyorsa ya da kalçaların el ile kenarlara doğru çekilmesiyle dışkılama, tuvaletten sonra tam rahatlama hissinin olmaması, vajina bölgesinde yumru ya da baskı hissi, cinsel ilişkide ağrı hissediyorsa bunlar hastalığın önemli belirtileridir.

ZOR DOĞUMLAR NEDEN OLABİLİYOR

Sebepleri arasında normal doğum yapma, birden çok, zor ve müdahaleli (vakum ya da forseps) doğum, dikişli doğum, kabızlık ve ıkınarak dışkılama öyküsünün bulunması, rahmin alınması yer alırken hiç doğum yapmamış ya da sezeryan ile doğum yapmış kadınlarda dahi görülebiliyor.

TEDAVİ EDİLMEZSE İLERLİYOR

Doç. Dr. Leventoğlu’na göre, anorektal ve jinekolojik muayene sonrası, hastaya teşhis koyulabiliyor. Hastalığın yaşattığı sevimsiz durumlar hastanın yaşam kalitesini bozmakla kalmıyor, uzaması ve de devam etmesi durumunda hemoroid-basur, makat çatlağı gibi bazı anorektal hastalıklara da davetiye çıkarıyor.

Bağırsak fıtığından korunmak için ise şunlara dikkat edilebilir;

1.Düzenli beslenin, öğün atlamayın. Kahvaltınızı mutlaka yapın, öğlen ve akşam yemeklerinde de sebze yemeklerini (özellikle bol posalı sebzeler, kabak, kereviz, lahana gibi) yanında bir kase yoğurt ya da marul salatası ile tercih edin, gün aşırı fırında ya da ızgarada balık yiyin.

2.Tuvalet alışkanlığınızı disiplinize edin, her yanlış uyarıda tuvalete gitmeyin, günde bir kez sabahları kahvaltıdan yarım saat sonra tuvalete gidin ve 3-5 dakikadan uzun oturmayın, dışkılama bitiminde de mümkünse duşa girerek makat bölgesine sıcak duş uygulayın.

3.Pelvik tabana yönelik egzersiz yapın, makat bölgesindeki kasları sıkma- gevşetme özelliği olan Kegel egzersizlerini öğrenin.

Genellikle beslenmenin düzenlenmesi, tuvalet alışkanlığının disiplinize edilmesi ile şikayetler azaldığı için, bağırsak fıtığı hastalarının çok az bir kısmına cerrahi müdahale uygulanıyor.

Kaynak: Hastane.com.tr

Son Dakika Sağlık Kadınlar Bağırsak Fıtığını Dikkate Almıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement