Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için bir an önce somut adımlar atılması gerektiğini savunarak, sağlık çalışanına şiddet uygulayanın, kolluk kuvveti nezaretinde muayene edilmesni önerdi.
Memiş, düzenlediği basın toplantısında, toplu sözleşmenin son yılların en başarılı sonuçlarını kapsadığını, sağlık ve sosyal hizmet kolunda da birçok kazanıma imza attıklarını söyledi.
Taban aylığını önemsediklerini, yapılan toplu sözleşmeyle taban aylığının bin 27 liradan bin 202 liraya yükseldiğini, bugüne kadar taban aylığında ilk defa 175 lira artış sağlandığını anımsatan Memiş, yoğun bakım, diyaliz, ameliyathane, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde nöbet ücretinin yüzde 50 artırıldığını vurguladı.
-Yıpranma hakkı
Sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmesi için gayretlerinin süreceğini ifade eden Memiş, "Görev yapılan birimin özelliğine göre yıpranma hakkı verilmesi gerekir" dedi.
Tam Gün Yasası'na yönelik değerlendirmelerde de bulunan Memiş, Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) yapılan son düzenlemeyle tıp fakültelerindeki öğretim üyelerinin muayenelerinde daha fazla katılım payı alınması uygulamasının getirildiğini anımsattı. Bu gibi düzenlemelerin öğretim üyelerini üniversitede tutmak için yeterli olmadığını savunan Memiş, "SUT'ta özel bilgi ve beceri gerektiren özel girişimsel işlemler için ayrı bir tanımlama yapılmalıdır" diye konuştu.
Performans sisteminin miadını doldurduğunu, bu konuda "sil baştan" yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Memiş, "Tamamen ödüllendirme, motivasyon artırma kaynağı ve aracı olarak kurgulanacak yeni bir modelde, garanti gelirin yüzde 75, performans sisteminin yüzde 25 karşılık bulduğu, çalışanların ek ödemelerinin de emekliliğe yansıtıldığı ve vergiden muaf tutulduğu, çalışma barışını sağlayacak bir ek ödeme yönetmeliğinin hazırlanması kaçınılmaz hale geldi" diye konuştu.
Memiş, performans sisteminde tedaviden elde edilen sonucun da etkili olmasının büyük önem taşıdığını belirterek, "Performans uygulamasında 'ne kadar muayene o kadar para' yerine 'ne kadar tedavi o kadar para' denilmeli" önerisinde bulundu.
-Sağlık alanındaki şiddet
Sağlık çalışanlarına yönelik artış gösteren şiddet olaylarıyla ilgili de Memiş, "Sağlık alanındaki şiddetin önlenmesi için bir an önce somut adımlar atılmalı, daha ağır cezalar getirilmeli" dedi.
Memiş, "İngiltere'de sağlık çalışanına şiddet uygulayan kişi karakolda muayene olabiliyor. Oysa bizde bırakın karakolu, başka bir hastaneye bile gitmeye gerek kalmadan aynı hastanede tedavisini olabiliyor. Biz de sağlık çalışanına şiddet uygulayan kolluk kuvveti nezaretinde muayene edilsin. Bir hastaneye başvurduğunda kimlik numarası girildiğinde bu tespit edilebilsin" dedi.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Memiş, aile hekimlerinin acillerde nöbet tutmasına karşı olduklarını belirterek, Türkiye'de sağlık okur-yazarlığının artırılması gerektiğini söyledi. - Ankara
Son Dakika › Sağlık › Sağlık Sen Genel Başkanı Memiş Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?