Ülkemizde erişkin erkeklerde sigara içme oranı yüzde 50'nin üzerindeyken, son zamanlardaki kısıtlamalarla bu oran azalmakta. Avrupa'da ve Kuzey Amerika'da ise bu oran yüzde 25'lerde. Toraks Derneği Üyesi ve Acıbadem Maslak Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü'nde sigarayı bırakmak için uzman desteğinin önemini vurguluyor.
Sigara kullanımı Türkiye'de özellikle erkekler arasında önde gelen ölüm nedeni. Ülkemiz Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi'nde erkekler arasında en yüksek sigara kullanım sıklığına sahip ülkeler arasında yer alıyor. Ülkemizde her yıl, 100.000'den fazla kişi tütün kullanımına bağlı nedenlerle hayatını kaybediyor. Bu, bütün ölümlerin dörtte birini oluşturuyor. Akciğer kanserlerinin yüzde 90'dan fazlasının nedeninin sigara olduğunu söyleyen Toraks Derneği Üyesi, Acıbadem Maslak Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu akciğer kanseri tanısı ile hastanelere yatan hasta sayısında 1960 ile 2004 yılları arasında 45 kat artma olduğunu, aynı süre içinde Türkiye'nin nüfusunun 2,5 kat arttığını ifade ediyor.
Tütün kullanımı, dünya genelinde de başlıca önlenebilir ölüm nedeni.
Dünya çapında 1 milyar sigara içicisi bulunuyor ve her yıl 5,4 milyondan fazla kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin 600.000'den fazlası, sigara içmeyenlerin sigaraya dolaylı olarak maruz kalmasıyla; 5 milyondan fazlası ise tütün kullanımı ile ilişkilendiriliyor.[6]
"Sendebirakabilirsin.com"da bağımlılık düzeyinizi öğrenin!
Sendebırakabilirsin.com'da bulunan Nikotin Bağımlılık Testi'yle içicilerin bağımlılık düzeyini öğrenebileceğini söyleyen Prof. Çuhadaroğlu, sigara içen ve bırakmayı düşünen kişilerin sigaranın bağımlılık yapma mekanizması, bırakma sürecinde kendilerine yardımcı olabilecek pratik ipuçları gibi genel bilgilere de bu internet sitesinden ulaşabileceklerini belirtiyor.
Hekim desteğiyle sigaradan kurtulma şansınız daha yüksek!
"Başlangıçta çevremizden görerek, sosyal ortam içerisinde sigara içmeye başlıyoruz ama sigarayla bir kez tanıştıktan sonra beynimiz artık nikotine bağımlı olabiliyor" diyen Prof. Çuhadaroğlu, hekim desteğiyle bağımlıların sigaradan kurtulma şanslarını artırabileceklerini söylüyor.
Çeşitli araştırmalar da bu süreçte hekimden alınacak desteğin bırakma şansını artırdığını gösteriyor. Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, içicilerin yüzde 70'ten fazlasının sigarayı bırakmak istediğini, bunların yüzde 40'ının her yıl bırakmayı denediğini, ancak yüzde 3-5 arasında küçük bir bölümün 6. ay sonunda sigarayı desteksiz bırakabildiğini belirtiyor. Profesyonel destek alınmayan bu bırakma girişimlerinin başarısız olmasında asıl nedenin nikotin bağımlılığı olduğunu ifade ediyor. Sigarayı kendi kendine bırakmaya çalışanların sonraki zamanlarda sigaraya başlama oranları ve bırakma sürecinde çektikleri yoksunluk adı verilen sıkıntıların sıklıkla görüldüğünü belirten Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu hekimin bu süreçte verebileceği desteğin önemini ve hastaya özel yaklaşım ve tedavi yöntemlerinin belirlenmesinin ve ek davranış desteği sağlanmasının da önemini vurguluyor.
Sigarayı bırakırken tedaviye destek olabilecek yöntemler
Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu sigarayı bırakmaya karar verenlere bol bol su içmelerini, bulundukları ortamı sık sık havalandırmalarını, kül tablalarını ortadan kaldırmalarını, sigarayı bırakmaya karar verdikleri an içtikleri markayı ve sigara kokusu ile birleşen ve kişisel bir özellikleri haline gelen parfümlerini değiştirmelerini tavsiye ediyor. Ayrıca sosyal çevreden yardım almanın önemini şöyle anlatıyor: "İlk 15 gün kahve içiyorsanız kafeinsiz içmek, çay içiyorsanız bitki çayı içmek çok önemlidir. Bunun dışında arkadaşlarınıza haber vermenizin, iş yerlerinde onların, evde ailenin desteğini almanın ve düzenli egzersiz yapmanın süreç için çok yararı vardır."
Sigarayı bırakmanın faydaları hemen şimdi başlar!
Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlıyor. İlk 20 dakikada kalp atışı hızı düşüyor. 12. saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesi normale dönüyor. 2 hafta-3 ay arasında kişinin akciğer fonksiyonlarında düzelme görülüyor. 1-9 ay arasındaysa öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalıyor. Bir yılın sonunda sigaraya yeniden başlamadıysanız koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadar oluyor. 10. yılın sonundaysa eğer kalıcı bir hasar oluşmamışsa akciğer kanseri riskinin sigara içen birinin yarısı kadar olduğu biliniyor. On beş yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye iniyor. Bu nedenle bağımlılara sigarayı kendi iradeleriyle bırakabileceklerini düşünmüyorlarsa bir hekime ya da bir uzmana başvurmaları öneriliyor.
Son Dakika › Sağlık › Sigarayı Bırakmak İçin Destek Şart - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?