Aile Boyu Kriket Tutkusu - Son Dakika
Spor

Aile Boyu Kriket Tutkusu

Aile Boyu Kriket Tutkusu

"Centilmenlik oyunu" olarak bilinen kriket, aileler tarafından tercih edilmesiyle dikkati çekiyor.

19.11.2013 11:35  Güncelleme: 11:33

Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonuna bağlı faaliyet gösteren kriket branşı, aileler tarafından tercih edilmesiyle dikkate çekiyor.

Federasyonun kriket Ankara İl Temsilcisi Hasan Sabit Alta, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk olarak 16. yüzyılda İngiltere'nin güneyinde oynanan ve bugün Avustralya, İngiltere, Hindistan, Karayipler ve Güney Afrika'da yaygın olarak görülen krikete olan ilginin Türkiye'de de gün geçtikçe arttığını söyledi.

Eşi ve iki çocuğuyla birlikte farklı takımlarda kriket oynadıklarını ve bundan büyük mutluluk duyduğunu belirten Alta, "Kriket, ailenin yapabileceği bir spor. Nitekim turnuvaya katılan takımlarımızın çoğunda ebeveynler ve çocukları birlikte oynuyor. Baba-oğul, anne-kız ve kardeşlerden oluşan takımları sıkça görmek mümkün" dedi.

Çoluk-çocuk yarışan ailelerin, zamanla kaynaştığını ve yeni dostluklar edindiklerini anlatan Alta, "Biz büyük bir aileyiz. Krikete başlarken, aile sporu olması niyetiyle başladık. Gerçekten de öyle oldu" diye konuştu.

"Maç için savaşa 3 gün ara verilmiş"

Kriketle ilk olarak seyirci olarak gittiği bir maç sayesinde tanıştığını anlatan Alta, kriket sporunun centilmenlik, saygı, eğlence, görev bilinci ve fair-play unsurlarını barındırdığını kaydetti.

Krikette, oyun kurallarının kendi içinde şekillendiğini ve istenilen her alanda kriket oynanabileceğini dile getiren Alta, "Krikette hakemler var ama fazla fonksiyonları yok. Bu oyunun genel idarecisi kaptandır ve sizi oyundan çıkarabilir. Kartımız yok. Birisi kural dışı bir hamle yaptığında, kimseden uyarı beklemeden kendiliğinden oyundan çıkar. Kriket, savaşı bile durduracak kadar centilmenlik içeren bir oyun. Zamanında, Pakistan ve Hindistan arasındaki bir savaşa 3 gün ara verilerek kriket maçı yapılmış. Maçtan sonra savaşa tekrar devam edilmiş" ifadelerini kullandı.

"Kulüp sayısı bir yılda ikiye katlandı"

Türkiye'de geçen yıl 9 olan aktif kulüp sayısının 17'ye çıktığını, bunun yüzde 100'lük bir artışa tekabül ettiğini belirten Alta, bu ilgiden çok memnun olduklarını söyledi.

Konya, İstanbul, Malatya ve Ankara'daki kulüplere öğrenciler ve yetişkinlerin büyük ilgi gösterdiğini anlatan Alta, şöyle devam etti:

"Çoğu özel kulüp ama bunların içinde Keçiören Belediyesi'nin de kulübü var. Keçiören Belediyesi bize çok destek oluyor. 29 Ekim'de düzenlenen Cumhuriyet Turnuvası'nın ardından gelecek yıl şubat veya mart aylarında üniversiteler arası şampiyona organize edeceğiz. Ayrıca Türkiye Salon Şampiyonası da planlarımız arasında yer alıyor."

"Milli takım oluşturma çalışmaları sürüyor"

Hasan Sabit Alta, milli takım oluşturma çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "2014 yılında bu çalışmaları tamamlayarak kamplar düzenlemek istiyoruz.  Uluslararası Kriket Konseyi, bizden özerk federasyon olmamızı istiyor. Bu konuda da çalışmalarımız var" dedi.

Alta, 178'i kadın, 448'i erkek olmak üzere toplam 626 sporcularının bulunduğunu, hedeflerinin 2014'te bu sayıyı bine çıkarmak olduğunu dile getirdi. Alta, mevcut durumda Ankara'da 17, İstanbul, Konya ve Malatya'da da birer kulübün kriket branşı açtığını sözlerine ekledi.

Takımlarında zihinsel engelli oyuncuların da yer aldığını ifade eden Alta, sözlerini şöyle tamamladı:

"En büyük gelişmeyi bu sporcularımız sağlıyor. Aileleri gelip bize teşekkür ediyor ve bu bizi çok mutlu ediyor. Çocuklar, yataklarını bile toplamaya başlamışlar. Uluslararası Bedensel Engelliler Federasyonundan gelen yetkililer, bu konuda yaptığımız faaliyetleri gördüğünde çok etkilendiler." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Spor Aile Boyu Kriket Tutkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement