"Diyabet 'Kaptan' olmaya engel değil" - Son Dakika
Spor

"Diyabet 'Kaptan' olmaya engel değil"

"Diyabet \'Kaptan\' olmaya engel değil"

FATİH DOĞAN - Beko Basketbol Ligi'nin yeni ekibi Uşak Sportif'in tecrübeli oyuncusu kaptan Alper Saruhan, 6 yıl önce diyabet teşhisi konulmasına rağmen profesyonel basketbol hayatını başarıyl...

14.11.2013 12:12

FATİH DOĞAN - Beko Basketbol Ligi'nin yeni ekibi Uşak Sportif'in tecrübeli oyuncusu kaptan Alper Saruhan, 6 yıl önce diyabet teşhisi konulmasına rağmen profesyonel basketbol hayatını başarıyla sürdürüyor.

Tip 1 diyabet hastası olan Saruhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 6 yıl önce diyabet hastalığının belirtilerini yaşamaya başladığını, yapılan doktor kontrolünde diyabet teşhisi konulduğunu söyledi.

Teşhisin ardından hayata bakış açısının değiştiğini ifade eden Saruhan, hastalığın yaşam kalitesini düşürmesine izin vermediğini dile getirdi.

Saruhan, ilk zamanlar hastalığı kabullenmekte zorlandığını, spor hayatının hastalıktan etkilenmemesi için psikolojik destek aldığını belirterek şöyle konuştu:

"Diyabetin ne olduğunu biliyordum çünkü benim hastalığımın tanısı konulmadan altı ay önce kardeşime tip 1 diyabet teşhisi konulmuştu. Ben profesyonel olarak basketbol oynuyor ve işimin hastalıktan olumsuz etkileneceğini düşünüyordum ancak kısa sürede diyabetli olarak spor yapmamda hiçbir sıkıntı olmadığını öğrendim. Psikolojik destek alıp, öfke kontrolü, ani şeker iniş çıkışlarını engellemenin yollarını öğrendim. Hastalığın yaşam kalitemi düşürmesine izin vermedim, aksine kendimi güdüleyerek yaşam kalitemi artırdım. Sportif yaşamımda çok daha dikkatli olup kendimi korudum."

Saruhan, diyabet hastası olduğunu öğrendiği günden itibaren sağlıklı yaşam diyetine başladığını ve özel bir beslenme programı uyguladığını anlattı.

Daha çok protein ağırlıklı beslenmeye çalıştığını ifade eden Saruhan, "Beyaz un, şeker yerine daha çok kepekli ürünler tüketiyorum. Zaten takımla bir arada olduğum sürece sistemli bir beslenme şeklimiz var, zeytinyağlı ve protein ağırlıklı besinler tüketiyorum" dedi.

- "Diyabetliler, sporu hayatınızın bir parçası yapın"

Diyabetin yaşama kesinlikle engel olmadığını dile getiren Saruhan, diyabet hastalarına bazı tavsiyelerde bulundu. Bugüne kadar Beko Basketbol Ligi'nde 6 takımda oynadığına, bu yıl da Uşak Sportif'te takım kaptanı olarak sahaya çıktığına işaret eden Saruhan şöyle devam etti:

"Diyabet size sunulmuş zorunlu yaşam kalitesidir. Siz bu zorunlu yaşam kalitesini kendi hayatınıza uygulayabilirseniz, diyetinize dikkat ederseniz, sağlık kontrolünüzü yaptırır, doktorunuzun söylediklerine uyarsanız yaşamınız daha kaliteli olur, siz de daha sağlıklı olup diğer hastalıklardan korunmuş olursunuz. Bunun yanında diyabetin en büyük dostu spor yapmak. Diyabetliler profesyonel olarak olmasa da mutlaka spor yapmalı, bu şekilde diyabetten korunabilirler. Diyabet kaptan olmaya da engel değil."

- "Kısıtlamaya gerek yok"

Saruhan diyabet hastalarına moral vermek, onlara örnek olmak için çalıştığını belirterek, "Diyabet teşhisi konulanlar, diyabetli doğan çocukların aileleri kesinlikle korkmasınlar, bu bir engel değil. Gördüğünüz gibi ben hayatımı sürdürebiliyorum, Beko Basketbol Ligi'nde basketbol oynuyorum, bu işten ekmek kazanıyorum ve başarılı olduğuma inanıyorum. Diyabetliler hayatlarını mutlu, umutlu yaşayabilirler. Hiçbir şekilde kendilerini kısıtlamalarına gerek yok, sadece diyabeti iyi öğrensinler" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Spor 'Diyabet 'Kaptan' olmaya engel değil' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement