Goalball Kadın Milli Takımı sporcusu görme engelli Gülşah Düzgün, takım arkadaşları ile Paralimpik Oyunları tarihinde takım sporlarındaki ilk altın madalyayı kazanarak tarihe geçti. Milli Takım sporcusu Gülşah Düzgün kazandığı madalyayı ise anne ve babasına getirdi.
Brezilya'da gerçekleştiren Rio Paralimpik Oyunlarında Goalball Kadın Milli Takımı, takım sporlarındaki ilk altın madalyayı kazanarak tarihe geçti.
Türkiye'yi 2016 Paralimpik Oyunları'nda temsil eden Düzceli görme engelli Gülşah Düzgün, takım arkadaşları ile engelleri aşarak altın madalyanın sahibi oldu. Gülşah Düzgün yaşadığı mutluluğu ailesi ile paylaştı.
On yıldır goalball oynayan görme engelli milli sporcu Gülşah Düzgün, her yıla sığdırdığı dereceleri, aldığı madalyaları ile engelleri aştı. Engellilerin imkan verildiği zaman neler yapabileceğini bir kez daha ispatladı. Brezilya'da aldığı altın madalyasını ise ailesine hediye etti.
9 yıldır milli
Engellilere umut olan Gülşah Düzgün bu spora nasıl başladığını şöyle anlattı:
"Görme engelli okul çıkışlı olduğum için beden eğitimi öğretmenlerinin yönlendirmesiyle goalballa başladım. Önce okul takımı sonra kulüp oradan da şimdiki antrenörümüz Ali Tekçe tarafından milli takıma seçildim. İlk resmi turnuvam için 2009'da Almanya'ya gittim. Goalball ile aslında 10 yıldır uğraşıyorum. 9 yıldır da milliyim. İlk 3-4 yıl bir şey yapamadık. O zamanlar bize verilen imkanlar çok kötüydü. Turnuvalardan bir tanesi Türkiye'ye alınması sağlandı. Avrupa B ligi şampiyonasıydı. Orada 2. olarak dereceye başladık. İPSA denilen Dünya Yaz Oyunları Antalya'ya alındı. Bizim orada pek bir hedefimiz yoktu. 5-6'ya girersek başarı diyorduk. Orada biz üçüncü olduk. Londra Olimpiyatlarını altın gol ile kaçırdık. Daha sonra dereceler gelmeye başladı. 2013'te Konya'da yine Avrupa şampiyonası yapıldı. Orada ikinci olduk. 2014'te dünya şampiyonasında üçüncü olduk. 2015'te Litvanya'da Avrupa şampiyonu olduk."
Görme engellilerin ata sporu
Goalball'ın görme engelliler için özel bir spor olduğunu belirten Gülşah Düzgün oyun hakkında bilgiler vererek şöyle konuştu:
"Goalball görme engellilerin ata sporu. Her görme engelli bilir. Az görenler ve hiç görmeyenler oynayabiliyor. Eşitlenmek için gözler kapatılıyor. Topun içinde ziller var. Onlara göre oynuyoruz. Kalelerin boyu 9 metre uzunluğu 130 santim yüksekliğinde. 3 kişi oynayabiliyor. Hem savunma yapıyor. Hem de atak yapabiliyor. 1 kilo 250 gram ağırlığında bu top ile oynuyoruz. Topun 2 defa sekmesi ya da yerden gitmesi gerekiyor."
Finalde Çin'i 4-1 yenen Goalball Kadın Milli Takımı oyuncularından Gülşah Düzgün, Türkiye'ye 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda altın madalya kazandırmak dolayı mutlu olduğunu söyledi.
"Geçmişi ödülle dolu takımı yendik"
Gülşah Düzgün, bu sene Brezilya'da Rio da namağlup olimpiyat şampiyonu olduklarını ve bu başarıdan onur duyduklarını belirterek, "Allah bize, Cumhuriyet tarihinde bir ilk olmayı nasip etti. Oraya gitmeden önce çok yoğun bir şekilde antrenman yaptık. Derece ile bitireceğimizi düşünüyorduk. Ama herkesi ezerek şampiyon olmamız ayrı bir güzel oldu. Amerika gibi geçmişi ödülle dolu bir takımı yarı finalle 11-1 teknik üstünlükle yenmek çok güzel oldu" dedi.
"İstiklal Marşı'mızı okuttuk"
"Brezilya'da 5 bin kişiyi kaldırıp İstiklal Marşını okutmamız onur verici" diyen Gülşah Düzgün, "Sayın bakanımız da oradaydı. İstiklal Marşı'mızı orada okumak, okutturmak çok güzel bir duygu. Kelimeler ile ifade edemeyeceğimiz bir durum" şeklinde konuştu.
Eşi de görme engelli
Kendisi gibi görme engelli eşi ile aynı kulüpte tanıştıklarını söyleyen Gülşah Düzgün, "Sporcu olan eşim ile aynı kulüpte tanıştık. Eşimde Londra Olimpiyatları'na gitti. 2012 yılında orada bronz madalya aldı. Milli takımda da beraberdik" dedi.
"Engellilere bir ışık yaktılar"
Gülşah Düzgün'ün eşi Tekin Okan Düzgün, eşinin başarısının engellilere umut olduğunun altını çizerek, Rio 2016 Paralimpik Olimpiyatlarında tarihin yeniden yazıldığına dikkat çekti.
Cumhuriyet tarihinde bir ilki gerçekleştirildiğini ifade eden Tekin Okan Düzgün, "Rio 2016 Paralimpik Olimpiyatları'nda tarih yeniden yazıldı. Biz de buna şahit olduk. Cumhuriyet tarihinde bir ilki gerçekleştirdiler. Bizleri gururlandırdılar. İstiklal Marşı'nı okutup bayrağımızı göndere çektirdiler. Bu gurur tarif edilemez. Aslında bayan Goalball Milli Takımımız sadece altın madalyayı kazanıp İstiklal Marşı okutturmadı. Engellilerin imkan verildiği zaman neler yapabileceklerini gösterdiler ve imkanı olmayan kendinden umudu olmayan engellilere umut oldular. Bir ışık yaktılar. İnşallah bundan sonra ülkemizdeki engelli arkadaşlarımızda bu ışığın peşinden koşarlar ve gururlanırız" dedi.
Baba İsmail Aktürk: "Hep yanındayız"
Gülşah'ın Babası İsmail Aktürk de, kızının her zaman arkasında olduklarını vurgulayarak, "Söyleyecek çok şey var. Hele bu mutluluğu gördükten sonra. Yeter ki bu ışıklar devam etsin. Biz onun hep arkasındayız" diye konuştu.
Anne Mürvet Aktürk: "Sevinçliyim, gururluyum"
Gülşah'ın annesi Mürvet Aktürk ise kızının başarısından gurur duyduğunu ifade ederek, "Dondum kaldım. Sevinçten bir şey diyemiyorum. Televizyondan her maçını izledik. Mutluluğumu anlatamam. Ağlayacak durumdaydım ama ağlayamıyordum. Bunu başarırsa daha iyi olur diyordum. Sevinçliydim gururluyum. Kendisini çok seviyorum. Tebrik ediyorum" dedi.
Gülşah ve takım arkadaşlarının başarısı ile bir ilk başarılmış oldu. - DÜZCE
Son Dakika › Spor › Görme Engelli Sporcu Tarih Yazdı, Ödülü Ailesine Getirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?