Köyden Avrupa Şampiyonluğu'na - Son Dakika
Spor

Köyden Avrupa Şampiyonluğu'na

Köyden Avrupa Şampiyonluğu\'na

Esma Aydemir, 6 yıl önce beden eğitimi öğretmenlerinin teşvik etmesiyle birlikte koşmaya başladı.

27.07.2011 09:51  Güncelleme: 09:57

Kırıkkale'nin Karakeçili İlçesi'nin Sülübük köyünde ailesiyle birlikte oturan 19 yaşındaki Esma Aydemir, 6 yıl önce beden eğitimi öğretmenlerinin teşvik etmesiyle birlikte koşmaya başladı. İlk başlarda ailesi kızlarının atletizm yapmasına karşı çıksa da Esma, yılmadan çalıştı. Önce ilçe şampiyonu, ardından il derken Türkiye Şampiyonu oldu. Son yapılan gençler olimpiyatlarında da Estonya'da bir altın bir de gümüş madalya kazandı. Aydemir hedefinin olimpiyatlar olduğunu söyledi.

Karakeçili ilçesinin Sülübük köyünde Annesi Safiye ve babası Ahmedi Cengiz ile birlikte yaşayan Esma Aydemir, ilköğretim okuluna giderken 13 yaşında beden eğitimi öğretmenlerinin desteği ile atletizm ile tanıştı. Ailesine atletizm yaptığını söyleyince ilk başlarda tepki aldı. Atletizmin boş ve getirisi olmadığını ileri süren aile, Esma'yı engellemek istedi. Ancak yılmayan genç kız, koşmaya devam etti. Kısa bir süre sonra ilçe seçmeleri yapıldı. ve burada 800 ile 1500 metrede birinci oldu.

Ardından da aynı mesafede il birinciliğini kazandı. Ertesi gün yerel gazeteleri toplayarak ailesine götürüp başarısını gösterdi. Kızlarının başarısı karşısında söyleyecek bir şey bulamayan Aydemir ailesi, destek olmaya ve kızlarının arkasında durmaya başladı. Esma Aydemir'de ailesinin desteğini boşa çıkarmadı ve Türkiye birincisi oldu. 6 yıllık spor yaşantısına sayısız başarılar sığdıran Esma Aydemir, bu yıl Temmuz Estonya'nın başkenti Talinn'de yapılan Avrupa Gençler Atletizm Şampiyonası'nda 3000 metrede gümüş madalya kazandı.

5000 metrede de piste çıkan genç atlet, bitiş çizgisini ilk sırada geçerken 16. 12. 16 ile Türkiye rekoru kırarak Avrupa Şampiyonu oldu. Pamukkale Üniversitesi'nde beden eğitimi öğretmenliği 2'inci sınıf öğrencisi olan Esma Aydemir, "13 yaşında atletizm'e başlarken ailem spor boş diye önce izin vermedi. Gazetelerde boy boy fotoğraflarım çıkınca ailem de bana destek olmaya başladı. Başarımın artması ile herkes baha sahip çıktı. Hedefim olimpiyatlarda başarılı olmakö diye konuştu.

Aralık Ayında yapılacak olan Avrupa şampiyonasına antrenörü Mehmet Kiper ile birlikte hazırlandığı belirten Esma Aydemir, "En büyük amacım Olimpiyatlarda Türkiye adına yer almak. Aynı zamanda okulumu bitirip beden eğitimi öğretmeni olmak ve genç atletler yetiştirmek istiyorum. Her yarışmada Ülkem ve Kırıkkale'yi düşünerek piste çıkıyorum. Benden sonra yetişecek olan genç kızlarımıza örnek olmak istiyorumö dedi. Bir zamanlar Türkiye de atletizm denince ilk olarak Süreyya Ayhan'ın akla geldiğini belirten Esma Aydemir, amacının onun rekorunu kırmak olduğunu söyledi.

6 yıldır Esma Aydemir'e antrenörlük yapan Mehmet Kiper, genç atletin hedeflerine tek tek ulaştığını belertti. Esmay Aydemir'i 2005 yılında yapılan seçmelerde keşfettiğini söyleyen Kiper, "Bu günlere gelmek gerçekten kolay olmadı. Ama Esma yılmadan verdiği mücadele ile birlikte 6 yılda Avrupa gençler şampiyonu oldu. Şimdi hedefte 2012 ve 2016 olimpiyatları var. Amacımız olimpiyat şampiyonluğunu ülkemize kazandırmakö diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Spor Köyden Avrupa Şampiyonluğu'na - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement