Los Angeles Lakers’ta ‘’İkinci Yeni’’ dönemi - Son Dakika
Spor

Los Angeles Lakers’ta ‘’İkinci Yeni’’ dönemi

Los Angeles Lakers’ta ‘’İkinci Yeni’’ dönemi

Türk edebiyatı yıllar içinde birçok akımlar karşılaşmıştır.

13.05.2019 02:23

Türk edebiyatı yıllar içinde birçok akımlar karşılaşmıştır. Günümüze biraz daha yakın olan Garip akımı yani Birinci Yeni; şiirin gereksiz süslemelerinden kaçarak, sıradan konuların bütünün güzelliğine dayanarak aktarılmasını savunur. Birkaç sene sonra bu görüşe tepki olarak çıkan İkinci Yeni akımı, şiirin indirgendiği basitliğe karşı çıkar ve şiirin kendine ait özel bir üslubu olduğunu savunur.

LA Lakers’ın Frank Vogel hamlesini bu iki akım ile ilişkilendirmek mümkün. Zira Luke Walton, geçtiğimiz sezon basketbolun basit işlerini iyi düzeylere çıkararak ilk dönemde fena iş yapmamış ancak daha sonra gelen belli başlı sorunlarla felakete sürüklenmişti. Frank Vogel ise kariyeri boyunca öne çıkan bir koç olmadı ancak saha içinde oyunculara çizdiği setler adeta sanat eseri gibiydi, özellikle Indiana Pacers zamanında. Ancak işin teknik kısmına geçmeden önce Vogel’in geçmiş görevlerine bir göz atalım.

Kariyer Tecrübeleri

- 1996-2004 yılları arasında Boston Celtics’in video koordinatörü ve asistan koçu olarak çalıştı.- 2004-2005 yılında Philadelphia 76ers’te asistanlık yaptıktan sonra LA Lakers’ın oyuncu izleme (scout) ekibine dahil oldu.- LA Lakers’taki görevini bir sene sonra Washington Wizards’ta yerine getirdi. 2007-2011 yılları arasında Indiana Pacers’ta asistan koçluk yaptı. - 2010-2011 yılında Pacers koçu Jim O’Brien’ın kovulmasıyla baş antrenörlüğe getirildi. - 2015-2016 sezonunun sonuna kadar Pacers’ın başında bulunan Vogel toplamda 250-181’lik derece elde etti.- O sezonun sonunda kendisine yeni kontrat teklif edilmeyince Orlando Magic ile anlaştı.- 2017-2018 sezonunun sonuna kadar süren Magic macerası toplamda 54-110 gibi oldukça kötü bir dereceyle sona erdi.

Indiana Pacers’taki ilk yılını Doğu Konferans play-offunun birinci turunda kapatan Vogel, ertesi sezon yarı finale kadar yükselmiş ancak LeBron James’li Miami Heat’e elenmişti. İlk iki sezonunda takımın savunma yönünü ön plana çıkaran New Jersey’li koç, işin hücum kısmında ise ilginç setler kullanıyordu. Genelde oyun kurucunun tepede topu almasıyla başlayan setler farklı varyasyonlara sahne oluyordu.

Topu rakip sahaya getiren oyun kurucu, sağ forvete topu aktarır ve ardından perdeye gider. Perdeyi alan forvet tepeye doğru çıkarken içerideki uzun, perdeden sonra devrilen oyun kurucuya perde yaparak boyalı alana boş kat yapmasını sağlar. Bunun sonucunda ise top elinde olan forvet, boyalı alandaki arkadaşını görerek pozisyonu geliştirir.

Bir başka sette ise hücumu sol forvet bölgesinde şekillendiren oyun kurucu, tepeye pasını atar ve içeriden ters dip bölgesine doğru kat yapar. O sırada sağ dipte olan oyuncu boyalı alana perdeye giderken pivot, sola doğru açılır ve alan yaratır. Tepede topu alan oyuncu pivotu bulur. Pivot ise ters dibe kat eden oyun kurucuyu bularak ona şut imkanı yaratır.

Frank Vogel’in oyun kitabında bunlardan çok çok daha fazlası var.

Kariyerindeki başarılara dönecek olursak; 2012-2013 ve 2013-2014 yıllarında konferans finaline kalan Pacers, her iki sezonda da Miami Heat’e elenmişti. İlk sezonda 4-3, ikinci sezonda 4-2 kaybedilen seriler moralleri iyice bozarken asıl sorun ertesi sezon patlak verdi. 2014-2015 sezonunda oynadığı altıncı maçta sakatlanan Paul George, sezonu kapatmıştı. Geriye kalan kadronun Paul George etrafında şekillendiği göz önüne alınırsa Pacers için sezonu Mart ayında, yanı play-offlar öncesi kapatmak olası görünüyordu. Öyle de oldu ve sezonu 38-44’lük dereceyle play-off yapamadan kapayan Pacers, ertesi sezon ilk turda Toronto Raptors’a 4-3 yenilmişti.

Indiana’daki yolculuğu iyi başlayan ancak biraz buruk biten Vogel, yeni bir macera için Orlando Magic’in yolunu tuttu. Ancak eldeki kadronun yetenek seviyesi ciddi anlamda düşük seviyedeydi: Biyombo, Fournier, Green, Hezonja, Payton… İki yıllık Magic macerasında 30 galibiyete bile ulaşamayan Vogel, 2017-2018 sezonu sona erdiğinde kovulmuştu. 11/12 sezonunun Nisan, 13/14 sezonunun Kasım, 14/15 sezonunun Şubat ve 15/16 sezonunun Nisan aylarında ayın koçu seçilen Vogel, bir senelik aranın ardından takım elbiselerini giyerek yeniden kenardaki yerini alacak.

Sıradaki deneyimi Holywood’un renkli sokaklarına ev sahipliği yapan Los Angeles’ta geçecek. Ancak Vogel’ın karmaşanın tam ortasına gittiğini söylemek mümkün. Lakers camiasında kulüp başkanı Jeanie Buss ile gelen menajer Rob Pelinka’nın hali hazırda yaşadığı kriz ortadayken ve takımın kadrosu iyiden iyiye dağılmaya hazırken Vogel’in ne yapacağını tahmin etmek zor. Tabii ki Vogel’in yardımcı antrenörü olarak Jason Kidd’in göreve getirilmesi işin bir başka ilginç boyutu. Oyunculuk kariyerindeki ‘’lobi’’ gücünü tanıdığımız Kidd’in özellikle Lonzo Ball’un gelişimini sağlaması adına getirildiği söylense de takım içinde haftalar ilerledikçe ilginç olaylar yaşanabilir.

LA Lakers’ın sıradaki hamleleri kadroyu daha güçlü hâle getirecek işler olmazsa sarı-morluların işi zor olabilir. Vogel’in topu yere vuran kanatlar ve şut atan kısalara verdiği önem nedeniyle altı hatta yedi yeni ismin kadroya dahil edilmesi ve draft kurasında da iyi bir sıranın gelmesi Lakers için elzem. LeBron James, kariyerinin son sayfalarını yazmaya hazırlanırken kitabın ana editörü Frank Vogel mi olacak yoksa bir başkası mı olacak, bunu zaman gösterecek.

Lakers’ın Vogel hamlesi, İkinci Yenicilerin hoşuna gidecek türden bir hamle. Lakers’ın basketbolu sanata ve güzelliğe yaklaşacak ancak oyunun kalitesi ve takım kimyası Lebron ve arkadaşlarının kariyerinde belirleyici olacak.

Kaynak: EuroSport.com

Son Dakika Spor Los Angeles Lakers’ta ‘’İkinci Yeni’’ dönemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement