Windows'un sürümlerini gözünüzün önünüze getirdiğinizde, muhtemelen Home ve Pro sürümlerini düşünüyorsunuz. Bu iki sürüm arasında farklar var, ancak Windows sürümlerini ayıran bir başka nokta daha var: 32-bit ve 64-bit sürümler.
32-bit ve 64-bit terimlerini birçok kez duymuş ve her defasında anlamakta zorlanmış olabilirsiniz. Aşağıda bu terimlerin anlamını ve sizi nasıl etkileyeceğini açıklıyoruz.
Bit sayısı nasıl belirlenir: Bilgisayar mimarinizin 32-bit veya 64-bit olması, işlemcinize göre belirlenir. 64-bit işlemciler 32-bit'e göre daha fazla bilgiyi tutup işleyebildiklerinden, daha güçlüdürler.
32-bit, 2^32 olası adrese sahipken 64-bit, 2^64 adrese sahiptir. 4GB ile 18 milyar GB arasındaki fark, 32-bit ve 64-bit arasındaki farkı açıkça sergiliyor.
Windows için ne fark ediyor?
64-bit işlemciniz varsa, bu işlemcinin avantajlarından faydalanmak için 64-bit işlemci kullanmalısınız. Windows'un 32-bit sürümü 64-bit işlemciyle çalışır ancak işlemcinin ek gücünü kullanmayacaktır. 64-bit Windows'u 32-bit işlemcili bir PC'ye yükleyemezsiniz.
32-bit Windows en fazla 4GB RAM'i desteklerken 64-bit Windows'ta bu sınırı aşabilirsiniz. 64-bit Windows'ta fark edeceğiniz diğer bir nokta, Program Files klasörünün Program Files ve Program Files (x86) olarak iki klasöre ayrılmış olmasıdır.
32-bit ve 64-bit programlar: Bazı yazılımların sadece 32-bit sürümü bulunurken, bazı yazılımlar seçimi size bırakıyor. Bazıları ise doğru sürümü otomatik olarak seçip yüklüyor. 64-bit Windows kullanıyorsanız, mümkün olduğunca 64-bit yazılımları tercih etmenizde fayda var.
64-bit sürüm yazılımlar sizi hızdan uçurmayacak olsa da, 64-bit'in ek güvenlik özelliklerinden faydalanabilir ve 32-bit sürümüne göre daha verimli ve kararlı çalışabilir.
Son Dakika › Teknoloji › 64-bit Mi; 32-bit mi Arada Ne Fark Var? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?