Barınma, çağımızda yaşadığımız pek çok soruna dolaylı yoldan etki eden bir konudur. Bugün içinde oturduğumuz evleri inşa etmekte kullandığımız iki temel malzeme çimento ve çeliktir. Çimento üretimi, yüksek oranda karbondioksit salınımına neden olarak küresel ısınmaya sebep olurken, çelik endüstrisinde ise kaynakların kısıtlı olması gibi bir sorun söz konusu. Evleri bir defa inşa ettikten sonra da evlerin ısıtılması ve soğutulması işlemi çok miktarda enerji harcanmasına neden oluyor ve yeterince verimli şekilde gerçekleştirilemiyor.
Bu konularla ilgili çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmalar, pasif soğutmadan çimentonun kimyasal formülünü değiştirmeye kadar çeşitli girişimleri içeriyor. Şimdi de ABD'de oldukça geniş bir araştırmacı ekibi, hem güneş ışığını yansıtan hem de fazla ısıyı dışarı atan sürdürülebilir bir materyal geliştirdi. Ahşabın iki temel bileşeninden birini devre dışı bırakarak üretilen bu materyal ile alternatif çözüm üretildi.
Ahşap, genellikle iki polimerin birleşiminden oluşuyor. Bunlardan biri, bildiğimiz selüloz. Selüloz, oz ismiyle biten neredeyse bütün yapılar gibi şeker yapısı, uzun bir şeker zinciridir. Diğer polimer ise lignin. Lignin özünde tek bir polimer değildir, kimyasal formülü epey değişiklik gösterebilir.
Yeni kimyasal yapıda ahşaptan lignin çıkartılıyor. Süreç tam olarak belirtilmese de makaledeki içeriklere göre ahşap, hidrojen peroksit içerisine atılıyor ve kaynatılıyor. Hidrojen peroksit dünyanın en güvenli kimyasalı olmasa da kontrol etmesi ve çalışması oldukça basit bir maddedir.
Ortaya çıkan ahşap daha sonra sıkıştırılıyor ve şeker yapıları, birbirleriyle bağlanabilecek şekilde bir araya getiriliyor. Böylece ortaya herhangi bir ağaç yapısından daha sağlam bir ağaç çıkmış oluyor.
Öte yandan bu yeni çıkmış olan malzemeyi, sağlamlığı sayesinde normalde ahşap kullanılamayacak yerlerde kullanılabilecek güce sahip. Güneş ışığını yakalamakta çok da başarılı olmasa da yine de bu, yeni keşfedilen ahşabın kullanılacağı yapıların hep soğuk olacağı anlamına gelmiyor. Gündüz, gelen ısının fazla kısmını geri yansıtan bu yapı, gece de içerideki ısıyı korumaya yardımcı oluyor.
Bu malzemeden üretilen yapılar, ABD'nin çeşitli eyaletlerine ait tarihsel hava durumu verileriyle simülasyonlarda kullanıldı. Sonuç itibarı ile evlerin soğutulmasında %35 daha az enerji harcanırken, yoğun yerleşim bulunan bölgelerde bu oran %50'yi aştı.
Bu malzemenin üretimi için ağaçlar tehlike altına girebilir gibi gözükse de doğru planlama ile bu materyalin üretimi gayet sürdürülebilir hale gelecektir.
Son Dakika › Teknoloji › Araştırmacılar, Alüminyumdan Çok Daha Sağlam Bir Ahşap Ürettiler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?