Burçin Aygün - - İnsanoğlu eğer yeni bir bölgeye gelmiş ve farklı bir toplumun içine yerleşmek durumunda kalmışsa, istekli olsun ya da olmasın farkında olmadan yakın çevrenin davranışlarını kopyalamaya başlar. Bu fiziksel hareket ve tepkilerden, yemek zevkine kadar yayılabilen genel bir davranış tarzıdır. Araştırmacıların bu konu üzerinden ilerleyerek yaptıkları araştırmalarda ise benzeri döngünün maymunlarda ve balinalarda da olduğu gözlenmiş.
İskoçya'daki St. Andrews Üniversitesi çalışanlarınca uzun bir süreçte tamamlanan deneyde maymunların da davranışları kabullenmesi ve kopyalaması, aynen insanlarda olduğu gibi işlemiş. Mavi ya da Pembe renkli iki ayrı mısır kütlesi biri lezzetli, diğeri kötü tada sahip farklı katkı maddeleriyle kaplanmış. Her maymun tadı hoş olan mısır tanelerini yerken, grubun güçlü olan temsilcisi fikrini değiştirirse, çoğunluğun tercihine bakarak diğerleri de kısa bir süre sonra ona uymaya başlamış. Bu durum maymun grubuna yeni katılan ve kendini kabullendirmek isteyenler için de geçerliymiş.
Yapılan bir başka deney ise balinalar ile ilgili. Önündeki balıkları şaşırtmak ve istediği yöne doğru sürüklemek için baloncuk fışkırtan bu deniz memelileri, yeni katılımcılar tarafından da taklit edilmiş.Şimdiye dek uzun yıllar boyu aynı stilde baloncuk çıkartan yaşlı balinalar bile, yeni bir komün içine girdiğinde buradaki üyeleri taklit etmeye başlamış, onların tarzı ile hareket eder olmuşlar.
Bilim insanları ise dünya üzerindeki pek çok canlının aynı mantıkla, bilinçli ve bilinçsiz olarak bu "uyum sürecine" aynen insanlar gibi girdiklerini gözlemlemişler
Burçin Aygün - Teknokulis : http://www.teknokulis.com
Son Dakika › Teknoloji › İnsan Davranışları, Maymun ve Balinalarda da Aynı Şekilde İşliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?